Vandaag rustiger met nog een paar buien, komende week warmer

Foto boven: De molen in de Tweemandpolder bij Zevenhuizen - Jolanda Bakker

Na de laatste storm geen harde wind meer. Dat moment komt er nooit. Wel mogen we er vandaag en morgen, in elk geval een groot deel van de dag, van uitgaan dat het rustiger is dan gisteren, toen aan de kust bij IJmuiden een uurgemiddelde van windkracht 9 werd gemeten en dat met windstoten die net niet aan 100 kilometer per uur toe kwamen.

Vandaag is de wind aan zee nog af en toe krachtig en vaker vrij krachtig, kracht 5 tot 6. In het binnenland waait een matige zuidwestenwind. Vanochtend is het op de meeste plaatsen droog en is de zon geregeld te zien, vanmiddag worden de wolken dikker en trekken vanuit het zuidwesten een paar buien over het land. Daarbij komt lokaal onweer voor. Tussen de buien door is nog steeds de zon te zien. De aangevoerde lucht is vrij koel. Het wordt niet warmer dan tussen 17 en 21 graden waar temperaturen van 22 of 23 graden nu gebruikelijk zijn.

Tweemanspolder Joland Zevenhuizen
De molen in de Tweemandpolder bij Zevenhuizen - Jolanda Bakker

Koele nacht

Vanavond verdwijnen de buien en neemt de wind verder af. Vannacht koelt het tijdens opklaringen af tot 10 graden op de koudste plekken in het binnenland. Aan zee wordt het niet kouder dan ongeveer 15 graden. Daar kan ook nog een lokale bui vallen.

Morgen komt een hogedrukgebied naar ons toe. Het wordt een kalme dag met weinig wind en flink wat zon. Er ontstaan stapelwolken die lokaal tot een spetterbuitje kunnen uitgroeien, maar op verreweg de meeste plaatsen wordt droog weer verwacht. Dankzij de zon wordt het ook wat warmer. De temperaturen lopen in de middag uiteen van 18 graden in het noorden tot 24 graden, lokaal in het zuidoosten van het land. Daarmee zitten we dichtbij de norm.

Morgenavond een warmtefront

Morgenavond komt het weer voor het eerst onder invloed van een lagedrukgebied op de Golf van Biskaje, dat langzaam in onze richting trekt. Bewolking horend bij het warmtefront ervan trekt ons land vanuit het zuiden binnen, gevolgd door een klein beetje regen. De meeste regen valt laat in de avond en aan het begin van de nacht in het noorden van het land. Doordat tegelijkertijd warmere lucht binnenstroomt, wordt het nergens kouder dan ongeveer 15 graden.

Dinsdag bevinden we ons achter het warmtefront in de warmere lucht. De wind waait dan uit het oosten en voert lucht aan waarin de zon er een flink deel van de dag mooi doorkomt. Het wordt daarbij warm, met in een groot deel van het binnenland zomerse temperaturen tussen 25 en in Limburg en het uiterste oosten lokaal 30 graden. In het noordwesten van het land blijft het kwik waarschijnlijk wat lager. In de tweede helft van de middag komt vanuit het zuidwesten bewolking het land binnen, in de avond vanuit diezelfde hoek gevolgd door enkele regen- en onweersbuien. Tegelijkertijd doen de temperaturen dan weer duidelijk stapje terug.

Ook woensdag en vrijdag nog buien

Ook woensdag vallen nog enkele buien, waarna donderdag met een beetje geluk een droge dag zou kunnen worden. Vrijdag scheert een volgend lagedrukgebied onder ons langs, opnieuw met een paar regen- en onweersbuien. De temperaturen liggen daarbij steeds tussen 20 en 24 graden, maar komen tijdens de buien op vrijdag een tikkeltje lager uit.

Intussen zijn we bijna halverwege deze zomer. Tot nu is het weer aan de koele kant geweest, met regionaal flink wat regen en pas sinds enkele weken behoorlijk wat zon. Ook naderen we het punt waarop het weer volgens onze zomerverwachting geleidelijk zou moeten omslaan. Op de achtergrond staan alle seinen voor zo’n omslag al een tijdje op groen en ook in werkelijkheid hebben we al een eerste week met zomerweer mogen meemaken.

Op de langere termijn zomer?

Zoals we afgelopen vrijdag in onze 30-daagse verwachting al hebben laten zien, zou een doorbraak van de zomer er in de periode na volgende week ook best eens van kunnen komen. Wat dat betreft is het interessant om te volgen wat er later gebeurt met het hogedrukgebied, dat tegen het einde van de komende week op de weerkaarten verschijnt.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller