Nachtvorst geweest; zomer lijkt de weg even goed kwijt

Foto boven: Wolkenlucht boven het Terletseveld - Grieta Spannenburg.

We hebben een paar ongebruikelijk koele dagen voor de boeg. Vooral morgen, als een storing met bewolking en regen passeert, lijkt het kwik ver onder de normaal te blijven. Op veel plaatsen wordt het niet warmer dan 13 of 14 graden, daar waar 20 graden in deze tijd van het jaar gemiddeld is. Ook dinsdag en woensdag verlopen uiterst koel.

Verantwoordelijk voor het koele weer is de combinatie van een hogedrukgebied op de Oceaan en een lagedrukgebied. Het lag de afgelopen dagen in de buurt van Schotland, maar is nu boven Scandinavië terechtgekomen. Ertussen kan koude, vanuit het Noordpoolgebied afkomstige lucht met een noordwestelijke wind feitelijk ongehinderd onze omgeving bereiken. De afgelopen nacht is het in Deelen zelfs tot nachtvorst gekomen. Aan de grond koelde het er tot -0,2 graden af. Op normale hoogte was het er 3,6 graden.

Nieuw lagedrukgebied

Ver weg op de Oceaan is intussen een apart lagedrukgebied ontstaan. Het trekt met zevenmijlslaarzen over de Britse eilanden in de richting van Nederland en wordt tegelijkertijd in de stroming rondom het lagedrukgebied boven Scandinavië ingevangen. Daarbij activeert het systeem nog wat verder en ontstaat rond de kern een actieve regenzone.

Vandaag profiteren we eerst van de invloed van een rug van hogedruk die vanuit het westen over het land trekt. Er vooruit komt vanochtend de zon er nog behoorlijk door, vanmiddag ontstaan stapelwolken die vooral in het noorden wat kunnen samenklonteren. Daar kan ook nog een lichte bui vallen. In de rest van het land blijft het droog. Er waait een zwakke tot matige wind die van noordwest naar west draait en het wordt van noord naar zuid 15 tot 19 graden.

Zomer de weg kwijt

Morgen is de zomer de weg even helemaal kwijt. Vanavond zijn er nog enkele opklaringen, vannacht neemt de bewolking toe en tegen de ochtend kan in het westen de eerste regen vallen. In het noordoosten koelt het nog af tot 6 graden, in het zuidwesten en op de Wadden wordt het niet kouder dan 13 graden. Morgen lijkt dan een echte regendag te worden. Vooral in het noorden en midden kan veel vallen, lokaal meer dan 20 millimeter. In het zuiden lijkt het vooralsnog mee te vallen. Daar wordt het in de loop van de middag en avond alweer droger.

De wind is morgen eerst zwak tot matig, maar neemt aan de achterzijde van het passerende lagedrukgebied even flink toe, waarbij hij noordwestelijk wordt. Aan de kust kan dan een krachtige, misschien wel even harde wind komen te staan. In het binnenland wordt de wind mogelijk tijdelijk vrij krachtig, vooral in de gebieden dicht achter de kern. Doordat het bewolkt is en lange tijd regent, wordt het op sommige plaatsen niet warmer dan 13 of 14 graden en dat is erg mager voor juni. In het zuiden wordt het wellicht nog 1 of 2 graden warmer.

Dinsdag en woensdag noordwestenwind

Dinsdag en woensdag waait aan de achterzijde van het wegtrekkende lagedrukgebied een noordwestelijke wind. Dinsdag kan die aan zee nog af en toe krachtig zijn, woensdag neemt hij geleidelijk meer af. Dinsdag vallen diverse buien en is er kans op onweer. Van noord naar zuid wordt het dan niet warmer dan tussen 14 en lokaal 17 graden. Woensdag blijft het bij een paar lichte buien en laat de zon zich vaker zien, bij iets hogere temperaturen.

Na een koude nacht – onder invloed van een rug van hogedruk valt in de nacht naar donderdag de wind weg en klaart het op – trekt donderdag overdag een storing van zuidwest naar noordoost over het land. Er vallen een paar buien. Toch laat ook de zon zich zien en kan het bij een naar zuidwest draaiende wind in het zuiden alweer 20 graden worden. Het noorden is nog koel.

Vanaf vrijdag warmer en wisselvallig

Vanaf vrijdag komt het weer bij ons onder invloed van nieuwe lagedrukgebieden, die vanaf de Oceaan op Europa afkomen. Doordat de wind langere tijd uit het zuiden tot zuidwesten gaat waaien, wordt wat warmere lucht aangevoerd. En daarin kan het dagelijks weer rond 20 graden worden. De andere kant van de medaille is dat ook diverse storingen onze kant op komen, waardoor we aan een nieuwe periode met wisselvallig weer lijken te beginnen.

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller