Daverende verrassing: tot 25 centimeter sneeuw in het noorden
Reinout van den BornDat het vanochtend in het noorden van het land zou sneeuwen, was wel verwacht. Dat er zoveel zou vallen, duidelijk niet. De totalen waren ronduit indrukwekkend.
In een strook van noordwest-Drenthe over Friesland naar het noordwesten viel tussen 15 en 25 centimeter sneeuw. Leek en Roden kwamen op 21 centimeter uit, in Tolbert viel 22 centimeter. Buitenpost was de koploper met uiteindelijk 25 centimeter.

Verkeer A7 in de problemen
Door de zware sneeuwval kwam het verkeer op de A7 tussen Drachten en Groningen in grote moeilijkheden. Op sommige plaatsen was er gewoon geen doorkomen aan. Op andere wegen kwam het tot ongevallen of gleden auto’s van de weg. In Groningen en in Drenthe werd het busverkeer vanwege de grote gladheid op de wegen langere tijd stilgelegd.
Ook in Groningen en op sommige Waddeneilanden viel veel sneeuw. Op Ameland lag in de buurt van Buren op een gegeven moment 17 centimeter. Bij Jannes Wiersema in Roodeschool duurde het nog even voordat de sneeuwval begon, maar uiteindelijk werd het ook daar wit.

Bel met koude lucht, hoog in de atmosfeer
De vele sneeuw in het noorden en noordoosten werd veroorzaakt door een bel met koude lucht in de hogere delen van de atmosfeer. Het systeem, met aan de grond een lagedrukgebied, was de afgelopen dagen al vanuit Frankrijk naar ons toe gekomen.
In Frankrijk veroorzaakte de koudeput regionaal ook al veel neerslag. In delen van het Centraal Massief kwam een sneeuwlaag van een halve meter omlaag. Wat je bij dergelijke koudeputten vaak ziet, is dat de neerslag eromheen zeer verrassend uit de hoek kan komen.



De onzekerheid was er steeds al
In de modelberekeningen van vorige week voor deze periode zag je die onzekerheid al. Werd er toen nog van zonnig weer en een schrale oostenwind uitgegaan, ondanks de nabijheid van deze put, de werkelijkheid nu is heel anders. De lucht is veel vochtiger dan toen werd gedacht (heeft onderweg het nodige opgepikt en is er ook ingezogen) en de uitwerking ervan op het weer bij ons stukken groter. Met ook in Nederland nu dus een daverende verrassing.
Terwijl het lagedrukgebied vanochtend naar het midden van het land op weg ging, zette de kern van de koudebel op hoogte koers naar het noorden van het land. Vooral op de kop hiervan was de combinatie van kou op hoogte, de vochtige lucht aan de grond en de stijgbewegingen rondom het lagedrukgebied voldoende om een zeer stevige sneeuwzone in de steigers te zetten. Een zone die in de lijn van Borger in de richting van Dokkum de meeste sneeuw bracht.

De ergste sneeuw trok naar zee
Uiteindelijk trok de bovenluchtput zo ver het naar het noorden dat de belangrijkste sneeuwzone boven de Noordzee kwam te liggen. Op dat moment was de zwaarste sneeuwval voorbij, al bleef het in het noorden van Drenthe en ook van Friesland nog wel doorsneeuwen.
Ook vanavond, de komende nacht en morgen kan in het noorden en noordoosten nog wat sneeuw vallen. Maar de grote hoeveelheden, zoals we die vandaag hebben gezien, worden niet meer verwacht. Al weet je dat nooit helemaal zeker. De koudeput heeft ons land nog niet verlaten en een andere verrassing is natuurlijk ook nog wel mogelijk.

Mis ook deze verhalen niet:
Definitieve winterverwachting 2025: vroege start, volgt er meer?
Winter 2025 - ook zonder echt veel winterweer - verloopt wel bijzonder
Zijn er nog geitenpaadjes die de winter de komende tijd kan nemen?
30-Daagse (+): als de winter nog wil, moet het snel gebeuren
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller