Koudere lucht in het land, maar het weer knapt op
Reinout van den BornKoudere lucht is het land binnengedrongen. Dat begon gisteren al en zette in de afgelopen nacht en vanochtend verder door. Her en der kwam het tot buien.
Op de weerkaarten zien we tussen IJsland en Schotland een hogedrukgebied. Boven het noordoosten van Polen en de Baltische staten bevindt zich een lagedrukgebied dat daar naar het noordoosten trekt. Tussen beide systemen in waait bij ons vandaag en morgen een noordelijke tot noordoostelijke wind die vrij koele lucht aanvoert. Het levert ons vanavond een echt koele Dodenherdenking en morgen een iets warmere Bevrijdingsdag op.

Vooral in de middag en avond koelde het af
Gisteren was vooral in de middag en avond duidelijk voelbaar hoe de koelere lucht ons land vanuit het noordwesten veroverde. Het was met temperaturen tussen 14,4 graden op Terschelling en 20,8 graden in Woensdrecht en Eindhoven natuurlijk al een pak minder warm dan een dag eerder, maar in de ochtend was dat in combinatie met de fel schijnende zon en de nog niet zo prominent aanwezige wind nog best te doen buiten de deur.
In de middag nam de wind echter toe en kwam er geleidelijk meer bewolking. In het zuiden hoorde die bewolking bij een front boven België. In het zuiden van Limburg viel zelfs enige tijd regen en kwam tussen 5 en 7 millimeter omlaag. In de rest van het land bleef het droog.
In de tweede helft van de middag drong een ander front via het noordwesten het land binnen. Toen nam de noordelijke tot noordoostelijke wind duidelijk toe en maakt de koele lucht, die in het noorden al aanwezig was, snelle vorderingen. In de avond werd het vrij koud.
Alleen in België kwam het nog tot vorst
‘Het was een vrij koude nacht, minimum 5,2 graden’, schreef Hans Rikhof uit Enschede-west vanochtend. ‘Actueel bewolkt, 9 graden bij een zwakke tot matige noordwestenwind. Echt wel wennen na de zomerse dagen afgelopen week...’. En zo was het ook.
Tot vorst in de duinpannen van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet kwam het echter voor het eerst in weken niet. In Oudsbergen in België was het langer opgeklaard. Daar vroor het wel. Op anderhalve meter daalde het kwik er tot -1,7 graden, aan de grond zelfs tot -4,6 graden.

Uit de bewolking viel vanochtend vooral in het westen, midden en zuiden van het land ook af en toe regen. De actiefste buien deden zich voor in een strook van het IJsselmeer via de Veluwe naar Arnhem en Nijmegen. Aan die buien is in een apart verhaal aandacht besteed.
Vanmiddag komt de zon er vaker door
Vanmiddag wordt het op steeds meer plaatsen droog en komt de zon er vaker door. De noordenwind is aan zee vrij krachtig en het wordt tussen 12 en 14 graden.
Vanavond en de komende nacht zijn er eerst opklaringen, maar in het noorden drijft alweer het volgende gebied met bewolking en een enkele bui binnen. Het markeert de plaats waar de wind naar noord tot noordoost draait. In de loop van de nacht komt die zone ook boven het midden van net land terecht. In de gebieden er vooruit is het eerst nog lange tijd opgeklaard.
Morgen steeds mooier weer
Tijdens die opklaringen en in de vrij koude lucht van dit moment kunnen de temperaturen in het binnenland plaatselijk tot in de buurt van het vriespunt dalen en komt vorst aan de grond voor. Onder de bewolking is het natuurlijk duidelijk wat warmer.

Morgen trekken wolken en bijbehorende buien vrij snel via het zuiden het land uit. Daarna komt de zon er beter door, afgewisseld door stapelwolken. Het blijft op de meeste plaatsen droog en met een matige, aan zee af en toe krachtige noordelijke tot noordoostelijke wind wordt het op veel plaatsen 15 of 16 graden. Op een enkele plek is ook 17 graden mogelijk.
Hogedrukgebied komt komende tijd niet van zijn plaats
Na morgen lijkt de wind nog lange tijd in de noord tot noordoosthoek te blijven, doordat het hogedrukgebied op de oceaan voorlopig van geen wijken weet. Dinsdag en woensdag wisselen wolkenvelden en de zon elkaar af en kan een lokaal buitje vallen. De temperaturen komen overdag dan tussen 14 en 17 graden uit.
In de periode daarna lijken we naar maximumtemperaturen tussen 17 en 21 graden door te groeien. Er komt dan meer zon en de nachten verlopen nog steeds behoorlijk koel. Regen van betekenis is niet in zicht, sterk drogend is het weertype wel. En daarmee lijkt de droogte van dit moment verder te verscherpen. Een beetje in het tempo van 1976, nog altijd het droogste jaar uit de meetreeks. In die zin bevinden we ons dus in een illuster gezelschap.