Overvloedige regen bedreiging voor de landbouwoogst

Foto boven: Natte velden in Groningen - Jannes Wiersema

De overvloedige regenval van de laatste weken is geleidelijk in de winkels ook steeds meer te merken. Zo is er een tekort aan verse spinazie, meldt Nu.nl vandaag. En ook bestaat het gevaar dat er in een later stadium tekorten aan wortels en uien ontstaan.

Boosdoener is het natte weer van de laatste maanden. De laatste echt droge maand die we in Nederland hadden, was juni 2023. Toen viel gemiddeld over het land 24 millimeter tegen 66 millimeter normaal. Daarna waren alleen september 2023 (gemiddeld 63 millimeter tegen 73 normaal) en maart 2024 (46 millimeter tegen 54 normaal) nog iets droger.

Zeer nat

De rest van de maanden is nat tot zeer nat verlopen, met als uitschieters oktober en november 2023 en april en mei 2024. Een gevolg van de vele regen van het laatste jaar is dat de grondwaterstand een stuk hoger is komen te liggen. Het regenwater zakt daardoor moeilijker weg en blijft langer op de velden staan. Een ander punt is dat de regen vooral de laatste tijd, door de hoge luchtvochtigheid in combinatie met hoge temperaturen, vaak een sterk buiig karakter had. Daarbij regende het van tijd tot tijd gewoon heel erg hard.

Afgelopen maandag bijvoorbeeld viel in de omgeving van Veendam tussen 60 en 95 millimeter regen in zeer korte tijd. Kelders kwamen onder water, straten stonden blank en de brandweer had de handen vol. Op de velden, die toch al verzadigd waren door de veel regen van de laatste tijd, betekende dit dat het water, dat er al op stond, begon te stromen. Poot- en zaaigoed stroomde daarbij gewoon mee. Dit vormt nu een bedreiging voor de oogsten.

Zuidoosten

Rond 18 mei sloeg de regen vooral in het zuidoosten van het land toe. In Limburg was sprake van wateroverlast. Maar ook grote velden in de zuidoostelijke helft van Brabant kwamen onder water te staan, in een gebied waar het anders relatief droog is. En juist op plekken waar vrijwel nooit iets aan de hand is, is het voor waterschappen lastiger om het water af te voeren. In het zuiden van Nederland bevinden zich veel velden waarop spinazie wordt geteeld. In het noorden gaat het juist om aardappelen, suikerbieten, uien, tarwe en gerst.

Hoewel het weer de komende dagen verandert, is een weersomslag niet in zicht. De temperaturen mogen vanaf morgen en vrijdag door een naar zuid tot zuidwesten draaiende wind dan wat omhoog gaan, een einde aan de wisselvalligheid betekent die verandering niet. Sterker nog: doordat het warmer wordt, maar de lucht tegelijkertijd ook vochtiger, kan het op de momenten dat het regent juist ook weer harder regenen. En dat is geen goed nieuws.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller