We gaan dit jaar warm de zomer uit, al klappert de temperatuur wel wat. Is het morgen met maxima tussen 20 en 24 graden wel bekeken, vanaf zaterdag keert de warme lucht in het zuiden van het land terug en zondag zijn overal hoge temperaturen mogelijk.
Keerzijde van deze ontwikkeling is dat het ook wat onstabieler kan worden. Morgen zou met name in Limburg al een lokale bui kunnen vallen. In de nacht naar zaterdag is dat vervolgens in het zuidwesten en westen het geval. En na een vrijwel droge zondag lijken we aanstaande maandag overal met een paar fikse regen- en onweersbuien rekening te moeten houden.
Week 1: van maandag 2 tot en met zondag 8 september
Na een koelere maandag opnieuw warm
Afwisseling van wolken en zon
In het zuidoosten soms een bui
In deze eerste week zien we een hogedrukgebied boven Scandinavië en een lagedrukgebied bij Ierland. Hoewel het lagedrukgebied bij Ierland er maandag in slaagt om een storing over ons land naar het noordoosten te duwen, lijkt dat niet het einde van de warmte. Dinsdag mag dan een koelere dag zijn, vanaf woensdag veert het hogedrukgebied terug en lijkt de wind bij ons opnieuw de zuidoosthoek op te zoeken. De warmte keert dan – voor de zoveelste keer – terug.
Dinsdag is het met 20 tot 23 graden even wat koeler, vanaf woensdag kan het iedere dag weer warmer worden en donderdag tot en met zaterdag lijken hoogzomerse dagen te worden met in het oosten temperaturen tot aan of zelfs iets boven 30 graden. Daarbij wisselen wolken en de zon elkaar af en kan vooral in het zuidoosten een enkele regen- of onweersbui vallen. Ook in de pluim vinden we deze warme dagen terug, maar de mediaan van de overige berekeningen is de laatste twee dagen van deze week wel een graad of 4 lager dan de hoofdberekening.
Tegen het einde van zaterdag passeert een koufront en wordt de wind zuidwestelijk.
Week 2: van maandag 9 tot en met zondag 15 september
Nog steeds vrij warm weer
Noordoostelijke winden
Later een enkele bui
Het hogedrukgebied komt meer in de buurt van IJsland terecht. De wind zoekt hierdoor de noordoosthoek op. Na een wat koelere start van de week lopen de temperaturen weer wat op, waarbij later in de week opnieuw zomerse waarden van rond 25 graden mogelijk zijn. Helemaal droog is het niet, want met name later in de week zou een enkele bui kunnen vallen. Maar de zon laat zich behoorlijk zien en met de zomerse temperaturen erbij is het heerlijk.
De situatie is wel onzeker. We hebben meerdere opties. Zowel naar zuid tot zuidwest als naar noordwest tot west zijn er ook mogelijkheden voor de wind. Verder zitten er ook duidelijk wisselvalligere opties tussen. Het weerbeeld deze week is dan ook nog geen gelopen koers.
Week 3: van maandag 16 tot net zondag 22 september
Wind naar zuidwest
Meer wisselvalligheid
Temperaturen naar normaal (18-21 gr)
Het hogedrukgebied in het hoge noorden lijkt in deze week wat meer te worden teruggedrongen. Het hogedrukgebied bij de Azoren, met uitloper tot over de Middellandse Zee en Noord-Afrika lijkt juist wat sterker te worden ingetekend. Lagedrukgebieden op de Oceaan kunnen het weer in Nederland daardoor wat meer in hun macht krijgen. Het wordt dan ook wisselvalliger, de wind waait wat steviger uit het zuidwesten en de temperaturen gaan iets omlaag.
Week 4: van maandag 23 tot en met zondag 29 september
Nog steeds licht wisselvallig
Temperaturen weer boven normaal
Zuidwestelijke winden
De hogedruk in het zuiden komt nog wat meer naar het noorden, de hogedruk in het noorden trekt zich verder in de richting van Canada terug. Wij komen hierdoor aan de zuidflank van de baan van storingen van de Oceaan te liggen, maar ze bereiken onze omgeving nog wel. Het is daardoor licht wisselvallig. Wel voert de in het algemeen zuidwestelijke wind weer af en toe warmere lucht aan waardoor de temperaturen opnieuw boven normaal komen.
Week 5: van 30 september tot en met 6 oktober
Nog steeds wisselvallig
Zuidwestelijke winden
Temperaturen iets boven normaal
In vergelijking met de voorgaande week lijkt weinig te veranderen. Tussen twee gebieden met hogedruk (één in het noorden en één in het zuiden) door ligt een depressiebaan, net ten noorden van Nederland langs, naar het oosten. Het is bij ons dan ook wisselvallig, met af en toe de passage van storingen. Mits deze kaarten natuurlijk uitkomen.
De wind blijft zuidwestelijk en voert af en toe warmere lucht aan. Daardoor mogen we ook in deze week temperaturen verwachten die iets boven de norm uitkomen.
Samenvattend
Het warme weer, dat we op dit moment in Nederland hebben, lijkt de komende weken in meer- of mindere mate aan te houden. Hebben we daarbij de eerste week nog af en toe met echt warme lucht te maken, de weken daarna wordt het allemaal wat getemperd. Maar dat is normaal. We komen tenslotte ook steeds iets dieper de herfst in.
Verder zien we de invloed van storingen op de Oceaan geleidelijk toenemen. Vooral in de laatste 3 weken van de periode komt er daardoor meer wind en wisselvalligheid, als de kaarten zo uitkomen. Doordat dat vaak een zuidwestenwind is, blijft het wel relatief warm.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller