IJskoude start Bevrijdingsdag met aan de grond matige vorst

Foto boven: Het noordoosten lag vanochtend alweer achter de wolkenzone - Jannes Wiersema

Bevrijdingsdag is dit jaar ijskoud begonnen. Tijdens helder weer daalden de temperaturen met name in een strook van Zuidwest-Brabant via Gelderland naar Twente zelfs op normale waarnemingshoogte tot beneden het vriespunt. In de meimaand komt het lang niet ieder jaar tot vorst. Aan de grond vroor het op veel meer plaatsen.

De koudste plaats was vanochtend Enschede. Daar daalde het kwik op anderhalve meter hoogte tot -1,4 graden. Deelen op de Veluwe volgde met -1,3 graden als tweede en in Woensdrecht in het zuidwesten van Brabant kwam de minimumtemperatuur op -0,4 graden uit.

Het noordoosten lag vanochtend alweer achter de wolkenzone - Jannes Wiersema
Het noordoosten lag vanochtend alweer achter de wolkenzone - Jannes Wiersema

Op 10 centimeter hoogte zelfs matige vorst

Aan de grond vroor het met uitzondering van het Waddengebied, de noordkust en de zuidwestkust vrijwel overal. Het koudst was Hupsel in de Achterhoek met op een hoogte van 10 centimeter een laagste temperatuur van -6,5 graden (matige vorst), Enschede volgde met een grondminimum van -5,8 graden en Gilze-Rijen haalde -5,0 graden.

Advertentie

In de duinpannen van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet was Castricum het koudst. Daar vroor het op anderhalve meter hoogte -4,04 graden en daalde de temperatuur aan de grond tot -4,75 graden. Santpoort volgde met -3,60 graden en aan de grond -3,82 graden en Camperduin was met -1,17 graden en aan de grond -2,49 graden derde. De meeste duinpannen hadden toch wat last van de wind die aan zee behoorlijk sterk was.

In België kwam de temperatuur in Oudsbergen op anderhalve meter tot -4,1 graden. Aan de grond vroor het er matig met een minimumtemperatuur van -7,2 graden. In Denemarken kwam het op anderhalve meter zelfs tot -5,4 graden. Ook daar speelde de wind een rol.

Dodenherdenking verliep ook vrij koud

De koude nacht kwam na een ook al behoorlijk koel verlopen dodenherdenking. Op veel plaatsen in het land was het tijdens de twee minuten stilte al geen 10 graden meer. Daarbij hadden flinke opklaringen het land veroverd, maar vielen ook kleine buitjes. Opvallend was de vlagerige noordelijke tot noordwestelijke wind, aan zee kracht 5 tot 6.

Ook vandaag is die vlagerige noordelijke wind van de partij. Begon de dag in het midden en zuiden vrij zonnig, in het noorden waren aan het begin van de ochtend al wolkenvelden aanwezig waaruit lokaal een buitje viel. Die bewolking trekt in de loop van de ochtend over het midden van het land en ligt vanmiddag boven de zuidelijke provincies. De fut is er dan wel uit. Het lijkt op de meeste plaatsen dan ook gewoon droog te blijven.

Advertentie

Wolken breken vanmiddag op

Aan weerszijden van wolkenzone bevinden zich brede opklaringen, maar ontstaan ook stapelwolken. Tegelijkertijd lijkt de wolkenzone, vanmiddag dus boven het zuiden, ook wat meer op te breken. Dus ook daar komt de zon er wel degelijk af en toe door.

De noordelijke wind is matig, aan zee vrij krachtig en vanmiddag aan de westkust nu en dan krachtig en aan de zuidwestkust mogelijk zelfs even hard, een windkracht 7. Daar kunnen dan windvlagen met snelheden tot 65 kilometer per uur voorkomen. De temperaturen stijgen tot tussen 14 en heel lokaal 17 graden, maar zijn in het noorden iets lager.

Komende nacht in het binnenland opnieuw koud

Vanavond en de komende nacht worden opnieuw brede opklaringen verwacht, maar komt in het westen en zuiden ook bewolking voor. De noordelijke tot noordoostelijke wind neemt in het binnenland af, maar is aan de westkust en op het IJssel- en Markermeer nog steeds vrij krachtig. De temperaturen dalen in het binnenland opnieuw tot in de buurt van het vriespunt, waarbij op meerdere plaatsen net zoals in de afgelopen nacht grondvorst kan optreden.

Tegen de ochtend dringt in het noorden vanaf de Noordzee nieuwe bewolking het land binnen die morgen verder naar het zuiden opdringt, maar daarbij tegelijkertijd ook weer opbreekt. De meeste wolken worden overdag dan ook in het noorden verwacht, in het zuiden laat de zon zich het beste zien. Op een enkel spatje regen in het noorden na, blijft het in het overgrote deel van het land droog. De noordenwind is aan zee nog steeds vrij krachtig, aan de westkust in de middag soms krachtig en het met 13 tot 15 graden is het kouder dan vandaag.

Woensdag iets minder wind en warmer

Ook woensdag wisselen wolken en de zon elkaar af en blijft het op de meeste plaatsen droog. Doordat de wind naar noord tot noordoost bijdraait, kunnen de temperaturen 1 of 2 graden hoger uitkomen dan morgen. Ook neemt de wind hierbij een fractie af.

Vanaf donderdag tot en met het weekend waait de wind wat prominenter uit het noordoosten. De zon laat zich dan weer vaker zien. Ook wordt het warmer. Overdag kan het kwik op de warmste plaatsen tot rond of zelfs iets boven 20 graden oplopen.

Op termijn verandert maar heel weinig

Ook na het komende weekend lijkt in de drukverdeling op de weerkaarten maar bar weinig te veranderen. De huidige noordelijke tot noordoostelijke wind lijkt de komende twee weken bijna moeiteloos door te staan. Daarbij blijft het maar droog, hebben we sterk drogende omstandigheden en zit regen er feitelijk niet in. Wolken en de zon blijven elkaar intussen afwisselen en met 17 tot 21 graden zijn de temperaturen vrij gematigd.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Advertentie