Vakantieweer: warm zuid(oost)en, koeler bij ons en buien op de grens

Foto boven: Genieten van het zomerweer in Utrecht, afgelopen zaterdag - Gerrit Hogeweg

Is het bij de start van de julimaand in grote delen van Europa even relatief koel en ook wisselvallig, de komende dagen zien we de warmte in twee golven weer in het zuiden en oosten terugkeren. Ook wij krijgen er wat van mee, vooral volgende week, maar bij ons is de warmte niet bestendig en vallen al snel ook regen- en onweersbuien.

Advertentie

Het beeld van de zomer tot nu toe is toch wel dat de grootste warmte zich in het zuiden, zuidoosten en oosten van Europa ophoudt. Hoewel het in Spanje, Portugal en ook in Italië daarbij nog niet tot een echte hittegolf is gekomen, is het er al wel van tijd tot tijd heet geweest. Griekenland en Turkije zijn wel vaak in de ban van hittegolven.

Warmte naar Oost-Europa

Met een zuidwestelijke wind in de bovenlucht worden golven van die warmte naar het oosten van Europa gestuurd, waar de temperaturen ook regelmatig erg hoog zijn. Koelere lucht vanaf de Oceaan weet af en toe het zuidwesten van Europa te bereiken. In Spanje en Portugal wisselen warme en minder warme fasen elkaar dan ook af en vallen vooral in het noorden geregeld buien. In Frankrijk, de Benelux, het noordwesten van Duitsland en op de Britse eilanden heeft het koelere week vaak de overhand, en komt maar af en toe wat warmte over.

Op de grens van het koelere weer in het noordwesten van Europa en de warmte in het zuiden, zuidoosten en oosten vallen in een strook van Zuidoost-Frankrijk via de Alpen naar Tsjechië, Polen en de Baltische staten steeds regen- en onweersbuien. Vooral in het Alpengebied is het daardoor erg nat. Het Gardameer in het noorden van Italië staat meer dan een meter hoger dan normaal. Dat komt doordat de rivier, die het water uit het meer naar de Po afvoert, zijn water niet goed kwijt kan. De Po kan de enorme afvoer uit het gebied nauwelijks aan.

Noordwest-Europa wisselvallig

Verder zien we in het koele gebied, in het noordwesten van Europa, dat storingen vanaf de Oceaan steeds wisselvallig weer brengen. Op de Britse eilanden, in het noordwesten van Frankrijk, de Benelux, het noordwesten van Duitsland en in Scandinavië is het daarmee ook nat. En is het vooral relatief koel. Slechts af en toe dringt de warme lucht hier door.

In de nieuwe week verandert niet veel in deze situatie. Het noordwesten van Europa blijft wisselvallig, al komt door een draaiing van de wind naar zuid tot zuidwest wel warmere lucht binnen. Daarmee neemt de kans op zomerse temperaturen toe, maar kunnen de regen- en onweersbuien die nu en dan vallen ook een stukje zwaarder worden.

Alpen houden fikse buien

In het zuidoosten en oosten van Europa keert de warmte terug, met hoge temperaturen in de landen rond de Middellandse Zee, op de Balkan en in delen van Polen, Slowakije en Hongarije. De Alpen blijven op de grens met daar ook de komende tijd vaak fikse regen- en onweersbuien. En op de Britse eilanden en in grote delen van Scandinavië houdt het wisselvallige weer aan.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller