Laaghangende wolken hielden in regengebieden koppig vol
Reinout van den BornEn ineens was hij daar weer; de uitdaging van de laaghangende bewolking. We dachten er na december en januari vanaf te zijn, maar vrijdag en zaterdagochtend dook het spook van de laaghangende wolken toch weer op. Vooral in het oosten van het land.
De rekenmodellen van het weer krijgen er maar geen vat op: de wolken die aan de onderkant van de atmosfeer ontstaan, in de grenslaag. Ze komen tevoorschijn als het aan het aardoppervlak koud is en zich op enige hoogte daarboven een warme laag ophoudt. En dat gebeurde de afgelopen 36 uur vooral op plekken waar het eerder deze week flink had geregend.

De dag begon grijs, maar de zon kwam lang niet overal
Dat het gisteren (vrijdag) in eerste instantie bewolkt en grijs zou zijn, hadden alle rekenmodellen voorzien. Het klopte ook. Dat het vervolgens – volgens diezelfde rekenmodellen – overal in het land in de middag zonnig zou worden, kwam echter van geen kant uit.
In de hele oostelijke helft van het land, precies de gebieden waar het de afgelopen week zoveel geregend had, bleven de wolken heel de middag aanwezig. Blijkbaar was het extra beetje vocht in de lucht – als gevolg van die regen – voldoende om het opruimen van die laaghangende wolken veel langer tegen te houden. In het drogere westen lukte dat wel.
Grote temperatuurverschillen
Door het ontbreken van de zon werd het op veel plaatsen in het oosten niet warmer dan tussen 10 en 12 graden. In het westen kwamen de temperaturen tussen 13 en 17 graden uit. En vooral in het zuidwesten was het daarbij een groot deel van de dag zonnig.
In de avond loste de bewolking ook in het oosten op. Hier in Velp gingen we uiteindelijk helder de nacht in. Doordat de zon er overdag in het oosten niet aan te pas was gekomen, had de natuur minder de kans gehad om het extra vocht van de dagen ervoor op te ruimen. Dat had in de loop van de nacht tot gevolg dat op veel plaatsen opnieuw mist en laaghangende bewolking ontstond. Weer in de gebieden waar het had geregend. Het westen bleef grotendeels helder.

Opnieuw een tweedeling
En zo zaten we zaterdagochtend, aan de start van Koningsdag, weer tegen een tweedeling aan te kijken. In het oosten begin de dag grijs en op veel plaatsen mistig, in het westen was de zon er direct bij. En de meeste rekenmodellen hadden dit niet voorzien.
Later in de ochtend kwam het gebied met mist en bewolking in beweging en begon vanuit het oosten op te lossen. Daar was de zon er al snel bij. Later vandaag moet dat overal lukken. En krijgen we dus veel zon, afgewisseld door stapelwolken. Het blijft droog.
En wat gebeurt dan de komende nacht?
Vervolgens wordt het natuurlijk interessant om te zien wat er de komende nacht gebeurt. Blijft het nu wel helder, zoals de modellen berekenen, of ontstaan nog een keer mist en laaghangende bewolking? In een periode met grenslaagweer is alles mogelijk, blijkbaar ook nog laat in de aprilmaand. Laten we de nieuwe dag dan ook met open vizier tegemoet gaan.