Het weer dit weekend is alleszins acceptabel

Foto boven: De koeien in Groningen genieten buiten van de zon - Jannes Wiersema

Terwijl de ogen van de weergemeenschap vandaag toch op het oosten van Frankrijk en Duitsland zijn gericht, ziet het weer er bij ons dit weekend alleszins acceptabel uit. Zowel vandaag als morgen komt de zon er behoorlijk door. Daarbij pakken de temperaturen vandaag nog een keer zomers uit, morgen is het iets koeler.

Blikvanger op de weerkaarten is een lagedrukgebied boven Centraal-Frankrijk dat in sneltreinvaart naar het noordoosten trekt. Het doet dat door de overgangszone heen tussen warme en vochtige lucht boven Duitsland, de Alpenlanden en het oosten van Frankrijk, en de minder warme lucht in onze omgeving. Toch krijgen we vandaag in Nederland alsnog een veegje van de zomer mee. Dankzij het Franse lagedrukgebied draait de wind namelijk even naar het noordoosten en kan de warme lucht ons land opnieuw binnenstromen.

Vandaag op veel plaatsen zomers

Vandaag kunnen de temperaturen dan ook op veel plaatsen tot tussen 24 en 27 graden oplopen, in het oosten en zuidoosten is 28 graden op een enkele plek niet helemaal uitgesloten. Daarbij schijnt de zon volop, al is er ook aardig wat hoge bewolking in de lucht. In het zuiden en zuidoosten kan later in de middag en vanavond ook wat middelbare bewolking overdrijven. Het blijft bij dit alles vandaag overdag nog wel overal droog. Eerst is er weinig wind uit allerlei richtingen, later steekt een zwakke tot matige noordoostelijke wind op.

Terwijl het later vanmiddag en vanavond eerst in het oosten van Frankrijk en later in het zuidwesten van Duitsland gaat donderen, worden bij ons de wolken in het zuidoosten langzaam dikker. Tegen middernacht zouden enkele van die buien via België ook het zuiden van Limburg kunnen bereiken. Helemaal zeker is dat niet. De verschillende modelberekeningen hebben er zo hun eigen ideeën over. Volgen we het leidende Europese model, dan komen die buien er in elk geval wel, en kan Zuid-Limburg een natte nacht en ochtend tegemoet zien. Ook delen van Achterhoek en Twente zouden nog iets van de regen kunnen meekrijgen. In het westen, midden en noorden is het droog en het koelt af tot tussen 14 en 17 graden.

Morgen zon en stapelwolken

Morgen is het, nadat de laatste regen uit het oosten is verdwenen, overal droog met een afwisseling van stapelwolken en zon. In het noorden kan later nog wel een bui vallen. Er waait een matige noordelijke tot noordwestelijke wind en het wordt tussen 18 graden in het noordwesten en 23, heel lokaal 24 graden in het zuidoosten van het land.

Vanaf maandag komen we een aantal dagen in een zuidwestelijke stroming terecht. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe wisselvallig het dan precies gaat worden. Storingen, die vanuit het westen de kant van Europa op worden geduwd, kunnen weliswaar in onze buurt komen, maar worden tegengewerkt door een uitloper van het Azorenhogedrukgebied boven Frankrijk. Voor maandag is bij voorbeeld onzeker of boven België nog een apart lagedrukgebied ontstaat dat met zijn neerslag over het zuidoosten van Nederland zou kunnen trekken.

Volgende week licht wisselvallig

Komt het er wel, dan kan het in het zuidoosten behoorlijk nat worden, komt het er niet dan zijn het buien vanuit het noordwesten die de aandacht trekken. Ze komen in de vroege ochtend het land binnen en zijn vervolgens voornamelijk boven het noorden en midden actief. In de nacht naar dinsdag komt er dan een tweede storing achteraan, dinsdag overdag gevolgd door enkele buien in het binnenland. En ook de woensdag zou een dag met enkele buien kunnen worden. Steeds weer echter zien we verschillen tussen de rekenmodellen optreden.

Neem je het allemaal bij elkaar, dan mag je het weerbeeld volgende week in elk geval licht wisselvallig noemen, met iedere dag wel de passage van een storing of een paar buien. Tussendoor blijft gelukkig ook flink wat ruimte voor de zon over. De wind waait uit richtingen tussen zuidwest en noordwest en de temperaturen komen van noordwest naar zuidoost tussen 17 en 21 graden uit. En zijn daarmee duidelijk lager dan gebruikelijk in deze periode van het jaar. Pas tegen het einde van de week kan het weer een tikkeltje warmer worden.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller