Benauwde warmte voorbij, vandaag aangenaam zomerweer

Foto boven: Natte bloemen waren er de afgelopen dagen te kust en te keur - Jolanda Bakker

In twee stappen is de warme lucht ons land uit gezet. Was het eergisteren in het noordoosten nog 35 graden, gisteren was het met lokaal 28 graden vochtig en benauwd. In de middag vielen in de oostelijke helft opnieuw forse (onweers)buien, waarbij lokaal opnieuw tussen 20 en 40 millimeter viel en het tot wateroverlast kwam.

Na het onweer van dinsdagavond, dat lokaal voor flink wat overlast zorgde, was het gisteren eerst op veel plaatsen droog. Alleen over het westen dreven een paar flinke buien naar het noorden, die in hun baan op de natste plaatsen zo tussen 5 en 10 millimeter aan regen achterlieten. In Noord-Holland viel op een enkele plek 15 millimeter.

Jolanda natte bloem
Natte bloemen waren er de afgelopen dagen te kust en te keur - Jolanda Bakker

Warm en vochtig

In de rest van het land begon de dag droog en met behalve wolkenvelden ook behoorlijk wat zon. Daarbij was goed te merken dat we ons nog in een tropisch maritieme luchtsoort bevonden. De lucht was dus niet alleen warm, maar ook erg vochtig en het voelde buiten de deur alweer snel benauwd en drukkend aan. In de gebieden met zon liepen de temperaturen dan ook flink op. In Nieuw-Beerta wees de thermometer nog voor 11 uur ’s ochtend alweer een zomerse waarde van 25 graden aan en uiteindelijk was dat met 27,9 graden ook de warmste plaats.

In de onstabiele atmosfeer, waarin we ons bevonden, kon die stijging van het kwik natuurlijk niet onbeantwoord blijven. Er vormden zich nieuwe buien, vooral in de oostelijke helft van het land. Ze kwamen vanuit het zuidoosten binnen, er vormden zich boven Nederland ook nieuwe buien bij, en uiteindelijk trokken ze gisteravond via het noordoosten het land weer uit.

Zware bui in Velp

In Velp viel tussen 16 uur en 17.30 uur een zware bui, in twee delen. Hoewel er een beetje onweer in zat, ging het vooral om tropische regenval. De regenintensiteit liep in Velp-Noord tot 120 millimeter per uur op, 2 millimeter per minuut. Geen wonder dat sommige straten onder water kwamen te staan en het enkele jaren geleden in Park Daalhuizen aangelegde wadisysteem volledig in werking kwam. In Velp wordt geprobeerd regenwater zoveel mogelijk buiten het riool te houden. De aanleg van de wadi’s in het park spelen daar een grote rol in.

Wadi Grieta
Het wadisysteem in het Park Daalhuizen in Velp werkte volop - Grieta Spannenburg

Opvallend waren de neerslagverschillen in Velp. In het zuiden van Velp viel 25 millimeter, in het oosten 31 millimeter en het westen kreeg 42 millimeter. Tussen de 3 meetpunten zit een enkele kilometer aan afstand. Na de bui bleef het warm en was het dusdanig vochtig dat tussen de bomen in het bos, net buiten Velp, gewoon mist kwam te hangen. De bomen en struiken bogen diep onder de enorme waterlast die ze in korte tijd te verwerken kregen.

Koufront

De buien kregen een impuls van een koufront dat tezelfdertijd over het land naar het oosten trok. Daar bevinden we ons inmiddels achter. De tropisch maritieme lucht is daarmee daadwerkelijk het land uit. Vanaf nu komt het weer bij ons geleidelijk onder invloed van een lagedrukgebied, dat de komende dagen bij IJsland ligt. De storingen ervan blijven vandaag nog uit de buurt, waardoor het weer een vriendelijk en ook aangenaam karakter heeft.

Door de passage van een rug van hogedruk is er vanochtend eerst maar weinig wind. Vanmiddag steekt een zuidwestenwind op. Eerst schijnt de zon behoorlijk, later ontstaan stapelwolken en uiteindelijk drijven vanmiddag vanuit het westen ook hogerop in de atmosfeer (dunne) wolkenvelden binnen. Het blijft eigenlijk overal droog en bij een tot matig, aan zee later vrij krachtig of krachtig toenemende wind wordt het op veel plaatsen met temperaturen tussen 24 en 27 graden aangenaam zomers. In het noordwesten is het iets koeler.

Storing

Vanavond en de komende nacht worden de wolken dikker en begint het in het noordwesten, onder invloed van een storing geleidelijk af en toe te regenen. Het koelt daarbij in het oosten nog tot 15 of 16 graden af, in het westen wordt het niet kouder dan 18 of 19 graden. En aan zee waait nog steeds een af en toe krachtige zuidwestelijke wind.

Morgen is het eerst bewolkt met af en toe regen, waarbij de intensiteit van de regen afneemt naarmate de storing dieper landinwaarts komt. Later breekt vanuit het westen op steeds meer plaatsen de zon door, maar kunnen vooral in het binnenland ook nog een paar buien ontstaan, met daarbij ook een kans op onweer. In de avond trekken die buien naar Duisland weg en komt overal de zon even mooi tevoorschijn. De wind neemt af en draait later naar west tot noordwest en het wordt in de middag zo tussen 21 en 24 graden.

Weekend

In het weekend is er behoorlijk wat ruimte voor de zon, al drijven in het zuidoosten en oosten ook (hoge) wolkenvelden over, horend bij storingen boven Centraal-Europa. Zaterdag kan in de ochtend nog een lokale bui vallen, zondag blijft het op de meeste plaatsen droog. Het westen en noorden maken de meeste kans op zonneschijn. Beide dagen waait er een zwakke tot matige, vaak noordelijke wind en wordt het tussen 22 en 25 graden, zaterdag zou de temperatuur in het zuidwesten van het land lokaal tot 27 graden kunnen stijgen.

Begin volgende week is het maandag vrij zonnig en met temperaturen tussen 23 en 26 graden op veel plaatsen zomers warm. Dinsdag kan vanuit het noordwesten weer een storing passeren. Het weerbeeld lijkt dan wel wat op dat van morgen. In de dagen daarna komen we opnieuw aan de rand van een hogedrukgebied te liggen en houdt het vriendelijke weer aan.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller