Ook Ierland droog: gelijkenis met 1976 is groot
Reinout van den BornDe droogte in Europa grijpt om zich heen. Zelfs naar gebieden waarvan je dat normaal niet zou verwachten. Zo hebben grote delen van Ierland inmiddels ook met droogte te kampen. De peilen in de meren zijn er deels tot hun laagste stand van de laatste 50 jaar gedaald. En ook in de rivieren stroomt op dit moment veel minder water dan normaal.
In de in het noorden van Ierland gelegen stad Milford en omgeving mogen inwoners de komende zes weken geen tuinslang meer gebruiken, voor welke werkzaamheden dan ook, zo meldt de BBC. Reden is dat het waterniveau in de twee stuwmeren die de omgeving van water voorzien te ver is gedaald. Die daling begon de afgelopen herfst al, zette gedurende de winter door en houdt ook deze lente aan. Beide meren staan nu op historisch lage niveaus.

Ga op een verstandige manier met water om
Intussen wordt inwoners en bedrijven van geheel Ierland gevraagd om op een verstandige manier met het gebruik van drinkwater om te gaan. De laatste 12 maanden is in Ierland duidelijk minder regen dan normaal gevallen, zo geeft de Ierse weerdienst aan. Ook klimaatinstituut Copernicus van de Europese Unie heeft voor Ierland een droogtewaarschuwing afgegeven.
De situatie van dit moment doet denken aan het droge jaar 1976. Ook toen waren hogedrukgebieden in de buurt van en boven Noordwest-Europa zeer hardnekkig, precies zoals nu. Het was een situatie die een groot deel van het jaar aanhield en tot een voor die periode uitzonderlijk warme zomer leidde, ook op de Britse eilanden.
De zomer van 1976 vergeleken met de normalen van nu
Op de twee bij dit verhaal gevoegde kaartjes is de situatie van toen (vergeleken met de normalen van nu) duidelijk terug te zien. De kaartjes gelden voor de zomermaanden.
In de landen onder het hogedrukgebieden waren de temperaturen veel hoger dan normaal en ook duidelijk hoger dan de normaal van tegenwoordig. Het westen van Frankrijk liet de grootste afwijkingen zien, gevolgd door de Britse eilanden. Maar ook bij ons was het warm.

Opvallend was de kou in het oosten
Zeer opvallend was het koude gebied in het oosten, zuidoosten en zuiden van Europa. Daar voerden noordelijke tot noordoostelijke winden lucht aan waarin de temperaturen duidelijk onder normaal bleven. Het is een situatie die je je nu moeilijk kunt voorstellen.
Het neerslagkaartje van die zomer, ook vergeleken met de normalen van nu, laat mooi zien hoe groot het droge gebied in onze omgeving die zomer was. Met in Nederland, op de Britse eilanden en in Denemarken en het zuiden van Zweden maar een fractie van de in die periode gebruikelijke regenval. Het droge gebied strekte zich helemaal tot over het oosten van Europa uit.
In het zuiden was een lijn van Midden-Frankrijk via de Alpen naar Hongarije, Roemenië en Bulgarije de grens. Dat droge gebied van toen heeft precies de vorm van het gebied van nu. De landen rond de Middellandse Zee waren natter dan gebruikelijk, precies zoals nu.

Waterstanden in onze rivieren vrij laag
Als we naar de waterstand in de Nederlandse rivieren van dit moment kijken, dan zien we op de Rijn bij Lobith dat er nu van een voor de tijd van het jaar verlaagde waterstand sprake is. Het waterniveau staat op ongeveer 7,75 meter , tegen 9,20 meter normaal. De waterafvoer bedraagt 1237 kubieke meter per seconde. Dat is normaal iets meer dan 2100 kubieke meter per seconde. Er wordt de komende dagen wel een lichte stijging verwacht.
In Borgharen staat de Maas op 38,13 meter en ligt daarmee aan de onderkant van normaal. De afvoer bedraagt er 48,15 kubieke meter per seconde. Doordat in het stroomgebied van de Maas de komende tijd maar weinig regen wordt verwacht, verandert in de waterstand de komende dagen niet veel. Het peil blijft net binnen de marge van normaal schommelen.
Er begint een bijzondere situatie te ontstaan
Al met al is duidelijk dat in flinke delen van Europa, door de almaar aanhoudende invloed van hogedrukgebieden van dit moment, geleidelijk aan een bijzondere situatie begint te ontstaan die veel wegheeft van de grote droogte van 1976. Die ontaardde destijds in en erg warme zomer, die in die tijd enorm opviel doordat het klimaat toen nog een stuk kouder was. Je vraagt je dan ook af hoe een dergelijke zomer er in het nieuwe klimaat van tegenwoordig zou komen uit te zien. De zomer komt steeds dichterbij. Mogelijk weten we het antwoord al over enkele maanden.