30-Daagse (+): tijdelijk koel, daarna warm en wisselvallig

Foto boven: Zonsondergang bij Everdingen - Cynthia van Leusden

Na een lange periode met warm weer, lijkt het weer volgende week om te slaan. In elk geval voor even. Koudere lucht weet ons vanuit het westen te bereiken en brengt vanaf dinsdag een fikse temperatuurdaling. Ook wordt het tijdelijk flink wisselvallig.

Tegen het einde van volgende week laten zowel de berekeningen van het Europese als die van het Amerikaanse model opnieuw de opbouw van een hogedrukgebied boven Scandinavië zien. Dan zou ook de warme lucht weer naar onze omgeving kunnen terugkeren.

Cynthia zon
Zonsondergang bij Everdingen - Cynthia van Leusden

Warmste jaar

Het jaar 2024 tot nu toe is in Nederland tot het warmste sinds het begin van de metingen uitgegroeid, waarbij de voorsprong ten opzichte van het vorige recordjaar in de vergelijkbare periode (2007) steeds verder is gegroeid. Met een gemiddelde temperatuur van tot nu toe 12,8 graden staan we er al twee tienden van een graad boven.

Met in het achterhoofd de gedachte dat veel seizoensmodellen de afgelopen tijd op een warme en relatief droge herfst aanstuurden, wordt het steeds interessanter om de trend voor de komende tijd te volgen. Er hangt een spectaculair warmterecord in de lucht.

Week 1: van maandag 9 tot en met zondag 15 september

  • Eerst wisselvallig en koel, later stabiliserend

  • Westenwind, laat in de week noordoostelijk

  • Temperaturen beneden normaal, later stijgend

Tussen een lagedrukgebied bij IJsland en hogedruk op de Oceaan voert een westelijke wind vanaf dinsdag koele lucht aan waarin het dagenlang niet warmer wordt dan 15 tot 18 graden. Daarbij wisselen wolken en de zon elkaar af en kunnen bijna dagelijks buien vallen, zeker als storingen ons land passeren.

Tegen het einde van de week ontstaat boven Scandinavië een nieuw hogedrukgebied en stabiliseert het weer. De wind wordt noordoostelijk, de zon breekt door en heel geleidelijk komen ook de temperaturen op een weer wat hoger niveau.

Week 2: van maandag 16 tot en met zondag 22 september

  • Geregeld zon, ook een regen- of onweersbui

  • Wind uit oost tot noordoost

  • Bovennormale temperaturen

Het hogedrukgebied handhaaft zich ten noorden van Nederland, maar ligt zover weg dat we niet helemaal veilig zijn voor de invloed van storingen. Vanuit het zuidwesten en oosten liggen dreigingen op de loer. Wel zijn de temperaturen hoger dan normaal.

Waarschijnlijk is er flink wat zon, maar kan het ook van tijd tot tijd tot een regen- of onweersbui komen. Daarbij is de wind oostelijk tot noordoostelijk en komen de temperaturen weer makkelijk een stukje boven 20 graden uit en liggen daarmee nog steeds boven normaal.

Week 3: van maandag 23 tot en met zondag 29 september

  • Nog steeds wisselvallig

  • Geregeld zon, af en toe buien

  • Temperaturen boven normaal

Boven het noorden ligt nog steeds een hogedrukgebied. Het wordt deze week vooral in de buurt van IJsland ingetekend. Een andere hogedrukgebied zien we boven het centrale deel van het Middellandse Zeegebied, uitstralend naar Frankrijk. Duitsland en de republieken van het voormalige Joegoslavië. In Nederland komen we in het grensgebied van beide terecht.

In die zone is het toch wisselvallig, met een afwisseling van wolken en zon en soms de passage van gebieden met buien. De wind lijkt daarbij het vaakst een zuidelijke component te hebben. Daarmee wordt warme lucht aangevoerd en blijven de temperaturen boven normaal.

Week 4: van 30 september tot en met 6 oktober

  • Nog steeds wisselvallig

  • Nu en dan zon, ook soms regen of buien

  • Bovennormale temperaturen

Het hogedrukgebied boven het zuiden van Europa wordt het sterkst, dat in het noorden neemt in kracht en omvang af. Tenminste, zo staat het op de weerkaarten. Lagedrukgebieden, afkomstig van de Oceaan, kunnen er tussendoor schieten, op weg naar Scandinavië en het noordwesten van Rusland. Bij ons waait de wind uit het zuidwesten.

De zon laat zich regelmatig zien, maar af en toe schuiven ook storingen over, horend bij de lagedrukgebieden die ten noorden van Nederland langs naar het noordoosten trekken. Tijdens de passage van zo’n storing is het bewolkt en valt regen of enkele buien. Door de aanvoer van nog steeds vrij warme lucht blijven de temperaturen duidelijk boven normaal.

Week 5 en 6: van 7 tot en met 20 oktober

  • Geleidelijk droger en meer zon

  • Wind draaiend naar noord

  • Nog steeds bovengemiddeld warm

Het hogedrukgebied blijft vooral ten zuiden van Nederland aanwezig, en in week 5 ook iets meer aan de westkant. In week 6 komt het wat naar het noorden.

Vooral in week 5 lijkt het nog wisselvallig te blijven, doordat storingen van lagedrukgebieden op weg naar Scandinavië ons land nog steeds kunnen bereiken. In week 6 wordt het, doordat het hogedrukgebied zich uitbreidt, ook in onze omgeving wat droger.

De temperaturen blijven boven normaal, al draait de wind wel van west naar noord, doordat het hogedrukgebied met zijn centrum uiteindelijk boven de Britse eilanden wordt ingetekend. Het zijn dan de warme bovenluchten die de aangename temperaturen brengen.

Bespreking

Het lijkt de komende tijd nog steeds warm te blijven, met uitzondering van volgende week. Dat is geheel in lijn met de trend van de laatste 2 maanden. De koelere komende week is daarin de uitbijter. Helemaal stabiel wordt het niet. Volgende week al lijkt het een tijdje sterk wisselvallig te zijn en ook in de weken daarna zijn de hogedrukgebieden in onze omgeving niet sterk genoeg om storingen bij Nederland vandaan te houden.

Vanaf week 2 gaan we dan ook naar een (vrij) warm, maar ook wisselvallig weerbeeld toe.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller