Weekendweer: het blijft nog even wisselvallig

Foto boven: Een regenboog boven het Groningse land - Jannes Wiersema

Met het weekend voor de deur, houdt het wisselvallige weer in onze omgeving nog even aan. Hebben we vandaag de bewolking van een storing die langzaam over ons land naar het oosten trekt, morgen en zondag vallen enkele buien. Sommige daarvan kunnen met onweer gepaard gaan. Het westen en noorden beginnen steeds, wat later op dag komt ook het binnenland aan de beurt. Morgen gaat het aan de kust bovendien stevig waaien.

Bepalend voor het weer is een lagedrukgebied dat vandaag in de buurt van Ierland rondtolt en dat zondag boven de Noordzee, ten oosten van Engeland aankomt. Er omheen draaien diverse storingen die ons land allemaal vanuit het westen passeren. Doordat de luchtdrukverschillen daarbij toenemen, kan de zuidwestenwind vooral morgen even flink aantrekken.

Vandaag een storing

Ook vandaag hebben we met de invloed van een storing te maken. Er is dan ook veel bewolking waaruit vanochtend af en toe wat lichte regen valt. Grote hoeveelheden zijn dat niet. Vanmiddag vertoont de bewolking geleidelijk meer gaten en zien we de zon nu en dan doorbreken. Tegelijkertijd vormen zich een paar buien, die vooral laat in de middag en in de avond wat steviger kunnen uitpakken en met onweer gepaard kunnen gaan. De zuidwestenwind is aan zee af en toe krachtig en het wordt tussen 15 graden in het noorden en 19, lokaal in Limburg.

De komende nacht passeert vanuit het zuidwesten een storing met een paar flinke buien. Ook dan is er kans op onweer. Het koelt af tot ongeveer 12 graden. Morgen trekken de laatste buien in de eerste helft van de ochtend via het oosten het land uit. Daarna is het vooral in het zuiden en oosten enige tijd droog. In het westen en noorden komen al gauw nieuwe buien opzetten en die breiden zich in de middag ook weer wat dieper landinwaarts uit. In het zuidoosten blijft het dan met een beetje geluk nog steeds grotendeels droog. De zuidwestelijke wind is matig tot vrij krachtig en behoorlijk vlagerig. Aan zee kan af en toe een harde wind komen te staan. Daarbij wordt het 16 graden in het noordwesten en 20 graden, lokaal in Limburg.

Zondag opnieuw buien

In de nacht naar zondag vallen vooral langs de westkust nog een paar buien, in het binnenland wordt het een tijdje droog. De temperatuur daalt tot 11 of 12 graden. Zondag overdag breiden de buien zich, vooral in de middag weer tot over het binnenland uit. Dan kan opnieuw plaatselijk onweer voorkomen. De wind neemt geleidelijk wat af en in de temperatuur verandert niet veel. Die komt opnieuw tussen 17 en in het zuidoosten lokaal 21 graden uit.

Begin volgende week kunnen op maandag en dinsdag nog steeds een paar buien vallen, waarbij dan het zuidoosten en oosten favoriet lijken te zijn. De meeste zonuren zouden zodoende voor het westen en noorden kunnen zijn weggelegd. Maar deze verwachting is natuurlijk gevoelig voor de kleinste verschuivingen. De zwakke tot matige wind is zuidelijk tot zuidwestelijk en draait later op dinsdag naar noordelijke richtingen. Met 17 tot 22 graden is het een fractie warmer dan voorgaande dagen. Spectaculair zijn de verschillen echter niet.

Eindelijk de ommekeer?

Die draaiing van de wind naar noordelijke richtingen, later op dinsdag heeft met het mogelijk naderbij komen van een hogedrukgebied te maken. Komt dit hogedrukgebied er echt (en dat is zeker nog niet zeker), dan zouden we weleens een ommekeer in het weer kunnen zien. Een overgang naar stabieler weer, met een wisselvalligheid die snel naar de achtergrond verdwijnt. En doordat in dat geval de zon meer gaat schijnen, kan het kwik ook eindelijk omhoog.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller