Noodweer verplaatst zich naar Italië, Alpen, Kroatië en Slovenië

Foto boven: In Pescara in het oosten van Italië wordt begin volgende week erg veel regen verwacht - Luca Aless

Het noodweer in het centrale deel van het Middellandse Zeegebied is voorlopig niet voorbij. Vandaag komen Corsica en Sardinië en grote delen van het Alpengebied aan bod, morgen en maandag trekken de zware buien over de Alpen en Italië naar het oosten om maandag en dinsdag ook in Slovenië en Kroatië en andere republieken van het voormalige Joegoslavië terecht te komen. Het kan daarbij regionaal flink tekeer gaan.

Advertentie

Eerder deze week kregen het oosten van Spanje en de Balearen al met de invloed van deze storing te maken. Gisteren waren grote delen van de Alpen aan de beurt. Vooral in Oostenrijk ontstond veel overlast. De Arlbergpas moest een tijdje voor het verkeer worden afgesloten. Ook in Stiermarken, in het zuiden van het land waren er veel problemen.

Het gaat om een bel met relatief koude lucht die zich in de hogere delen van de atmosfeer heeft afgesnoerd en interacteert met het op dit moment bijzonder warme water van de Middellandse Zee. In de omgeving van Italië en Kroatië zijn de zeewatertemperaturen zelfs recordhoog. Dit betekent dat de buien hier extra zwaar kunnen uitpakken. De buien in de Alpen ontstaan op de overgangszone met koelere lucht aan de noordkant.

In Pescara in het oosten van Italië wordt begin volgende week erg veel regen verwacht - Luca Aless
In Pescara in het oosten van Italië wordt begin volgende week erg veel regen verwacht - Luca Aless

Nieuwe golf koele lucht

Overigens wordt de storing, op zijn weg naar het oosten, verder versterkt door de aankomst van een nieuwe golf relatief koele lucht, die via het zuidoosten van Frankrijk over het centrale deel van de Middellandse Zee uitstroomt. Het is de koelere lucht die Nederland en omgeving gisteren al veroverde, toen het koufront bij ons met regen passeerde. In Zuidoost-Frankrijk stroomt de koelere lucht met een sterke Mistral de Middellandse Zee op.

Het gevolg hiervan is dat morgen op de Golf van Genua een nieuw lagedrukgebied ontstaat. Het oude passeert vandaag al Corsica en Sardinië en komt morgen voor de kust bij Napels terecht. Daarna trekt het nieuwe lagedrukgebied langs de westkust van Italië naar het zuidoosten in de richting van Sicilië. De wind boven Italië wordt hierdoor oostelijk waardoor de zwaarste buien vanaf morgenavond en op maandag in het oosten van Italië vallen.

Vandaag Corsica en Sardinië

Vandaag zijn het eerst Corsica en Sardinië die met zware regen- en onweersbuien te kampen krijgen. Net als eerder op de Balearen kunnen daarbij hagel, veel wind, veel regen in korte tijd en zwaar onweer optreden. Verder bestaat de kans op wateroverlast, kleine aardverschuivingen en in berggebieden grote stenen op de weg. In Italië kan overdag al een enkele regen- of onweersbui vallen. Een cluster met veel actievere buien dringt de komende nacht tot de noordwestkust van Italië door. Dan wordt ook het boven de Alpen aanwezige koufront koufront vanuit Zwitserland geactiveerd en komen daar forse buien binnen.

Morgen overdag, als het lagedrukgebied zich boven de Golf van Genua vormt, zitten de Alpen en Italië vol met fikse regen- en onweersbuien. Vooral de noordelijke helft van Italië, delen van Zwitserland en het noorden van Oostenrijk kunnen er dan fiks van langs krijgen. Ook in de republieken van het voormalige Joegoslavië poppen op veel plaatsen buien op.

Maandag vallen de buien in de Alpen voornamelijk nog in Oostenrijk. Dan komt de buienstroom in het oosten van Italië op gang. Op de natste plekken kan meer dan 100 millimeter vallen. Ook grote delen van Slovenië en Kroatië krijgen, gevoed door de hoge zeewatertemperaturen daar voor de kust, met zware regen- en onweersbuien te maken. Overlast kan hierbij niet uitblijven.

Dinsdag een restje naar Griekenland

Dinsdag dringt een toefje van de buien nog tot Griekenland door. In voormalig Joegoslavië neemt de buiigheid dan alweer af. Veel regen wordt in Griekenland, waar ze al zo lang door droogte en grote natuurbranden worden geteisterd, overigens niet verwacht. Vanaf woensdag is het dan weer overal zonnig en droog en keert geleidelijk ook de zomerhitte terug.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller