Zaterdag kans op veel wind en aan zee zware windstoten

Foto boven: Na regen komt zonneschijn, in Groningen - Jannes Wiersema.

We hebben een interessant weekend voor de boeg. Met name zaterdag spitst de situatie zich toe als boven de Noordzee een klein, maar actief lagedrukgebied komt te liggen. De wind neemt flink toe. Aan de kust kan een harde, in het Waddengebied stormachtige zuidwestenwind komen te staan. Verder moeten we in het hele kustgebied met zware windstoten rekening houden, met snelheden tot 90 kilometer per uur.

Het bijzondere is dat deze situatie zich voordoet, precies een jaar en een dag nadat zomerstorm Poly over onze omgeving trok en in Noord-Holland in het Kennemerland een ravage achterliet. In IJmuiden werd een uurgemiddelde van windkracht 11 (zeer zware storm) aangetekend, met een windstoot van 146 kilometer per uur. Het was één van de zwaarste zomerstormen ooit in Nederland. Rond de kern van het lagedrukgebied van morgen kan midden op de Noordzee mogelijk ook even een storm komen te staan.

Vandaag krijgen we van de verandering al iets mee. Aan de voorzijde van het zich ten westen van ons land ontwikkelende lagedrukgebied probeert warmere lucht ons land vanuit het zuiden te bereiken. Hoewel dat niet lukt, krijgen we wel met het warmtefront te maken.

Plaatselijk regen

Nadat in de ochtend in het oosten eerst de zon nog even te zien is geweest, neemt de bewolking toe. Vanaf een uur of 8 kan in Zeeland uit die bewolking de eerste regen vallen, in het noorden komt nog een enkele bui voor. De regen in het zuidwesten trekt via de westelijke provincies naar het noorden. Tegelijkertijd komt in de tweede helft van de middag vanuit het zuiden een lijn met een paar buien opzetten, die in de avond het noorden bereikt. Veel ruimte voor de zon is er niet. Er waait een matige, aan zee af en toe krachtige zuidwestelijke wind en het kwik komt uit op waarden tussen 17 graden in het noordwesten en 21 graden, lokaal in Limburg.

In de nacht naar zaterdag wordt het op de meeste plaatsen droog, al kan tegen de ochtend in het noordwesten wel een eerste bui vallen. Verder zijn er wolkenvelden en vooral in het zuidoosten ook enkele opklaringen. De zuidwestelijke wind is aan zee meest (vrij) krachtig en de temperaturen komen niet lager uit dan tussen 14 en 16 graden.

Morgen een lagedrukgebied

Morgen trekt het zich vormende lagedrukgebied van het zuiden van Engeland via de Noordzee naar Zuid-Noorwegen. Daarbij gaat de luchtdruk onderuit naar 985 hPa. Het lagedrukgebied bereikt zijn grootste activiteit zodra de kern boven de Noordzee ligt, ten noorden van de Wadden. Op dat moment heeft zich er omheen een sterk windveld opgebouwd. Ook aan de Nederlandse kust en in het Waddengebied krijgen we daarmee te maken.

Voordat de windpiek komt, passeert morgenochtend vanuit het westen een gebied met buien. De actiefste buien lijken daarbij over het noorden te trekken. Later in de ochtend en in de middag breekt de zon op veel plaatsen door. Er zijn ook stapelwolken en vooral in de kustgebieden kan nog een enkele bui vallen. Op andere plaatsen blijft het meestentijds droog.

De wind valt op

Het opvallendst is de wind. Die wordt boven land vrij krachtig, kracht 5 uit zuidwest. Aan zee komt een harde en in het Waddengebied in de tweede helft van de middag een stormachtige wind te staan, kracht 7 tot 8. Daarbij komen in het hele kustgebied zware windstoten voor; in Zeeland met snelheden tot 75 kilometer per uur, in het Waddengebied tot 90 kilometer per uur Maar ook in het binnenland is de wind sterk vlagerig. Bij dit alles worden temperaturen verwacht tussen 18 graden in het westen en 22 graden, lokaal in het oosten.

Zondag neemt de wind weer af, maar komt een nieuwe storing over vooral het westen en het noorden van het land te liggen. Dat zijn de plaatsen waar de dikste bewolking wordt verwacht. In het zuiden en oosten kan de zon zich af en toe laten zien. De zuidwestelijke tot zuidelijke wind neemt af tot matig en het wordt van west naar oost tussen 17 en 21 graden.

Volgende week warmer

Volgende week dringt een golf met warme lucht vanuit het zuidwesten van Europa, via Frankrijk, Italië, de Alpen en Zuidoost-Duitsland op naar Oost-Europa. In Nederland krijgen we er ook wat van mee, met name op dinsdag. Bestendig is het warme weer echter niet, want later op dinsdag dringen alweer buien, horend bij een volgende storing, Nederland binnen. In de dagen daarna zijn de temperaturen duidelijk hoger dan nu, maar blijft het nog wisselvallig. En dan is de ervaring van het warmere weer niet zo als vorige week, toen alleen de zon scheen.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller