Veel fruitboomgaarden leggen het loodje door de regen

Foto boven: Fruitbomen zonder blad in Haaksbergen - Erwin Lankheet

De zomer mag de smaak de laatste tijd dan behoorlijk goed te pakken hebben, de gevolgen van de uiterst natte periode die achter ons liggen, zijn nog lang niet voorbij.

Waarnemer Erwin Lankheet uit Haaksbergen kan erover meepraten. Hij fietste een rondje in de omgeving van Bredevoort, Winterswijk, Dinxperlo en Aalten en kwam onderweg diverse grote (en ook oude) fruitboomgaarden tegen die compleet bleken te zijn afgestorven. Aan de bomen zat geen blad meer en ze droegen ook geen vrucht. Het heeft er alle schijn van dat de bomen zijn verdronken, door de grote hoeveelheden regen die in het gebied zijn gevallen.

Erwin Haaksbergen
Fruitbomen zonder blad in Haaksbergen - Erwin Lankheet

Regen is de boosdoener

Volgens Lankheet, die zelf ook een fruitboomgaard heeft, is de regen van dit voorjaar de boosdoener geweest. De bomen begonnen toen te groeien en kregen, doordat hun wortels in het water stonden, geen zuurstof meer. De bomen, die door de droogte van de laatste jaren toch al in een slechte conditie waren, stikken dan. De wortels hebben daarbij niet alleen last van het water, maar ook van engerlingen en bodemschimmels die wortelrot veroorzaken. Als je de wortels uitgraaft, dan zie je dat ze gewoon blauw zijn door de aantasting ervan.

Volgens Lankheet waren er boomgaarden van 30 jaar of ouder bij. Verder zag hij ook dat kersenbomen in de Achterhoek en Twente het erg moeilijk hebben. Hijzelf heeft tien van die kersenbomen, maar heeft daarvan dit jaar geen enkele kers kunnen oogsten. De bomen wortelen heel oppervlakkig en zijn door de droogte van de laatste jaren dieper naar water gaan zoeken. Daardoor staan ze nu met hun wortels in het water.

Afbeelding van WhatsApp op 2024-08-03 om 09.09.08 0284fded
Een Udense Spaanse kersenboom, heeft zijn blad grotendeels verloren - Erwin Lankheet

Vogels aten de kersen op

Er kwamen wel kersen aan de bomen, maar die waren nog niet rijp om te oogsten. Het waren hongerige vogels die ze opaten. Het leek erop dat de spreeuwen en merels waren uitgehongerd door het gebrek aan insecten van dit moment, zo denkt Lankheet. Er waren kersentelers die netten spanden om dit te voorkomen. Het hielp niet. De vogels vlogen tegen de netten aan en konden zo alsnog bij de kersen komen, die ze vervolgens allemaal opaten.

Voor grote regenhoeveelheden hoeven de hoeven de fruittelers de komende tijd waarschijnlijk niet te vrezen, maar helemaal droog is het ook niet. Zo kan vandaag in het zuidoosten eerst nog een bui vallen, maar die trekken snel weg. Daarna is het droog en komt vooral vanmiddag vanuit het noordwesten de zon er steeds beter door. Er waait een zwakke tot matige noordwestelijke wind en de temperaturen lopen op tot tussen 20 en 24 graden.

Afbeelding van WhatsApp op 2024-08-03 om 09.09.32 c1549b4d
Een Biggarreau Napoleon kers, ook zonder blad - Erwin Lankheet

Vannacht brede opklaringen

Vanavond en de komende nacht zijn er brede opklaringen en koelt het op de koudste plaatsen tot ongeveer 10 graden af. Hier en daar kan ook een grondmistbank ontstaan. Morgen en dinsdag waait de wind, aan de achterzijde van een hogedrukgebied dat vandaag over ons land naar het oosten trekt, uit zuidelijke richtingen. Daarmee kan opnieuw een portie warme en geleidelijk ook vochtigere lucht onze omgeving bereiken. Het worden twee zomerdagen.

Morgen stijgen de temperaturen bij veel zonneschijn tot tussen 23 en 26 graden en kunnen we op veel plaatsen in het binnenland al een zomerse dagen aantekenen. Dinsdag is de aangevoerde lucht nog een stuk warmer en wordt het op veel plaatsen tussen 27 en 30 graden. Daarbij is er ook die dag veel zon, al kan later in de middag wat meer bewolking binnendrijven.

Afbeelding van WhatsApp op 2024-08-03 om 09.09.49 0efaf3e5
En perenboom die zijn blad verliest - Erwin Lankheet

Woensdag eerst een bui

In de nacht naar woensdag en woensdagochtend passeert vanuit het westen een gebied met een paar regen- en onweersbuien, die vooral over de noordelijke helft van het land lijken te trekken. In de middag wordt het weer droog en komt de zon erdoor. De wind is dan westelijk en zwak tot matig en met tussen 20 en 25 graden is het ook een tikkeltje minder warm.

Van donderdag tot een met zaterdag komen we aan de noordflank van een hogedrukgebied boven onder meer Frankrijk terecht. Het is dan rustig weer met een zuidwestelijke wind en een afwisseling van stapelwolken en zon. Vrijdag passeert een zwakke storing. De wolken zijn dan iets dikker en er kan een lokaal buitje of wat regen vallen. De rest van de tijd is het droog. In de temperatuur verandert weinig. Het wordt dagelijks 20 tot 25 graden, vrijdag en zaterdag nog iets warmer. Daarmee lijken we een week met vaak vriendelijk zomerweer in te gaan.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller