30-Daagse (+): hogedrukinvloed blijft, wisselvallig intermezzo

Foto boven: De strandhuisjes op Texel staan er klaar voor - Frans Alderse Baas

Nu de ban voor wat de droogte betreft in elk geval in het oosten van het land even gebroken lijkt, is de vraag voor welk vervolg het weer nu kiest. Krijgt een wisselvalligere koers de voorkeur, of zien we het droge weer opnieuw terugkeren?

Advertentie

We hebben in het weer van dit moment nog steeds te maken met de gevolgen van de SSW, die zich vroeg in de maand maart voordeed en in het poolgebied nog altijd porties met dalende lucht naar het aardoppervlak stuurt. Op het moment dat die dalende lucht het aardoppervlak bereikt, ontstaat in het hoge noorden een hogedrukgebied. Aan de oostflank ervan draait de wind naar het noorden en stroomt een hoeveelheid koudere lucht naar het zuiden.

De strandhuisjes op Texel staan er klaar voor - Frans Alderse Baas
De strandhuisjes op Texel staan er klaar voor - Frans Alderse Baas

Hogedrukgebieden belangrijker dan koude lucht

Voor Nederland zijn de hogedrukgebieden de laatste weken belangrijker geweest dan de koude lucht vanuit het noorden. Die bereikte ons meestal niet, maar stroomde over het oosten van Europa naar het zuiden. Een nieuwe portie dalende lucht heeft het poolgebied nu bereikt en bij Groenland en IJsland is een volgend hogedrukgebied ontstaan. Het krijgt de komende dagen een uitloper tot over onze omgeving. Daarmee keert het rustige weer even terug.

Helemaal stabiel is het niet, want na een vrijwel droge en tamelijk zonnige zaterdag en zondag (eerste paasdag), zien we maandag (tweede paasdag) vanuit het zuidwesten een storing het land binnentrekken. Dan wordt de buienkans ineens weer een stuk groter.

Hoe gaat het vanaf volgende week verder?

Maar hoe gaat het daarna verder? Herstelt het hogedrukgebied opnieuw zijn invloed op het weer bij ons, of kiest het weer vanaf volgende week een duidelijk wisselvalligere koers? We gaan het uitzoeken in de aflevering van de 30-daagse verwachting van deze week.

Advertentie

Week 1: van maandag 21 tot en met zondag 27 april

  • Rustig weer, niet al teveel wind

  • Wolken en zon, soms een bui

  • Tussen 15 en 18 graden

Het hogedrukgebied in het noorden houdt een uitloper tot over het Noordzeegebied en onze omgeving. Later in de week krijgt het ook een verbinding met een ander hogedrukgebied, boven de Azoren. In Nederland is het heel de week rustig weer.

De wind is eerst zuidwestelijk, maar komt later op dinsdag en in de dagen daarna op richtingen tussen noordoost en oost uit. Verder wisselen wolken en de zon elkaar af, valt soms een bui (maar zijn er ook droge dagen) en liggen de temperaturen tussen 15 en 18 graden.

Vanaf donderdag bestaat de kans dat een deel van de koudere lucht boven Scandinavië ook onze omgeving bereikt, maar dat is op dit moment nog niet zeker.

Week 2: van maandag 28 april tot en met zondag 4 mei

  • Wolken, zon en een lokale bui

  • Noordelijke winden

  • Weinig verandering in temperatuur

In de rug boven onze omgeving vormt zich een apart hogedrukgebied, waarvan de kern boven de Britse eilanden komt te liggen. Bij ons waait en noordelijke wind die niet al te sterk is. De zon schijnt geregeld, er drijven ook wolkenvelden over en er kan een lokale bui vallen. Toch lijken de droge perioden te overheersen. In de temperaturen verandert weinig.

Nog steeds is er overigens onzekerheid of en zo ja wanneer een deel van de koudere lucht boven noordelijkere breedten ook tot onze omgeving doordringt. Met deze drukverdeling is dat mogelijk

Week 3: van maandag 5 tot en met zondag 11 mei

  • Wat vaker buien

  • Onzekere windrichting

  • Een warme en een koelere optie

De hogedruk boven de Britse eilanden verdwijnt naar het oosten, op de oceaan komt een nieuw hogedrukgebied te liggen. Boven het westen van Europa wurmt zich er een bovenluchttrog tussen. Het weerbeeld kan daardoor wat wisselvalliger worden, met een paar buien.

Afhankelijk van de ligging van de trog-as hoort hier een zuidelijke stroming of een westelijke tot noordwestelijke stroming bij, met in het eerste geval hogere temperaturen. In het tweede geval zullen de temperaturen zich gematigder opstellen, zonder dat het echt koud wordt.

Week 4: van maandag 12 tot en met zondag 19 mei

  • Licht wisselvallig met af en toe een bui

  • Een gematigde en een warme oplossing

  • Wind uit richtingen tussen noord en oost

Hogedrukgebieden zien we boven het oosten van Europa en bij Groenland. Ertussen een zone met lagere druk, ook in de buurt van onze omgeving.

Het lijkt dan ook licht wisselvallig te blijven, met af en toe een bui en mogelijk nog steeds een noordelijke wind. Dit is de gematigde oplossing.

Een warmere optie is er ook. Daarmee krijgen we te maken als de wind meer de noordoost- tot oosthoek zou opzoeken, wat in een drukverdeling als deze ook mogelijk is. In dat geval zou het een stuk warmer zijn. En zouden ook een paar fikse buien (met onweer) kunnen ontstaan.

Week 5 en 6: van 20 mei tot en met 1 juni

  • Opnieuw toenemende hogedrukinvloed

  • Waarschijnlijk grotendeels droog

  • Mogelijk een tijdje zomerse temperaturen

De hogedruk, die we eerst boven het oosten van Europa zien, lijkt naar het westen op te schuiven om in week 5 boven Scandinavië en in week 6 (mogelijk) boven de Noorse Zee uit te komen.

Het levert bij ons eerst een oostelijke en later een meer noordelijke tot noordoostelijke wind op. Week 5 zou zo een warme en vrij droge week kunnen zijn met flink wat zon en mogelijk zomerse temperaturen. In week 6 dan weer een fractie koeler, maar waarschijnlijk niet natter.

Samenvattend:

Met uitzondering van de weken 3 en 4 blijven hogedrukgebieden in het Nederlandse weer een belangrijke rol spelen. Mocht de invloed van hogedrukgebieden in de weken 3 en 4 even wat minder zijn, dan zijn dat de weken waarin de buien wat meer naar de voorgrond zouden kunnen treden. In die weken is er een warme en gematigdere oplossing.

Tot week 3 zijn de temperaturen wat gematigder (is er zelfs een koudere optie), maar ziet het weer er rustig uit met nauwelijks neerslag en geregeld de zon erbij.

In de weken 5 en 6 zou een hogedrukgebied opnieuw de macht kunnen grijpen, keren zon en droogte terug en zou het met name in week 5 behoorlijk warm kunnen worden.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Advertentie