Eerste grondvorst van nieuwe jaar gemeten in Enschede

Foto boven: Boven Hilversum was vanochtend nog een dubbele regenboog te zien - Chris Meewis

Het was koud de afgelopen nacht in Nederland. Doordat op de vliegbasis Twenthe bij Enschede op een hoogte van 10 centimeter de eerste grondvorst van het nieuwe seizoen werd aangetekend, was de nacht meteen ook een hoogtepunt. Vorig jaar deed de eerste grondvorst zich pas op 16 oktober voor, in de 3 jaren daarvoor steeds op 20 of 21 september. In dat opzicht zijn we er dit jaar dus behoorlijk vroeg bij.

Het kwik daalde er tot -0,3 graden, terwijl het op de normale waarnemingshoogte tot 2,2 graden afkoelde. Nog geen officiële vorst dus. In de duinpannen van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet daalde de temperatuur op de locatie Bol-2 in het Bergense bos op anderhalve meter hoogte tot 0,29 graden, de afgelopen nacht om vijf over twaalf al. Op 10 centimeter hoogte bleef het er met 0,9 graden wat warmer. Dat heeft met de natte bodem te maken.

Dubbele regenboog Chris
Boven Hilversum was vanochtend nog een dubbele regenboog te zien - Chris Meewis

Heel het binnenland een koude nacht

Het koude weer deed zich in het binnenland voor onder een heldere hemel en bij een volledig weggevallen wind. Hier en daar kwam ook mist voor. Bijna overal daalde het kwik er tot (ruim) onder 5 graden. In de kustgebieden, waar nog een enkele bui viel en de wind wat harder door bleef blazen, bleef het met minimumtemperaturen tussen 9 en 12 graden warmer.

Vandaag trekken vanuit het noorden nog een paar buien over het land, gevolgd door een weertype dat uit een afwisseling van stapelwolken en zon bestaat en lokaal nog een licht buitje. De meest noordelijke tot noordwestelijke wind is matig, aan zee nog vrij krachtig en in de buurt van buien even krachtig. Verder kan het tijdens opklaringen tussen de buien door in het binnenland alweer 17 of 18 graden worden. In buien is het een paar graden koeler.

De muts kan weer op Jolanda
De muts kan weer op - Jolanda Bakker

Hogedrukgebied

Intussen komt het weer in Nederland onder invloed van een hogedrukgebied, dat boven het noorden van Frankrijk komt te liggen en volgende week via de Britse eilanden naar Scandinavië doorschiet. Er staat ons dan ook een duidelijke weersomslag te wachten. Vanavond en de komende nacht kan nog een enkele lichte bui vallen, morgen wellicht in het noordoosten nog. Al snel wordt het echter droog en komt de zon er mooi door, afgewisseld door stapelwolken. De zwakke tot matige wind draait naar noordwest en de temperaturen komen net als vandaag op zo’n 17 of 18 graden uit. Daarmee is het aangenaam herfstweer.

Dat kan ook van de zondag gezegd worden. Ook dan laat de zon zich volop zien, al is het niet alleen zonnig. Er drijven ook wolkenvelden over. Het blijft echter droog en bij een zwakke tot matige, van zuidwest naar west tot noordwest draaiende wind kan het in het binnenland 19 graden worden. Maandag passeert nog een zwakke storing met wat meer bewolking en verspreid over het land wat regen of een buitje. De temperatuur tikt dan plaatselijk 20 graden aan.

Volgende week fraai nazomerweer

Vanaf dinsdag neemt het Scandinavische hogedrukgebied het heft in handen. De wind draait naar oost tot noordoost, neemt geleidelijk toe en voert niet alleen drogere, maar ook warmere lucht aan. De zon is in die periode onze beste vriend, bewolking is er niet of nauwelijks en de temperaturen gaan verder omhoog. Vanaf woensdag kan het overdag op veel plaatsen gemakkelijk 23 graden en lokaal nog wel iets warmer worden. Dat zijn heerlijke temperaturen. In de nachten koelt het wel flink af, tot vaak onder 10 graden. Toch is het fraai nazomerweer.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller