Het weer in Nederland zit volledig vast

Foto boven: Het was op Bevrijdingsdag mooi weer in het noordoosten van Nederland - Jannes Wiersema

Het weer in Nederland zit de komende tijd vast. Hogedrukgebieden zijn dominant en liggen vaak boven de oceaan in het zeegebied tussen IJsland en Schotland. Af en toe trekken ze naar het oosten weg, maar worden vanuit het westen dan meestal snel door een volgende hogedrukkern gevolgd. Op die manier blijft het bij ons niet alleen erg droog, maar heeft de wind ook bijna voortdurend een noordelijke component.

Vooral in het westen van Nederland worden mensen soms gek van die noordelijke wind. Niet alleen kan die wind behoorlijk sterk zijn, maar ook waait hij bijna voortdurend vanaf de relatief koude Noordzee en voert zo vrij koele lucht aan. Voor buitenactiviteiten is die combinatie van een sterke wind en koele lucht lang niet altijd ideaal. In het binnenland merken we dat wat minder, doordat de wind hier een grotere afstand over land aflegt en opwarmt.

Het was op Bevrijdingsdag mooi weer in het noordoosten van Nederland - Jannes Wiersema
Het was op Bevrijdingsdag mooi weer in het noordoosten van Nederland - Jannes Wiersema

Opnieuw een koude nacht

Het was de afgelopen nacht weer behoorlijk koud in het land. In Eelde daalde de temperatuur op normale waarnemingshoogte tot -0,7 graden, Hoogeveen volgde met 0,9 graden en in Nieuw-Beerta koelde het af tot 1,1 graden. In de rest van het land was het warmer. Op een hoogte van 10 centimeter kwam Eelde zelfs tot -4,3 graden, gevolgd door Hupsel met -1,6 graden en Hoogeveen met -1,5 graden.

Advertentie

In de duinpannen van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet was Bol 2 in het Bergense bos het koudst met op anderhalve meter -2,13 graden en aan de grond -3,57 graden. In andere duinpannen kwam het alleen tot vorst aan de grond. Santpoort had -3,08 graden, Castricum -2,76 graden en Bergen -1,69 graden.

Ook vandaag een sterke wind

Ook vandaag is de noordelijke tot noordoostelijke wind behoorlijk sterk. Aan zee wordt lange tijd een windkracht 5 verwacht, vanmiddag kan er zelfs af en toe een windkracht 6 komen te staan. In het binnenland is de wind in het algemeen matig, kracht 3 tot 4.

Begint de dag in de ochtend in het midden en zuiden nog vrij zonnig, in het noorden trekt meteen al bewolking binnen en kan lokaal een spatje regen vallen. Later vanochtend en vanmiddag trekt de bewolking naar het zuiden. In het noorden komt de zon er dan weer vaker door, in het midden en zuiden breekt de bewolking wat op en krijgen we een afwisseling van wolken en zon. Het is dan wel vrijwel overal droog en het wordt 11 tot 13 graden in de gebieden waar de bewolking het langste blijft hangen en 15 tot 17 graden in de opklaringen er vooruit.

In de nacht naar woensdag brede opklaringen

In de nacht naar woensdag zijn er in het binnenland brede opklaringen. In het westen en zuiden komen ook wolkenvelden voor. Op de plekken waar het het langst is opgeklaard, kunnen de temperaturen tot een graad of 3 dalen en is er kans op vorst aan de grond. Onder de wolken in het westen en zuiden blijft het kwik een aantal graden hoger. Aan zee waait nog steeds een vrij krachtige noordelijke wind, in het binnenland is de wind zwak en hooguit matig.

Advertentie

Woensdag begint de dag met flinke zonnige perioden, later ontstaan in het binnenland ook stapelwolken. Het blijft overal droog. De noordelijke tot noordoostelijke wind is in het binnenland matig, aan zee vrij krachtig en in de middag af en toe krachtig, windkracht 5 tot 6. De temperaturen lopen dan uiteen van 15 graden in het Waddengebied tot plaatselijk 20 graden in het zuiden van het land. Het is dan weer wat aangenamer buiten de deur.

Vanaf donderdag zonniger en warmer

Vanaf donderdag schuift het hogedrukgebied naar het oosten op. De wind komt daardoor bij ons in de noordoosthoek terecht. Niet alleen krijgt de zon hierdoor meer ruimte, ook stroomt warmere lucht het land binnen. De temperaturen gaan dan ook omhoog om in het weekend in het binnenland op diverse plaatsen ruim boven 20 graden uit te komen. De nachten verlopen nog wel steeds vrij koel met nog altijd kans op vorst aan de grond.

Zoals eerder in dit verhaal al aangegeven, duurt het in de huidige situatie nooit lang of vanuit het westen komt een volgend hogedrukgebied onze kant op. In de eerste helft van de nieuwe week is dat niet anders. Door het naderbij komen van het nieuwe hogedrukgebied draait de wind in onze omgeving weer naar een noordelijke richting, waarmee de aanvoer van ook weer koelere lucht op gang komt. Op dat moment zien we de temperatuur dan ook weer wat dalen.

Later in de nieuwe week opnieuw warmer

Later in de nieuwe week, als het volgende hogedrukgebied naar het oosten trekt, krijgt de wind opnieuw een noordoostelijke component en lopen de temperaturen weer op. Het blijft ondertussen maar droog doordat storingen onze omgeving niet kunnen bereiken.

En, we hebben het de afgelopen tijd al vaker aangegeven, een gevolg hiervan is dat de droogte verder verscherpt. Niet alleen door het gebrek aan neerslag, maar ook door de zonneschijn en de wind, die tezamen voor sterk drogende omstandigheden zorgen. En daarmee loopt het neerslagtekort in Nederland de komende tijd verder en verder op.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Advertentie