Tropische storm Beryl ontstaan op de Oceaan

Foto boven: De kaart met Beryl erop - National Hurricane Center

Op de Oceaan, ruim ten noordoosten van Suriname en Frans Guyana, is tropische storm Beryl ontstaan. Het is de vroegste tropische storm ooit die zo oostelijk op de Atlantische Oceaan is voorgekomen. Normaal gebeurt dit niet zo vroeg in het jaar. Maar het zeewater in het gebied is ongewoon warm en er is een La Niña, dus kon het dit jaar wel.

Doordat de omstandigheden in het gebied waar Beryl is ontstaan en in de zone waar de storm naartoe trekt zo gunstig zijn voor verdere ontwikkeling, wordt verwacht dat de storm snel verder in kracht zal toenemen. Op het moment dat Beryl bij de ingang van de Caribische Zee de Antillen bereikt, kan ze al tot een orkaan van de eerste of tweede categorie zijn uitgegroeid. De Nederlandse eilanden krijgen niet direct met de orkaan te maken, zo lijkt het nu, al kunnen ze er in een later stadium wel indirect invloed van ondervinden.

Druk seizoen

Volgens de officiële instanties moet het een druk seizoen worden dit jaar. En zijn verschillende factoren die meewerken. Het warme zeewater, dat we al hebben genoemd, speelt een voorname rol, omdat de orkanen er hun energie uithalen. En die energie is nu in record-mate voorhanden. Ook werkt mee dat er op de Grote Oceaan rond de evenaar tussen Zuid-Amerika aan de ene en Indonesië en Australië aan de andere kant een La Niña op gang komt. Zo’n La Niña zorgt ervoor dat de wind op grote hoogte boven het gebied waar de orkanen zich vormen wegvalt. Voor zich ontwikkelende systemen is dat fijn, want die hebben om zich heen rust nodig.

De verwachtingen voor het komende seizoen zien er indrukwekkend uit. Eigenlijk alle instanties, die zich aan een verwachting voor het orkaanseizoen wagen, geven aan dat ze nog nooit eerder zulke hoge getallen in hun verwachtingen hebben opgenomen als dit jaar. Gemiddeld gaat het om 23 systemen met een naam, waarvan 11 tot een orkaan uitgroeien en 5 tot een superorkaan. Rondom die getallen zit een spreiding van enkele systemen.

De namenlijst is mogelijk te klein

Op de officiële lijst voor het inmiddels begonnen seizoen, staan 21 namen. De kans lijkt behoorlijk groot dat al die namen de komende maanden nodig zijn. Zodra de lijst compleet is gebruikt, schakelen we over op een reservelijst. Dat is sinds enkele jaren het geval. Vroeger gingen we na de officiële lijst door met de letters uit het Griekse alfabet. Het actiefste seizoen ooit tot nu toe was 2005, toen 28 systemen uiteindelijk een naam kregen.

Aan het begin van het seizoen is het alleen boven het westelijke deel van de Caribische Zee en boven de Golf van Mexico warm en rustig genoeg om daar het een en ander te laten ontstaan. Daar is enige tijd geleden tropische storm Alberto al tot ontwikkeling gekomen, die in het oosten van Mexico aan land ging en daar vooral erg veel regen bracht. Inmiddels is dus ook, en dat op een in deze fase van het seizoen veel ongewonere plek, ver naar het oosten, tropische storm Beryl tot ontwikkeling gekomen, die gaat uitgroeien tot de eerste orkaan van dit jaar.

Mogelijk nog twee andere systemen

Behalve Beryl, houdt de National Hurricane Center in Miami, nog twee andere buienclusters in de gaten. Eén dat nog veel verder naar het oosten op de Atlantische Oceaan ligt en daar in een flink tempo naar het westen snelt. En een ander boven het Mexicaanse schiereiland Yúcatan. Beide clusters kunnen ergens begin volgende week tot een tropische storm uitgroeien.

Overigens kunnen orkanen op de Oceaan ook voor ons deel van Europa interessant zijn. De restanten ervan kunnen de wind boven Europa in de zuidhoek brengen, waardoor bij ons warmbloedige hogedrukgebieden kunnen ontstaan. De verwachting voor onze zomer is dan ook dat de warmte, die wel degelijk wordt verwacht, zich na de gematigde zomerstart vooral in de tweede zomerhelft zal afspelen. Onder meer geholpen door die orkanen op de Oceaan.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller