Overgang naar fraai en warm weer verloopt niet rimpelloos

Foto boven: Is de basiskleur vandaag geel of oranje? - John Oomen

Het weer in Nederland is gisteren en vandaag onder invloed van een hogedrukgebied gekomen dat boven het zuiden van Zweden is aangekomen. Zoals vaker tijdens dit soort weersomslagen verloopt de overgang niet helemaal rimpelloos.

Advertentie

Gisteren merkten we dat al in de oostelijke helft van het land. Daar waar de meeste modelberekeningen er vanuit gingen dat het oplossen van de bewolking, die in de ochtend in het grootste deel van het land nog aanwezig was, redelijk rimpelloos zou verlopen, lukte het in het oosten pas in de avond. Daar was het overdag dus voortdurend grijs en bleven de temperaturen behoorlijk achter. In Lauwersoog werd het niet warmer dan 10,3 graden, Eelde kwam op 10,8 graden uit en in Maastricht was het met 11,1 graden wel gedaan.

Is de basiskleur vandaag geel of oranje? - John Oomen
Is de basiskleur vandaag geel of oranje? - John Oomen

Zuidwesten had wel een mooie dag

In het zuidwesten, waar de zon wel vrijwel heel de dag scheen, liep de temperatuur in Westdorpe nog tot 16,7 graden op. In de middag breidde dat fraaie weer zich overigens over heel het westen uit. Pas in de avond kreeg ook het oosten de langverwachte brede opklaringen.

In de afgelopen nacht koelde het tijdens de opklaringen behoorlijk af. Leeuwarden was op normale waarnemingshoogte het koudst met een laagste temperatuur van 0,1 graden, Eelde kwam op 1,2 graden uit en in Woensdrecht daalde het kwik tot 1,9 graden. In Den Helder werd het niet kouder dan 8,2 graden. Daar kwam de wind van de warmere Waddenzee.

Aan de grond op diverse plaatsen vorst

Aan de grond kwam het op diverse plaatsen tot lichte vorst. Eelde was het koudst met op klomphoogte een laagste temperatuur van -2,1 graden, Eindhoven kwam aan de grond op -1,9 graden uit en in Hoek van Holland was het op 10 centimeter -1,5 graden.

Advertentie

In de duinpannen van vrieskoujagers Pieter Bliek en Kareel Holvoet voor het de afgelopen nacht licht. Bol 2 in het Bergense bos was het koudst met op een hoogte van anderhalve meter een laagste temperatuur van -4,55 graden (aan de grond -4,48 graden). Camperduin volgde met -2,15 graden (aan de grond -3,84 graden) en in de duinpan bij Castricum werd het -1,61 graden (aan de grond -2,42 graden).

Er ontstond opnieuw laaghangende bewolking

Door de sterke afkoeling van de nacht ontstond in de oostelijke helft op de plekken waar gisteren de bewolking zo hardnekkig was mist die in de loop van de nacht in laaghangende bewolking overging.

En zo begonnen we de dag met de tweedeling waarmee we gisteren geëindigd waren: met laaghangende bewolking in het oosten en met in het westen al volop zonneschijn. Opnieuw gaan de modelberekeningen ervan uit dat de bewolking in het oosten snel moet oplossen, maar dat zal vast wel enkele uren in beslag nemen. Daarna schijnt de zon volop, maar ontstaan vanmiddag ook veel platte stapelwolken. Het blijft droog en bij een zwakke tot matige oostelijke tot noordoostelijke wind wordt het vanmiddag tussen 17 en 20 graden.

Vanavond en de komende nacht helder

Vanavond en de komende nacht is het helder en kan het kwik in het noordoosten en oosten op de koudste plekken opnieuw dichtbij het vriespunt uitkomen. Aan de grond is op enkele plaatsen nog steeds lichte vorst mogelijk. De oostenwind is in het algemeen zwak.

Morgen wordt een zonnige dag met alleen in de hoogste delen van de atmosfeer slechts een klein beetje bewolking. Er waait een zwakke tot matige oostelijke tot noordoostelijke wind en met temperaturen tussen 19 en 22 graden is het wat warmer dan vandaag. Doordat vooral in het noorden het dauwpunt laag is, kan het daar een fractie koeler aanvoelen.

Tot en met donderdag fraai en vrij warm

Het fraaie, bijna zomerse weer lijkt tot en met komende donderdag aan te houden. Daarbij kunnen de temperaturen iedere dag een stapje verder klimmen en zouden we rond woensdag en donderdag in het zuiden en zuidoosten van het land op plaatselijk 25 graden kunnen uitkomen. Laat op donderdag en op vrijdag slaat het weer echter opnieuw om.

Een nieuw hogedrukgebied, dat vanaf de oceaan op de Britse eilanden afkomt, brengt de wind bij ons in de noordwesthoek. En daarmee komt de weg vrij voor de aanvoer van veel koelere lucht. Vanaf vrijdag doen de temperaturen dan ook een flinke stap terug en komen voor langere tijd op waarden tussen 13 en 15 graden uit. Daarbij schijnt de zon nog af en toe, drijven ook wolkenvelden over en kan vooral in het noordoosten af en toe een bui vallen.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Advertentie