Koude nacht geweest, even wisselvallig, dan nieuwe hittepiek

Foto boven: Er werd vanochtend weer gestookt - Chris Meewis

Tot vorst in de duinpannen van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet is het de afgelopen nacht net niet gekomen, maar koud was het wel. Overigens niet alleen in de duinpannen, op veel plaatsen werden lage grondtemperaturen gemeten.

Het verschil kon bijna niet groter zijn. Werd het afgelopen woensdag in de duinpannen op diverse plaatsen nog bijna 40 graden of zelfs iets warmer (in deze metingen zit door het gebruikte type weerhutjes wel een vertekening van ongeveer 3 graden – voor de nachten geldt dat niet), de afgelopen nacht daalde het kik tot amper een graad. Bijna 40 graden lager dus.

Er werd vanochtend weer gestookt - Chris Meewis
Er werd vanochtend weer gestookt - Chris Meewis

Temperaturen daalden snel

Het kon zo koud worden doordat een rug van hogedruk, horend bij het hogedrukgebied bij de Azoren, zijn invloed tot over onze omgeving uitbreidde. Terwijl het helder bleef, viel de wind weg en daalden de temperaturen snel. De op veel plaatsen droge grond hielp ook nog een handje mee. En zo bereikten de minima behoorlijk lage waarden.

Advertentie

Van de KNMI-stations was Eelde het koudst. De temperatuur op anderhalve meter hoogte daalde er tot 6,7 graden, Deelen bij Arnhem volgde met 6,7 graden en daarna kwam Hupsel in de Achterhoek met 7,0 graden. In Vlissingen werd het niet kouder dan 15,5 graden en ook Lauwersoog was met een laagste temperatuur van 14,2 graden behoorlijk warm.

In de duinpannen net geen vorst

Aan de grond was Gilze Rijen het koudst met op 10 centimeter een minimumtemperatuur van 2,1 graden, Eelde kwam op 2,3 graden en Hupsel op 2,4 graden. Vlissingen had een grondminimum van 12,2 graden, Lauwersoog van 13,4 graden.

In de duinpannen van vrieskoujager Pieter Bliek en Karel Holvoet daalde de temperatuur het verst in duinpan Bol 2 in het Bergense bos. Het werd er op anderhalve meter hoogte 1,51 graden, aan de grond 1,47 graden. Daarna volgde Vogelmeer 3 met op anderhalve meter een laagste temperatuur van 1,71 graden en aan de grond 1,39 graden (nog wat lager dan Bol 2). Vogelmeer 1 was met 2,15 (anderhalve meter) en 2,0 graden (10 centimeter) derde.

Vandaag zomers weer

Het wordt vandaag van noord naar zuid tussen 22 en 26 graden. Eerst schijnt de zon volop, later komen ook stapelwolken voor. De westelijke tot zuidwestelijke wind is matig, aan zee af en toe vrij krachtig en het is feitelijk een tamelijk zomerse dag.

Advertentie

Vanaf morgen komt het weer enkele dagen onder invloed van lagedrukgebieden, die ten noorden van Nederland op de oceaan en de Noorse Zee aanwezig zijn. De bewolking, horend bij een warmtefront, dringt later vanavond en de komende nacht al het westen en noorden van het land binnen. In het Waddengebied zou uit die bewolking al een spatje regen of motregen kunnen vallen. Verder blijft het nog droog. De zuidwestelijke wind is matig, aan zee vrij krachtig en aan de noordwestkust soms even krachtig. Het koelt af tot tussen 14 en 18 graden.

Morgen lokaal een spat

Morgen overdag beginnen het zuiden en oosten nog met af en toe zon, in het westen en noorden is het meteen al bewolkt. Later op de dag dringt de bewolking ook het zuidoosten van het land binnen. In het noordwesten kan het dan weer af en toe opklaren. Uit de bewolking valt lokaal een spatje regen of motregen, maar de hoeveelheden stellen niets voor. De zuidwestenwind blijft aan zee behoorlijk doorblazen en is in het zuidwestelijke kustgebied af en toe krachtig. En de temperaturen lopen op tot 19 graden in het noordwesten en 25 lokaal in Limburg.

Zondag wordt een wisselvallige dag met in de ochtend vooral in het zuidoosten regen. Later op dag passeren vanuit het westen een paar stevige buien, mogelijk met onweer. De zuidwestelijke wind draait na de passage van de buien naar noordwest en de temperaturen komen in de middag op waarden tussen 18 en 21 graden uit. Later stroomt nog wat koelere lucht binnen.

Maandag een stroom aan buien, later volgende week warm

Maandag trekt een flinke stroom aan buien vanuit het noordwesten over het land, buien die door het warme zeewater en water van IJsselmeer nog wat kunnen worden aangejaagd. Er waait dan een straffe noordwestenwind en de temperaturen blijven meest onder 20 graden.

Ook dinsdag kan nog een laatste bui vallen. In de periode daarna herstellen hogedrukgebieden hun greep op het weer bij ons, verdwijnen storingen en buien weer naar de achtergrond en breekt opnieuw de zon door. We lijken dan aan een nieuwe, warme periode te beginnen. Vanaf het einde van de nieuwe week kunnen de temperaturen alweer tropisch worden. En ligt mogelijk ook weer een nieuwe (regionale, of zelfs landelijke) hittegolf op de loer.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Advertentie