Tropische storm Nadine bedreigt Yucatan en Belize met veel regen

Foto boven: Nadine en de andere buiencluster in één blik - National Hurricane Center

Verwacht was het eigenlijk niet meer, maar op de valreep is op de Caribische Zee, net ten oosten van het Mexicaanse schiereiland Yucatan en Belize, een tropische storm ontstaan: Nadine. Ze is het vijftiende tropische systeem van dit seizoen.

Het buiengebied, dat nu tot de vorming van de tropische storm heeft geleid, werd al een tijdje door de meteorologen van het Hurricane Center in Miami gevolgd. Hoewel het lange tijd op de Caribische Zee zichtbaar was, zat er nauwelijks ontwikkeling in. Nu is een deel ervan alsnog tot een tropische storm uitgegroeid. Vlak voordat het systeem aan land gaat.

Nadine en de ander
Nadine en de andere buiencluster in één blik - National Hurricane Center

Net aan een tropische storm

Eigenlijk net voordat het normaalgesproken niet meer kon, kwam in de buiencluster toch nog een kern tot stand waar de buien omheen gingen draaien. Inmiddels waait rond die kern een gemiddelde wind van 65 kilometer per uur, met nog wat sterkere windstoten. En dat is net voldoende om het systeem een tropische storm te noemen en een naam te kunnen geven.

Nadine is nu onderweg naar Yucatan en Belize. Voor beide gebieden zijn tropische storm waarschuwingen uitgegeven. De verwachting is dat het systeem er binnen 12 uur aan land zal gaan en dan ook snel zal oplossen. Het grootste gevaar wordt niet van de wind, maar wel van de regen verwacht. Zowel in Belize als in de betroffen gebieden van Yucatan wordt voor overstromingen gevreesd. Midden-Amerika heeft een reputatie als het om overstromingen gaat.

Orkaan Mitch uit 1998

Het meest beruchte voorbeeld van een orkaan die vooral door zijn regen verwoestingen aanrichtte, was orkaan Mitch. Deze orkaan ontstond eind oktober 1998, ook boven de Caribische Zee. Eerst groeide Mitch tot een machtige orkaan van de vijfde categorie uit die uiteindelijk als een orkaan van nog net aan de tweede categorie in Honduras aan land kwam. Daarna begon het restant van de orkaan aan een zeer trage reis over Midden-Amerika, waarbij op sommige plaatsen meer dan 900 millimeter regen viel. De overstromingen die er het gevolg van waren, eisten 11.000 mensenlevens en minstens zovelen raakten vermist.

Het is niet voor niets dat tropische systemen in dit gebied, en Nadine hoort daar nu ook weer bij, met name vanwege de regens waarmee ze gepaard gaan worden gevreesd. Vooral in bergachtige gebieden, waar gemakkelijk aardverschuivingen en modder- en watervloeden optreden. Ook nu zal iedereen weer paraat staan om overlast te voorkomen.

Ander systeem ontwikkelt zich niet

Behalve Nadine volgen de meteorologen van het Hurricane Center ook nog een andere buiencluster, die inmiddels vanaf de Kaapverdische eilanden helemaal aan de andere kant van de Oceaan is uitgekomen. Nog steeds zit er geen ontwikkeling in. En die wordt ook, nu het systeem naar Cuba op weg is, niet meer verwacht. Dus blijft het nog even rustig.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller