Verwachtingen voor orkaan Helene verder opgeschroefd

Foto boven: Helene en Isaac - National Hurricane Center

De verwachtingen voor de kracht van orkaan Helene, die over de Golf Van Mexico onderweg is naar het noordwesten van Florida, zijn verder opgeschroefd. Er dreigt een stormramp die voor vele miljarden dollars schade kan aanrichten.

De meteorologen van het National Hurricane Center in Miami gaan er nu vanuit dat Helene op het moment van het aan land komen een zeer sterke orkaan van mogelijk zelfs de vierde categorie zal zijn, met windsnelheden van rond 210 kilometer per uur. Mogelijk moeten de verwachtingen de komende 24 uur nog verder worden opgevoerd.

two atl 2d0 met Helene
Helene en Isaac - National Hurricane Center

Gisteren Cancun en Cuba

Uitlopers van Helene troffen gisteren het westen van Cuba en delen van het Mexicaanse schiereiland Yucatan. Onder meer de onder toeristen zeer bekende badplaats Cancun kreeg ermee te maken. Het kwam in de stad tot hevige regenval. Straten liepen daardoor onder. Helene groeide op dat moment tot een orkaan van de eerste categorie uit.

Volgens satellietwaarnemingen begon de orkaan op dat moment een oog te vormen. Twee vliegtuigen, één van de Amerikaanse marine en een ander van de Amerikaanse weerdienst vlogen de orkaan in om onderzoek te doen. Daarbij werden vele instrumenten omlaag gegooid, met als doel de stroming in de orkaan te meten, de sterkte van de wind, de luchtdruk, de luchttemperatuur, de dauwpuntstemperatuur, maar ook de temperatuur van het zeewater onder de orkaan en de hoogte van de golven. Dit allemaal om extra informatie te genereren die de verwachtingen met betrekking tot het gedrag van Helene kan helpen verbeteren.

Florida bereidt zich voor

Ondertussen werden in Florida de voorbereidingen ter hand genomen, die met het oog op de komst van de orkaan noodzakelijk zijn. Tot vroeg in de ochtend van donderdag (Amerikaanse tijd) kan daaraan nog gewerkt worden. Onder andere het vee moet in veiligheid worden gebracht. Ook kunnen huizen dichtbij zee op de komst van de orkaan worden voorbereid.

Er staat grote delen van Florida nogal wat te wachten. Niet alleen de gehele westkust moet met storm, extreme regenval en vloedgolven rekening houden, zelfs de oostkust krijgt er een klapje van mee. Het kan op grote schaal tot overstromingen komen. De zwaarste wind is voor het noordwesten van de staat, de Big Bend regio. Daar wordt de verwoestende storm verwacht, samenhangend met het binnentrekken van de kern van Helene. Het aan land komen van de storm staat voor vrijdagochtend (lokale tijd) op het programma.

Hoge vloedgolf

Op dat moment kan er een vloedgolf met een hoogte van meer dan 3 meter optreden die diep landinwaarts trekt. Ook worden extreme windstoten verwacht. Door de grootte van de orkaan en de snelheid waarmee ze het land op komt, kunnen die windvlagen ook erg diep landinwaarts doordringen. Grote delen van het zuidoosten van de VS, tot aan de Appalachen aan toe, krijgen ermee te maken. Ook hierdoor kan lokaal grote schade ontstaan.

Na in het noordwesten van Florida aan land te zijn gekomen, verliest Helene snel aan kracht. De bijbehorende zware regens houden echter veel langer aan. Tegelijkertijd trekken de restanten dieper de VS binnen, om boven Tennessee wellicht tot stilstand te komen. Op veel plaatsen wordt dan ook voor overstromingen gevreesd, die zich soms flink kunnen uitbreiden. Al met al wordt voor een ramp verwacht die tientallen miljarden dollars kan gaan kosten.

Helene niet naar Europa

Zoals het er nu naar uitziet, trekken de resten van Helene voorlopig niet de Oceaan op en krijgen we er in Europa dus ook niet mee te maken. Voor ons kunnen de twee andere buiensystemen van belang zijn die het Hurricane Center op dit moment eveneens in de gaten houdt. Eén ervan ligt ten westen van de Kaapverdische eilanden en kan de komende dagen tot een tropische depressie uitgroeien. Dit systeem trekt voorlopig nog naar het westen.

Verrassend: Isaac ontstaan

Het andere ligt midden op de Oceaan en een stuk noordelijker en is de afgelopen nacht zeer verrassend tot tropische storm Isaac uitgegroeid. Dit was verrassend omdat Isaac boven zeewater ligt dat eigenlijk nauwelijks warm genoeg is voor de vorming van tropische systemen. Dat het toch is gelukt, heeft met de wat koudere bovenlucht in de omgeving te maken. Isaac trekt naar het oosten en kan nog wat verder activeren. Mogelijk wordt hij nog even een orkaan. De koers kan het systeem of de resten daarvan bij Portugal brengen.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller