Noodweer Middellandse Zee: zware regen in Spanje en Frankrijk

Foto boven: Het Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido - José María Sánchez

Het is al langere tijd onrustig aan de randen van de Middellandse Zee. Het eerder in augustus recordwarme zeewater van de Middellandse Zee heeft veel vocht in de lucht gebracht. In meerdere landen komt het nu al dagenlang tot zware buien.

Gisteren waren de centrale Pyreneeën aan de beurt. Vooral in het onder toeristen bekende Parque Nacional de Ordese y Monte Perdido ging het erg tekeer. Aan de Spaanse kant viel in het gebied in 15 uur tijd zo’n 120 millimeter regen. Aan de Franse kant kwam Gavarnie zelfs op een hoeveelheid van 160 millimeter uit.

Valle ordesa José María Sánchez
Het Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido - José María Sánchez

Rivieren stegen snel

Veel riviertjes in het gebied stegen snel en traden hier en daar buiten hun oevers. Overal kwamen vanuit de bergen watervallen omlaag. In Spanje moest in het nationale park een berghut worden ontruimd doordat er water binnenkwam. Er verbleven op dat moment 10 bergbeklimmers. Ook vanochtend regende het in het gebied nog steeds hard.

Het water uit de Pyreneeën stroom richting de linkeroever van de Ebro, de grote rivier die op ruime afstand ten zuiden van de bergketen naar het oosten stroomt. Hoewel de Ebro, die in deze tijd van het jaar laag staat, dit water prima kan verwerken, wordt bewoners van die gebieden aangeraden om in de buurt van zijriviertjes wel op te passen. Zonder dat het regent, kunnen die vaak droogstaande beddingen ineens vol water komen te staan, doordat ze het uit de Pyreneeën afkomstige regenwater moeten afvoeren. Dan stroomt van alles mee.

Ook Frankrijk kreeg een klap mee

Ook het zuidwesten en later midden van Frankrijk kregen een flinke klap van de regen mee. Daar viel op de natste plekken tussen 60 en 90 millimeter en was eveneens sprake van lokale wateroverlast. De regenzone daar bedekte vanochtend plaatsen als Poitiers, Limoges en Brive-la-Gallarda. Ook boven het noordwesten van Marokko waren onweersbuien te zien, die vandaag het zuiden van Spanje kunnen raken. Morgen en maandag krijgen grote delen van Italië, het Alpengebied, Tsjechië, Slowakije en Polen met zware (onweers)buien te maken.

Het noodweer speelt zich af aan de randen van een bel met veel koelere lucht die vanuit het noordwesten het Europese continent op komt en vooral in de westelijke helft van Europa (in elk geval tijdelijk) een einde maakt aan de (zeer) warme fase van de laatste weken. De combinatie van grote hoeveelheden beschikbaar vocht in de lucht, de grote temperatuurverschillen aan weerszijden van de overgangszone en de grote onstabiliteit maakt dat de buien die tijdens het verdrijven van de warme lucht ontstaan erg zwaar kunnen uitpakken.

In de Alpen later ook sneeuw

Doordat de koudere lucht met een noordwestelijke wind uiteindelijk ook tegen de noordkant van de Alpen aan botst kan het in de tweede helft van de komende week in de hogere delen van de bergen sneeuwen. De kans bestaat dat de sneeuwgrens hierbij een tijdje tot beneden 2000 meter daalt. De afgelopen dagen heeft het op een hoogte van boven 3000 meter al een keer gesneeuwd. Daarmee zien we dat ook in de Alpen de herfst langzaam inzet.

Scandinavië

Een laatste gebied dat de inval van de veel koelere lucht de komende dagen meer dan nadrukkelijk gaat merken, is Scandinavië. Werd het daar eerder deze week zowel in Noorwegen, Zweden als in Finland voor het eerst sinds het begin van de metingen in de septembermaand op sommige plaatsen 30 graden of nog iets warmer, vanaf morgen slaat het weer om. Eerst vallen forse buien en volgt een bak regen, daarna gaat het kwik ook daar flink omlaag.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller