Occlusiefront bracht in delen van het land opnieuw veel regen
Reinout van den BornEen occlusiefront, dat gisteravond en de afgelopen nacht tergend langzaam vanuit het zuiden ons land is binnengetrokken, heeft op veel plaatsen in het zuiden, midden en oosten van het land veel regen gebracht. Lokaal viel 30 millimeter.
De regen kwam na een eerste paasdag met twee gezichten. Terwijl laaghangende bewolking de temperaturen in het uiterste noorden en op de Wadden laag hield (op Terschelling werd het niet warmer dan 11 graden), scheen de zon in het midden en zuiden lange tijd. In de zonnige gebieden liepen de temperaturen op veel plaatsen tot tussen 16 en 20 graden op.

Eerste buien kwamen het land in
In de loop van de middag schoof vanuit het zuiden wel hoge bewolking het land binnen en werd duidelijk dat het weer aan het veranderen was. De eerste buien waren toen ook al boven Duitsland en België te zien. In de loop van de avond dreven die tergend langzaam het zuiden en midden van het land binnen, waarbij een aaneengesloten lijn ontstond.
Hoewel die lijn maar smal was, was de verplaatsingssnelheid ervan dermate gering dat het op de plaatsen die zich eronder bevonden toch urenlang doorregende. En zo liepen de hoeveelheden regionaal behoorlijk op. Op veel plaatsen kwam tussen 5 en 10 millimeter omlaag, in het midden van het land was het 10 tot 20 millimeter, in de omgeving van Amersfoort lokaal 30 millimeter. In het noordwesten van het land en op de Wadden bleef het nog droog.
Er trok een knik in de lijn
Inmiddels was in de neerslaglijn een knik getrokken. Het deel boven Drenthe, Groningen en Friesland bewoog aan het begin van de ochtend sneller dan het deel dat boven het midden en westen was achtergebleven. Daarbij was de regen in het noordoosten op dat moment ook actiever dan de regen op andere plaatsen, waar de intensiteit geleidelijk afnam.
Het idee is dat de band met wolken en regen vandaag nog lange tijd boven het noorden aanwezig is, maar dat de fut er meer en meer uit gaat. In het midden en zuiden wordt het eerder overal droog en zien we een afwisseling van wolken en zon. Onder de wolken in het noorden wordt het niet warmer dan tussen 11 en 13 graden, met hulp van de af en toe schijnende zon kan het kwik in het midden en zuiden nog tot tussen 14 en 17 graden oplopen.
In het midden en zuiden nog een bui
Doordat de lucht onstabiel van opbouw is, kunnen in de gebieden met de hoogste temperaturen nog een paar buien ontstaan. Er is een kleine kans op onweer. Waar de actiefste buien precies terechtkomen, is lastig aan te geven. Op diverse plekken blijft het ook droog.
Vanavond en de komende nacht is het weer droog en wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. De temperatuur daalt daarbij tussen 7 en 11 graden en het wordt nevelig. In gebieden waar de opklaringen langer duren, kan ook plaatselijk mist ontstaan.
Morgen grijze start, later meer zon
Morgen overdag beginnen we op veel plaatsen grijs aan de dag en hier en daar met mist. In de loop van de dag komt de zon er steeds beter door, afgewisseld door stapelwolken. Hier en daar kan nog een bui ontstaan, maar op de meeste plaatsen lijkt het droog te blijven. Er waait een zwakke tot matige zuidwestelijke en later westelijke wind en de temperaturen bereiken waarden tussen 13 en 15 graden in het noorden en circa 18 graden in het zuiden.
Woensdag en donderdag trekt een lagedrukgebied van de Britse eilanden via het grensgebied van Frankrijk en België naar het zuidoosten. De bijbehorende bewolking en regen lijken ook ons land te bereiken. Donderdagavond trekt de regen via het zuidoosten weer weg. Beide dagen lijkt het overdag niet warmer dan tussen 13 en 15 graden te worden.
Vanaf vrijdag nieuwe hogedrukgebieden
Vanaf vrijdag komt het weer onder invloed van nieuwe hogedrukgebieden. Het lijkt dan weer langere tijd droog te blijven met een afwisseling van zonnige perioden en wolkenvelden. De eerste dagen heeft de wind daarbij een noordelijke component en zijn de temperaturen relatief gematigd. Later in de periode wordt de wind oostelijk en gaat het kwik omhoog.