Zomerweek voor de boeg: nog net geen hittegolf

Foto boven: De Bruuk in Breedeweg - Reinout van den Born

En daar is de zomer dan eindelijk. Vandaag al, maar zeker ook de komende dagen. De temperaturen gaan razendsnel omhoog en later in de week zullen we de eerste dertigers kunnen noteren. De vraag is nog even hoe lang de warmte gaat duren. En krijgen we, zo vroeg in de zomer al, met een eerste hittegolf te maken?

De hoofdberekening van 00 UTC-run van het Europese ECMWF-model maakte het gisteren meteen bont en legde al hittegolf-aspiraties aan de dag. Van een hittegolf spreken we in Nederland als de temperatuur minstens 5 dagen achter elkaar boven 25 graden komt, waarvan minimaal drie dagen boven 30 graden. Aan die voorwaarde zou, weer volgens die hoofdberekening, de komende week al voldaan kunnen worden.

De pluim

Zoom je iets meer op die berekening in en neem je de pluim erbij, dan zie je wel dat de laatste twee door het model verwachte dagen met 30 graden of meer in de extra berekeningen nog niet veel steun krijgen. Ze zijn dus onzeker. Maar, in het weer weet je het nooit. We hebben wel gekkere dingen meegemaakt en we gaan het de komende dagen rustig volgen.

Veel zal afhangen van het moment waarop de wind bij ons, later in de week, de zuidwesthoek opzoekt. Maandag, dinsdag en waarschijnlijk ook woensdag gebeurt dat nog niet. Dan wordt in Nederland een overwegend oostelijke wind verwacht die warme en relatief droge lucht aanvoert. Het worden droge en zonnige dagen met steeds hogere temperaturen. Maandag kan het op de warmste plaatsen al 27 of 28 graden worden, dinsdag 29 en woensdag 30 graden, misschien op een enkele plek ook wel 31 graden. Dat wordt echt weer even wennen.

Vochtiger

Wat we woensdag ook merken is dat de lucht wat vochtiger wordt. Daardoor kunnen later op de dag stapelwolken ontstaan die lokaal tot een eerste bui uitgroeien. Op donderdag zijn het er meer en is er kans op onweer. Een einde aan de warmte hoeven die buien nog niet meteen te betekenen. De belangrijkste rekenmodellen laten het ook vrijdag in een groot deel van het land nog erg warm worden. Wel komt vanuit het zuiden een nieuw lagedrukgebied opzetten dat ook een aantal flinke regen- en onweersbuien bij zich heeft. Het zorgt er tevens voor dat de wind nog een dag langer uit het oosten blijft waaien, waarmee de warmte gewoon aanhoudt.

En hoe warm die lucht is, zien we vooral aan de temperatuur op een hoogte van 1500 meter boven ons land. Die stijgt van 13 graden op woensdag via 15 graden op donderdag tot 16 graden op vrijdag. Op zonnige dagen mag je daar in de zomer, als de zee buitenspel staat, een graad of 17 a 18 bij optellen om aan de maximumtemperatuur te komen. Dat zou donderdag en vrijdag dus kwikstanden van 32 tot 33 graden kunnen opleveren; serieuze tropische warmte.

Nog net geen hittegolf

Als we de nieuwste kaarten van het Europese model mogen geloven, komen we net niet aan een hittegolf toe. Daarvoor ontbreekt een tropische zaterdag nog. Het Amerikaanse model laat het op de donderdag waarschijnlijk al misgaan. Een hittegolf is waarschijnlijk ook niet iets waarop we nu al wachten. Het feit dat het eindelijk zomer wordt is voor veel mensen waarschijnlijk meer dan genoeg. We moeten ook even de tijd krijgen om weer aan de warmte te wennen.

Op de nog wat langere termijn heeft het er alle schijn van dat de wind in Nederland, zodra die – zoals het nu lijkt komende zaterdag – eenmaal zuidwest is geworden, voor wat langere tijd uit de zuidwesthoek blijft waaien. Als dat inderdaad zo is, wordt het weer koeler en kunnen we wat vaker buien verwachten. Maar dan hebben we wel een eerste zomerweek achter de rug. Een zomerweek waarin we aan een hittegolf mochten ruiken, maar er nog net geen kregen.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller