Warm slot april, nog warmer begin mei
Reinout van den BornStevent april op een bijzonder warm slot af, de meimaand lijkt donderdag erg warm te beginnen. In delen van het land kan het donderdag tot 29 graden worden. Het is met de zon erbij en niet al te veel wind dan volop zomer buiten de deur.
Door het warme slot eindigt april waarschijnlijk op een gemiddelde temperatuur van rond 11,5 graden. Dat is 1,6 graden boven de gebruikelijke 9,9 graden. Hiermee stevent april op een zesde plaats in de lijst van warmste aprilmaanden ooit af. De aprilmaanden van 2011 en 2007 blijven als recordhouders ver buiten beeld. Toen werd het 13,1 graden.

Lichte vorst in de duinpannen
In de duinpannen van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet heeft het de afgelopen nacht opnieuw licht gevroren. Koploper was Bol 2 in het Bergense bos waar het kwik op normale waarnemingshoogte tot min 2,81 graden daalde. Aan de grond kwam de temperatuur op min 2,96 graden uit. Vogelmeer 3 was tweede met op 1,5 meter hoogte een minimumtemperatuur van min 2,40 graden en op 10 centimeter min 2,03 graden. Vogelmeer 1 en Castricum eindigden samen als derde. Het werd er min 2,18 graden en Castricum was aan de grond het koudst met min 2,89 graden. Ook in de andere duinpannen kwam het tot lichte vorst.
Van de KNMI-stations registreerde er geen een op normale waarnemingshoogte lichte vorst. Het koudst werd het in Wijk aan Zee waar de temperatuur tot 2,8 graden daalde. Enschede volgde als tweede met 3,7 graden, gevolgd door Eelde in het noorden van Drenthe met 3,8 graden. Op een hoogte van 10 centimeter waren er wel twee stations met lichte vorst. In Hupsel werd het op klomphoogte min 1,4 graden, in Eindhoven min 0,3 graden.
Veel zon, wat sluierwolken
Vandaag schijnt de zon volop, drijft in de hogere delen van de atmosfeer af en toe dunne sluierbewolking over en waait er een zwakke tot matige noordelijke tot noordoostelijke wind. Het wordt daarbij vanmiddag tussen 19 graden op de Wadden en 24 graden, plaatselijk in het binnenland. De zon is daarbij al behoorlijk sterk en je kunt snel verbranden.
Vanavond en de komende nacht koelt het bij helder weer in het noorden nog plaatselijk tot 5 graden af. In de rest van het land zijn de temperaturen duidelijk hoger. Morgen is er opnieuw veel zon en wordt het nog warmer dan vandaag. In het noorden lopen de temperaturen tot tussen 21 en 24 graden op, in het zuiden kan het plaatselijk 26 of 27 graden worden.
Donderdag lokaal 30 graden?
Donderdag lijkt de warmste dag uit de periode te worden. In het zuiden kan het dan 28 of 29 graden worden en op de warmste plek (in een stad) afgerond 30 graden. In het noorden zijn de temperaturen een fractie lager, maar niet minder zomers. Daarbij schijnt de zon volop en waait er een zwakke tot matige noordoostenwind die weinig verkoeling brengt.
Vanaf vrijdag verandert het weer. Het oude hogedrukgebied trekt over het oosten van Europa weg en een nieuw komt er op de oceaan achteraan. Tussen beide hogedrukgebieden in bevindt zich een koufront dat in de loop van vrijdag vanuit het noordwesten over het land lijkt te trekken. Er is dan meer bewolking en er kan een lokale bui vallen. Voordat de wind In de loop van de dag naar het noordwesten draait, kunnen de temperaturen zeker in het midden en zuiden nog tot boven 20 graden oplopen. In het noorden van het land wordt dat mogelijk al lastiger.
Vanaf zaterdag duidelijk koeler
Vanaf zaterdag gaat het kwik overal flink omlaag. Er waait dan enkele dagen een noordelijke tot noordwestelijke wind die koele lucht vanaf de Noordzee aanvoert. Daarin wordt het overdag niet warmer dan tussen 13 en 15 graden. Verder wisselen wolken en de zon elkaar af en kan een lokale bui vallen. Toch lijken de droge perioden te overheersen. En dat heeft dan weer te maken met dat het hogedrukgebied op de oceaan toch vrij snel dichterbij komt.
Voor de wat langere termijn is het van belang hoe de windrichting is. Zou het centrum van het hogedrukgebied boven de Noordzee, ten noorden van Nederland uitkomen, dan kan de wind naar oostelijke richtingen draaien en gaan de temperaturen omhoog. Blijft het centrum van het hogedrukgebied op een wat westelijkere positie liggen, of komt er een volgende kern van hogedruk vanuit het westen achteraan, dan waait de wind vaker uit het noorden en blijven de temperaturen lager. In dat geval is er ook meer bewolking en valt soms een bui.