Eerst nog koel, woensdag lokaal 25 graden?

Foto boven: De herfstkleuren dringen meer en meer door - Chris Meewis

Verloopt het weekend nog koel met temperaturen die nauwelijks boven 13 graden uitkomen, vanaf dinsdag steekt een zuidelijke wind op en wordt steeds warmere lucht aangevoerd. Woensdag en/of donderdag kunnen de temperaturen in het zuiden van het land zelfs dichtbij 25 graden uitkomen. En dat is erg laat in het jaar.

We begonnen overigens koud aan het weekend. Op veel plaatsen kwam het de afgelopen nacht tot vorst aan de grond. In de duinpannen van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet vroor het flink. De duinpan bij Castricum kwam op een hoogte van anderhalve meter op een temperatuur van -4,72 graden uit. De locatie Bol-2 in het Bergense Bos won deze keer niet en kwam met -4,4 graden op een hoogte van anderhalve meter als tweede uit de bus. In de meeste andere duinpannen vroor het niet. Alleen Wimmenum kwam nog op -1,78 graden uit.

Chris herfst
De herfstkleuren dringen meer en meer door - Chris Meewis

De warmte van oktober 2018

De laatste keer dat in Nederland in oktober extreem hoge temperaturen werden gemeten, was in oktober 2018. Toen begon op 10 oktober een warme periode die tot en met de zeventiende zou aanhouden. Tussen een hogedrukgebied boven Noordoost-Europa en lagedrukgebieden op de Oceaan stelde zich voor langere tijd een zuidelijke wind in die steeds warmere lucht, afkomstig vanuit het diepe zuiden van Europa, naar Nederland blies.

Bij zonnig weer werd het warmer en warmer. Het begon op 10 en 11 oktober op veel plaatsen in het zuiden, midden en oosten van het land al met ruim 24 graden, op 12 oktober werd in Arcen met 25,7 graden de eerste zomerse dag aangetekend. Ell kwam tot een temperatuur van 25,5 graden. Nog een dag later, op 13 oktober 2018 waren de maxima echt extreem.

Met uitzondering van Vlissingen en het Waddengebied werden bij heel veel zon vrijwel overal zomerse temperaturen aangetekend. In het Limburgse Ell steeg het kwik zelfs tot 28,1 graden. Arcen kwam tot 27,3 graden, Herwijnen mat 27,0 graden en ook De Bilt tekende met 26,3 graden een zomerse dag aan. Ook op 14 oktober was het op veel plaatsen in het oosten en zuidoosten nog zomers met in Ell 26,6 graden. Op 15 oktober tekende Ell met 25,4 graden zelfs zijn derde opeenvolgende zomerse dag aan. Ongekend voor oktober. En ook de twee dagen daarna verliepen warm, al gingen de temperaturen wel weer geleidelijk omlaag.

Jannes Rijp
We hadden vandaag een koude start - Jannes Wiersema

Niet de warmste maand

Het warme weer in oktober 2018 bleek overigens bij lange na niet voldoende om van de maand ook de warmste oktobermaand ooit te maken. Met een gemiddelde temperatuur van 11,9 graden kwam oktober 2018 uiteindelijk op een vijftiende plek uit, ver achter oktober 2001 die met een gemiddelde temperatuur van 14,2 graden nog altijd met afstand de warmste oktobermaand ooit is. Ook de hoogst gemeten temperatuur ooit in oktober staat niet op naam van oktober 2018, maar stamt uit oktober 1921, toen het op de tiende in Sittard 30,1 graden werd. Het weerstation daar is inmiddels alweer lange tijd opgeheven.

Hoe warm het deze week gaat worden, weten we natuurlijk nog niet, maar de temperaturen gaan vanaf dinsdag wel flink omhoog. Voordat het zover is, beleven we eerst nog een relatief koel weekend. Vandaag wordt het maximaal 12 of 13 graden. Daarbij laat de zon zich geregeld zien, maar drijven ook (hoge) wolkenvelden over. Later vanmiddag zou daaruit in het zuiden van Limburg een spat regen kunnen vallen, maar verder blijft het overal wel droog.

Passage van een storing

Vanavond en de komende nacht passeert vanuit het westen een storing. Niet alleen trekt dan een lijn met buien over het land, ook neemt de wind flink toe. Eerst uit zuidelijke richtingen, later uit west tot noordwest. Bij buien is er vooral in het noorden van het land kans op hagel of onweer, in het zuiden lijkt het allemaal net een tikkeltje rustiger te verlopen. De temperaturen dalen tot 6 graden in het zuidoosten en 12 graden in de kustgebieden. Daarbij kan de wind aan de noordwestkust later in de nacht tot hard of stormachtig aantrekken, kracht 7 tot 8 en komen bij buien zware windstoten voor, aan zee tot ongeveer 90 kilometer per uur.

Jolanda koude start
Hoog in de lucht was ook meteen hoge bewolking zichtbaar - Jolanda Bakker.

Morgen overdag is de buienlijn voorbij, maar waait het eerst nog wel hard, in de ochtend vooral in het Waddengebied. Daar kan de westelijke tot noordwestelijke wind nog een tijdje windkracht 7 tot 8 bereiken, met vlagen tot 90 kilometer per uur. Verder trekken eerst vooral over de noordelijke helft van het land nog een paar buien. In het zuidwesten is het al rustiger en gedurende de middag en de avond breidt dat kalmere weer zich noordoostwaarts uit. Dan worden ook de opklaringen breder. Het wordt niet warmer dan 12 of 13 graden.

Ook maandag een storing

In de nacht naar maandag koelt het in het binnenland weer flink af. Maandag overdag passeert vanuit het westen een storing. Het is dan bewolkt en er valt af en toe regen. In de regen blijven de temperaturen vaak op 10 of 11 graden hangen, daar waar het nog even opklaart, kan het kwik een graadje hoger uitpakken. De wind komt, doordat een lagedrukgebied ten zuiden van ons land langs naar het oosten trekt, dan even in de oost- tot noordoosthoek terecht.

Vanaf dinsdag draait de wind via zuidoost naar zuidelijke richtingen, om ook weer iets in kracht toe te nemen. Dan komt de aanvoer van warmere lucht op gang. Tegelijkertijd komt ook de zon er vaker door. Dinsdag kunnen de temperaturen op de warmste plaatsen alweer tot 15 graden oplopen, woensdag en donderdag lijken de twee warmste dagen te worden. Als alles meewerkt, kan het kwik dan in het oosten en zuidoosten ruim 20 graden halen. Woensdag lijkt vooralsnog de warmste dag te worden. Dan is in het zuiden lokaal 25 graden mogelijk.

Na donderdag wisselvalliger, nog steeds zacht

Na donderdag gaan de temperaturen weer wat omlaag, al blijft het nog steeds zacht. Ook wordt het weer wat wisselvalliger, met af en toe de passage van een storing met regen of buien.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller