Noodtoestand op Sicilië vanwege extreme droogte

Foto boven: Het droge binnenland van Sicilië - Daniël M.

Extreme hitte en gebrek aan regen eisen meer en meer hun tol in het zuiden en zuidoosten van Europa. Op Sicilië is in mei de noodtoestand uitgeroepen. De droogte heeft er al voor miljarden aan schade aangericht. De boeren zijn ten einde raad.

Advertentie

Als je naar de actuele kaart van de European Drought Observatory kijkt, dan zie je eigenlijk de weerkaart zoals die er de afgelopen maanden bijna voortdurend heeft uitgezien. Met de oranje en rode kleuren, die de gebieden met droogte representeren, op de plaatsen waar het steeds zonnig en warm is geweest. Het is een band die zich uitstrekt van Noord-Afrika en het zuid(oost)en van Spanje en Portugal via Italië naar de Balkanlanden, Griekenland, Turkije en het gebied ten noorden van de Zwarte Zee, waar het zwaartepunt ligt.

Het droge binnenland van Sicilië - Daniël M.
Het droge binnenland van Sicilië - Daniël M.

In de frontlinie

Het zijn de gebieden waar hitte en droogte keer op keer nieuwskoppen hebben gemaakt, de laatste tijd steeds vaker ook in verband met de grote natuurbranden die er de kop opsteken. Sicilië is door zijn zuidelijke ligging één van de gebieden in de frontlinie van hitte en droogte, Het ligt op de plaats waar hete en droge lucht met zuidwestelijke winden vanuit de Sahara oversteekt, en wordt daardoor vaak als eerste en ook hardste getroffen.

Sinds mei vorig jaar is er veel minder regen dan gebruikelijk gevallen. Rivieren en meren zijn daardoor drooggevallen. Watertekorten hebben bezit genomen van het eiland, waar 5 miljoen mensen wonen. De steden aan de kust leven van het toerisme, in het binnenland wonen en werken de boeren. Op de velden heeft zich een grote ramp voltrokken.

Veel natuurbranden

Graanvelden zijn door de enorme droogte verdord, het vee heeft geen weidegrond meer en weer ontstaan nieuwe natuurbranden. Alleen al in juli is bijna 5800 hectare aan landbouwgrond in vlammen opgegaan. De droogte heeft ook gevolgen voor de fruitbomen, wijngaarden en olijfboomgaarden. Families, die in het binnenland van Sicilië al generaties lang boeren, zien geen toekomstperspectief meer. Ze weten niet hoe ze nog verder moeten.

De crisis op Sicilië wordt verergerd door de slechte infrastructuur op het eiland. Meer dan de helft van het water gaat al bij het transport ervan verloren. Dat gaat om een dagelijkse verspilling van 157 liter per persoon. Er is nauwelijks geïnvesteerd in een verbetering van die gebrekkige infrastructuur. Dit is een probleem dat in Zuid-Europa veel voorkomt.

Noodtoestand uitgeroepen

Om de gevolgen van de watercrisis te beperken, heeft Italië in mei op Sicilië de noodtoestand uitgeroepen. Hiermee kan geld worden vrijgemaakt om de situatie nu wel aan te pakken. Zo kunnen tankwagens voor het transport van water worden aangeschaft, putten worden geboord en pomp- en ontziltingsinstallaties worden gerenoveerd. Dit alles vergt veel tijd.

Veel boeren staat (spreekwoordelijk gezien) het water inmiddels echter aan de lippen. Ze hebben geen hoop meer. Ze hebben al hun beplante velden door het gebrek aan regen verloren zien gaan. Er is geen tarwe, geen gerst en geen haver. Het land in de centrale delen van Sicilië ligt er zonder vegetatie kaal en gebarsten bij. Rivieren, vijvers en waterpoelen zijn leeg en de landbouwmachines staan werkloos op het land. Dit terwijl de koeien eindeloos ronddwalen, op zoek naar nog een grassprietje. De watersituatie is nog steeds meer dan kritiek.

Het weer blijft droog en heet

Van de weergoden hoeven de inwoners van Sicilië het ook de komende tijd niet te verwachten. Het hete en zonnige weer, dat het eiland al zo lang in de greep heeft, houdt ook de komende tijd aan. Regen wordt de komende twee weken niet verwacht, de temperaturen liggen voortdurend meerdere graden boven normaal en er is nauwelijks bewolking. Daarbij ligt Sicilië aanhoudend onder de hittekoepel die ook het noorden van Afrika meestentijds in de greep heeft.

Bronnen: Phys.org, European Drought Observatory

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller