Stapsgewijs op weg naar de zomer

Foto boven: Water in de duinen bij Katwijk - Grieta Spannenburg

Het weer verbetert zich de komende tijd langzaam in Nederland. En dat gaat zoals zo vaak stapsgewijs, waarbij er ook weleens een stapje terug tussen zit. Maar de eindbestemming lijkt nog altijd een zomerperiode, die na het nieuwe weekend gestalte moet krijgen. Dus ja, enig geduld is nog steeds op zijn plaats, maar dan komen we wel ergens.

In het weekend leek het wel herfst in Nederland. Scheen zaterdag in eerste instantie op veel plaatsen de zon nog, gisteren hadden wolken lange tijd de overhand. Beide dagen vielen buien, die gisteren plaatselijk zwaar genoeg waren om straten onder water te krijgen, met onweer gepaard gingen en soms indrukwekkende wolkenluchten teweegbrachten. Beide dagen waaide er een straffe zuidwestenwind die aan zee gisteren krachtig en zaterdag af en toe hard was. En waren de temperaturen vrij laag: het werd niet meer dan tussen 17 en 20 graden.

Noordwesten flink wat zon

Vandaag kan het kwik één of twee graden hoger uitkomen. Daarbij wordt vooral in het noordwesten behoorlijk wat zon verwacht. In het binnenland ontstaan weer stapelwolken die in het zuidoosten en oosten vanmiddag tot een enkele regen- of onweersbui kunnen uitgroeien. In de rest van het land blijft het overwegend droog. De zwakke tot matige wind waait uit het zuidwesten. Het lijkt een heerlijke dag te zijn om naar buiten te gaan.

Morgen komen we onder de overgangszone tussen warme lucht in het zuidoosten en koele lucht in het noordwesten terecht. Begint de dag op veel plaatsen nog met zonneschijn, later raakt het vanuit het zuiden bewolkt en in de middag volgt vanuit diezelfde richting regen. Hoewel de meeste regen in het zuiden, zuidoosten, midden en oosten van het land lijkt te gaan vallen, blijft de rest van het land niet helemaal buiten schot. Mogelijk is het in het noordwesten van het land wel droog, maar dat is op dit moment nog niet helemaal zeker. Er is morgen maar weinig wind en het wordt van west naar oost tussen 17 en 21 graden.

Woensdag en donderdag warmer

Woensdag en donderdag zijn dagen dat we wel van een weersverbetering kunnen genieten. Een hogedrukgebied passeert ten noorden van ons land naar het oosten en brengt woensdag droog weer met uiteindelijk flink wat zon, afgewisseld door stapelwolken. In de ochtend kan er eerst nog meer aaneengesloten bewolking hangen. De temperaturen stijgen bij een noordoostelijke wind tot tussen 17 en 22 graden. Donderdag wordt het bij een naar zuidoost draaiende wind nog warmer en zijn in het zuidoosten kwikstanden boven 25 graden mogelijk. In de late middag en avond komen vanuit het zuiden dan wel een paar (onweers)buien opzetten.

Vrijdag lijkt een lagedrukgebied ons land vanuit het zuidwesten te passeren. Dan kan aanleiding zijn voor een paar regen- en onweersbuien. Verder gaat de temperatuur iets omlaag. Zaterdag vanuit het wersten nog een storing voorbijkomen, mogelijk met regen. Zoals gezegd gaat de verbetering stapsgewijs en doen we soms ook even een stap terug. Maar vanaf zondag en in de dagen daarna lijkt een hogedrukgebied op de weerkaarten te verschijnen dat ten noorden van Nederland komt te liggen. Bij ons zou die ontwikkeling de wind na het nieuwe weekend in de noordoosthoek kunnen brengen. En als dat lukt, kan de zomer echt beginnen.

Ook deze week al aardige dagen

Al met al ziet het er dus naar uit dat we in deze nieuwe week al enkele aardige dagen tegemoet kunnen zijn, zoals vandaag, woensdag en donderdag. Maar kunnen we er ook van uitgaan dat we de wisselvalligheid nog niet kwijt zijn, bij voorbeeld vanaf donderdagavond tot en met zaterdag. Op de lange termijn zien de weerkaarten wel veelbelovend uit. Voor na het nieuwe weekend staat een mooi hogedrukgebied op de rol. En als die verwachting ook de komende dagen behouden blijft, kunnen we dan voor het eerst een zomerperiode tegemoetzien.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller