30-daagse (+): Van nazomer naar wisselvallig, maar aanhoudend warm

Foto boven: Arctische zeerook boven het water, tijdens de koude start van de dag in Leerdam - John Oomen

Als het nu winter was geweest, dan had een (flink) deel van de weergemeenschap deze dagen vrijwel zeker in vuur en vlam gestaan. Niet alleen doemt volgende week boven Scandinavië een sterk hogedrukgebied op, ook worden de NAO- en AO-index sterk negatief en schiet de MJO-index in de fases 7 en 8. Werkelijk alles werkt samen. In december of januari zou dit geheid een flinke vorstperiode hebben opgeleverd.

Maar het is geen december of januari, het is september. En nu kunnen we ons voor nog een fraaie nazomerperiode gaan opmaken. Ook fijn. En misschien is het ook wel een voorbode voor de winter? Na eerst een uitbraak van koude lucht, helemaal vanuit het poolgebied, een hogedrukgebied boven Scandinavië. Wat later zeker voor herhaling vatbaar.

John Oomen dampend water
Arctische zeerook boven het water, tijdens de koude start van de dag in Leerdam - John Oomen

Ook de komende winter is dit mogelijk

De fase met een negatieve NAO- en AO-index, zoals die nu wordt verwacht, past wel degelijk in het beeld, waarin de combinatie van een oostelijk georiënteerde La Niña, de westelijke QBO en de warme noordelijke helft van de Atlantische Oceaan een rol speelt. Omdat dit ook de komende winter zo zal zijn, is een herhaling dan ook zeker niet ondenkbaar. Maar dan zitten we wel erg ver vooruit te kijken. Laten we ons eerst eens met ‘nu’ gaan bezighouden.

Na de uitbraak van de kou, die we de afgelopen dagen hebben gezien en die in het weekend en begin volgende week vooral in Centraal-Europa nog grote gevolgen kan hebben, zien we in onze omgeving de komende dagen alweer een nieuw hogedrukgebied op de weerkaarten verschijnen. Het brengt bij ons een nieuwe periode met nazomerweer in zicht. De grote vraag is hoe het daarna verder gaat. Houdt de stabiliteit aan, of keer de herfst terug?

Week 1: van maandag 16 tot en met zondag 22 september

  • Fraai nazomerweer

  • Oostelijke tot noordoostelijke wind

  • Temperaturen tussen 22 en 25 graden

Een hogedrukgebied komt boven Scandinavië terecht en krijgt het weer in ons deel van Europa stevig in de greep. De wind draait naar oost tot noordoost, neemt flink toe en voert drogere en warmere lucht aan. Daarin komt de zon er volop door en lopen de temperaturen op. Vanaf woensdag kan het meerdere dagen achtereen tussen 22 en 25 graden worden. In de nachten is het nog wel relatief koel, met minimumtemperaturen die rond 10 graden uitkomen.

Week 2: van maandag 23 tot en met zondag 29 september

  • Eerst nog mooi, later wisselvalliger

  • Iets lagere temperaturen

  • Naar zuidwest draaiende wind

Het hogedrukgebied lijkt wat te kantelen. Daar waar het zwaartepunt nu in de regio van IJsland en Groenland wordt berekend, komt een aparte kern boven de Britse eilanden terecht. Later in de week kan die onze omgeving passeren, waarna de wind van noordelijke richtingen eerst, naar zuidwestelijke richtingen later draait. Gebeurt dit inderdaad, dan neemt op dat moment ook de kans op wisselvalliger weer opnieuw toe. Tot die tijd houdt het droge weer echter aan. Wel zien we de temperaturen geleidelijk wat omlaag gaan naar normalere waarden.

Week 3: van 30 september tot en met 6 oktober

  • Wisselvallig herfstweer

  • Bovennormale temperaturen

  • Geregeld regen of buien

De omslag naar wisselvalliger weer met zuidwestelijke winden zet door. Nederland wordt in een vrij noordelijk gelegen depressiebaan vanaf de Oceaan getrokken. Daarin is de aangevoerde lucht relatief warm, maar kunnen storingen onze omgeving wel bereiken. Als die passeren, is het een tijdje bewolkt en valt regen of enkele buien. In de drogere perioden tussendoor kan ook de zon een tijdje schijnen. Verder waait het af en toe flink. Een wisselvallige periode dus.

Week 4: van maandag 7 tot en met zondag 13 oktober

  • Nog steeds wisselvallig

  • Naar west draaiende winden

  • Een fractie koeler

Het wisselvallige weer houdt ook deze week aan. De wind draait daarbij in onze omgeving wat meer naar westelijke richtingen. Daardoor gaat de temperatuur een fractie omlaag. Zowel in de buurt van IJsland en Groenland als bij de Azoren en boven het zuidwesten van Europa vinden we ook hogedrukgebieden terug. De depressiebaan van de Oceaan loopt er nog steeds tussendoor. Aanhoudend wisselvallig weer dus, met een iets lagere temperatuur.

Week 5 en 6: van 14 tot en met 27 oktober

  • Meer invloed hogedrukgebieden

  • Nog wel licht wisselvallig

  • Eerst zacht, later koeler

In deze twee weken zien we hoe een hogedrukgebied zich vanuit het zuiden van Europa naar het noorden uitbreidt, tenminste zo wordt dat berekend. Daarbij wordt de wisselvalligheid weer onderdrukt en is het in week 5 nog steeds zacht voor de tijd van het jaar, doordat de wind uit de zuidwesthoek blijft waaien. In week 6 zou op basis van deze berekeningen opnieuw een noordelijke tot noordwestelijke wind uit de bus kunnen komen. Met de bijbehorende temperatuurdaling. Beide weken is het toch ook nog licht wisselvallig.

Samenvatting:

Beginnen we de periode nog met fraai nazomerweer, later in week 2 lijkt zich een omslag naar wisselvalliger en nog steeds zacht herfstweer te voltrekken. De wind draait dan naar het zuidwesten, we komen in een depressiebaan terecht en de passage van meerdere fronten met regen en of buien en meer wind is te verwachten. In week 3 en week 4 lijkt die wisselvalligere, maar nog steeds relatief warme periode gewoon aan te houden.

In week 5 en 6 breidt een hogedrukgebied zich vanuit het zuiden weer in onze richting uit, om uiteindelijk weer in de regio IJsland/Groenland terecht te komen. Is het eerst nog zacht en (licht) wisselvallig in onze omgeving, tegen het einde lijkt de wind meer naar het noorden tot noordwesten te draaien en gaan de temperaturen een stukje verder omlaag. Als dit allemaal natuurlijk uitkomt. Want we kijken nu wel heel erg ver vooruit.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller