Weersomslag: na het weekend komt de zomer

Foto boven: Zonnig weer in de duinen bij Katwijk - Grieta Spannenburg

Niet alleen is het vandaag de langste dag en begint (om 22.50 uur) de astronomische zomer, ook kunnen we zeggen dat de zomer ook voor wat het weer betreft nu echt in zicht is. Vooral als na het weekend een hogedrukgebied bij ons de teugels in handen krijgt, wordt het warm en kunnen we een aantal zonnige dagen verwachten. In de tweede helft van de week kunnen de temperaturen daarbij zelfs tot tussen 25 en 30 graden oplopen.

In Nederland valt de langste dag bijna altijd op 21 juni. Alleen in schrikkeljaren, zoals dit jaar ook is, kan de langste dag ook op 20 juni vallen. Vanavond om 22.50 uur staat de zon precies boven de Steenbokskeerkring. Dat is het moment waarop de astronomische zomer begint. De dag duurt daarbij 16 uur, 16 minuten en 47 seconden. Vanaf morgen loopt de daglengte weer langzaam terug, totdat we op 21 december de kortste dag beleven. Om 10.20 uur staat de zon dan boven de Kreeftskeerkring en begint bij ons de astronomische winter.

Vandaag nog geen zomer

Het weer doet vandaag nog niet compleet aan de zomer denken. Na een koele start van de dag, in Eelde was het de afgelopen nacht 4,6 graden, zien we vooral in het oosten de zon nog even, in de rest van het land trekken hogerop in de atmosfeer al wolken binnen. Later vandaag breiden die wolken zich naar het oosten uit. Vooral in het zuidoosten kan dan een enkele bui vallen, in de rest van het land blijft het nog overwegend droog. De matige wind is noordoostelijk en het wordt 18 tot 22 graden.

Vanavond en de komende nacht trekken meerdere buien over het land en kan het op wat grotere schaal onweren. Er zitten weer een paar flinke buien tussen, plaatselijk kan dus veel vallen. Bij een naar noord draaiende wind wordt het niet kouder dan 13 of 14 graden.

Lagedrukgebied

Morgen trekt een lagedrukgebied langs de oostgrens naar het noorden. Vooral in het zuidoosten en oosten kunnen dan nog een paar buien vallen, in de rest van het land blijft het overwegend droog. Verder zien we een afwisseling van wolken en zon. De wind wordt noordwestelijk en is nog steeds zwak tot matig en het wordt niet warmer dan tussen 17 en 21 graden.

In het weekend passeert zaterdag nog een storing die in het zuiden nog een paar buien brengt. In de rest van het land blijft het meest droog. Er waait een gemiddeld westelijke wind en in de temperaturen verandert nog niet veel. Zondag stuurt het hogedrukgebied bij de Azoren een rug onze kant op, die het weer doet stabiliseren. Het blijft dan op de meeste plaatsen droog, de zon komt er mooi door, maar in de middag ontstaan ook nog stapelwolken. Doordat de wind wegvalt, kunnen de temperaturen al wat hoger uitkomen. Het wordt tussen 18 en 23 graden.

Weersomslag

In de dagen na het weekend voltrekt zich dan een complete weersomslag. Op de Noordzee komt een hogedrukgebied te liggen dat later naar Noorwegen en uiteindelijk naar het zuiden van Zweden trekt. In Nederland komt hierdoor een oostelijke tot noordoostelijke en later in de week een oostelijke tot zuidoostelijke wind te waaien, die droge en steeds warmere lucht aanvoert. Vanaf maandag schijnt de zon dan ook volop en wordt het steeds warmer. Maandag kan het kwik al tot tussen 20 en 25 graden oplopen, dinsdag staan temperaturen tussen 21 en 26 graden op het programma. Vanaf woensdag kan het enkele dagen lang zelfs tussen 25 en 30 graden worden. Dan is het zomergevoel compleet. Pas tegen het einde van de week neemt de kans op een lokale onweersbuiweer toe, maar grootschalig onweer wordt nog niet verwacht.

En zo lijkt de zomer dus toch naar Nederland te komen, nog voordat de junimaand voorbij is. Daarmee kan het tekort aan warmte, zoals dat in de eerste weken van de maand is opgebouwd, mogelijk alsnog voor een belangrijk deel worden weggewerkt. Dat gaat tegenwoordig snel.