Ook op laatste dag IJsheiligen vorst
Reinout van den BornWie dacht dat we, nu vandaag de laatste dag van de IJsheiligen op de kalender staat, helemaal van de vorst af waren, kwam de afgelopen nacht bedrogen uit.
Kwam de temperatuur op anderhalve meter op de officiële KNMI-stations niet beneden het vriespunt uit, met Eelde waar het 3,6 graden werd als laagste (gevolgd door Leeuwarden met 4,3 graden en Nieuw-Beerta met 5,5 graden), aan de grond vroor het wel degelijk.

Eelde op 10 centimeter -1,7 graden
Ook hier was het bij de KNMI-stations Eelde die als laagste uit de bus kwam. Op een hoogte van 10 centimeter daalde de temperatuur er tot -1,7 graden. Hupsel in de Achterhoek was tweede met een grondminimum van 0,2 graden, Enschede kwam tot 0,3 graden.
Ook in de duinpannen van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet werd weer vorst aangetekend. Bol 2 in het Bergense bos kwam op een hoogte van 10 centimeter tot -0,88 graden, Camperduin noteerde op dezelfde hoogte een laagste temperatuur van -0,66 graden. In de andere duinpannen kwam het de afgelopen nacht niet tot vorst.
Hogedrukgebied tussen IJsland en Schotland
Het weer in Nederland staat de komende tijd onder invloed van een hogedrukgebied waarvan het centrum in het zeegebied tussen IJsland en Schotland ligt. Het houdt bij ons lange tijd een noordelijke stroming in stand. Het zijn de kleine verschuivingen die hierbij de details van het weer bepalen. In dit geval zitten die vooral in de windrichting.
Zo is de wind vandaag noordelijk tot noordwestelijk en kan in het noorden wat laaghangende bewolking van zee binnendrijven. In het hele land zijn verder velden met hoge sluierbewolking te zien. De noordelijke tot noordwestelijke wind is vanmiddag aan zee af en toe vrij krachtig en de temperaturen komen van noord naar zuid tussen 17 en 24 graden uit.
Laaghangende bewolking
Vanavond en de komende nacht blijft het vrij stevig waaien. Vooral in het zuidwesten, zuiden en zuidoosten kan tegen de ochtend wat laaghangende bewolking voorkomen, in hele land passeren velden met hoge sluierwolken. Het wordt niet kouder dan 8 tot 13 graden.
Morgen is een dag met een noordelijke tot noordoostelijke wind. Komt in de vroege ochtend eerst nog hier en daar bewolking voor, in de loop van de dag wordt het weer stralend zonnig. De noordelijke tot noordoostelijke wind kan in de middag aan zee tot krachtig aantrekken en de temperaturen komen uit tussen 17 graden in het noorden en 23 graden, plaatselijk in het zuiden van het land. De aangevoerde lucht is ZEER droog, het voelt bijna koel aan.
Vrijdag opnieuw kans op bewolking
Vrijdag is weer een dag met een noordelijke tot noordwestelijke wind, die aan zee opnieuw vrij krachtig kan zijn. De aangevoerde lucht wordt dan weer een stuk vochtiger. In het noorden kan aan het begin van de dag dan ook laaghangende bewolking voorkomen, die later oplost. Daarna schijnt de zon met alleen in de kustgebieden de dreiging van laaghangende wolken. De temperaturen komen van noord naar zuid tussen 17 en 22 graden uit.
Ook in het weekend en in de week daarna lijkt in eerste instantie weinig in het weerbeeld te veranderen. Daarbij is de variatie in wind en temperatuur niet heel groot. Vanaf 23 mei tekent zich wel een verandering af. Het zeer standvastige hogedrukgebied lijkt er dan eindelijk even de brui aan te geven. Windrichtingen, anders dan tussen noord en oost, maken vanaf dat moment ook weer een kans. En het lijkt duidelijk wisselvalliger te worden.
Mogelijke verandering past in eerdere trend
Nu is dit een weersomslag die nog erg ver weg is, en daardoor onzeker. Maar voor het eerst in lange tijd zien we wel meer berekeningen meedoen. En ook past deze ontwikkeling in een trend die we de afgelopen tijd al in de verwachtingen voor de lange termijn terugvonden.