Het blijft voorlopig stabiel en ook vaak zonnig lenteweer
Reinout van den BornEen stabiele en vaak zonnige weer van dit moment in Nederland houdt ook de komende tijd aan. Hogedrukgebieden blijven dominant, maar schuiven wel wat naar het noordwesten op. Doordat de wind hierbij meer naar het noorden draait, wordt het in Nederland ook iets koeler en kan weer wat vaker bewolking over het land schuiven.
Het was vannacht niet erg koud. De laagste temperatuur op een van de KNMI-stations werd in het Zeeuwse Westdorpe gemeten, waar de temperatuur op 1,5 meter tot 7,1 graden daalde. Nieuw-Beerta, in het noordoosten van Groningen kwam daarna met 9,0 graden, en in Volkel, in het noordoosten van Brabant, werd het 9,8 graden.

Gilze-Rijen aan de grond het koudst
Op een hoogte van 10 centimeter was Gilze-Rijen het koudst, daar daalde het kwik tot 3,8 graden. Eindhoven volgde met een grondminimum van 3,9 graden en in Westdorpe daalde de temperatuur op een hoogte van 10 centimeter tot 4,3 graden.
In de duinpannen van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet vroor het de afgelopen nacht niet. In het binnenland van België kwam het op een hoogte van 10 centimeter wel tot lichte vorst met -1,6 graden. In Denemarken werd op 2 meter zelfs -3,5 graden gemeten.
Vanmiddag zonnig en warm
Vanmiddag is het zonnig, waait er een matige en in het Waddengebied vrij krachtige oostelijke wind en lopen de temperaturen op tot tussen 23 graden in het noorden en 26 graden, plaatselijk in het zuidwesten van het land. Het is opnieuw een warme dag.
Vanavond en de komende nacht is het helder. De wind neemt weer wat af. Daardoor kan het in het noordoosten tot plaatselijk 6 graden afkoelen. In het zuidwesten en ook in de stedelijke gebieden in het westen van het land blijft het een fractie warmer.
Morgen opnieuw zonnig, een fractie minder warm
Morgen is opnieuw een zonnige dag. Slechts af en toe drijft hoog in de atmosfeer wat dunne sluierbewolking over, maar de zon komt daar makkelijk doorheen. De oostelijke tot noordoostelijke wind is in het Waddengebied opnieuw vrij krachtig, en in de middag mogelijk even krachtig en het wordt van noord naar zuid tussen 21 en 25 graden.
Na morgen komen de temperaturen wat lager uit. Doordat de kern van het hogedrukgebied tussen IJsland en Schotland komt te liggen, draait de wind bij ons naar een wat meer noordelijke richting. Daarmee kan koelere lucht, afkomstig van de Noordzee, opnieuw tot ons land doordringen. De temperaturen vallen later in de week dan ook tot een niveau van tussen 17 en 21 graden terug. Daarbij is er nog steeds een belangrijke rol voor de zon weggelegd, maar kan weer wat vaker bewolking vanuit het noorden overtrekken. Het blijft droog.
Ook het weekend en daarna eerst weinig verandering
Ook tijdens het weekend en in de eerste dagen van de week daarna verandert vooralsnog niet veel in dit weerbeeld. Later in de nieuwe week, als de wind meer uit het noordoosten zou gaan waaien, lopen de temperaturen mogelijk wel weer op. Ook dan houdt het droge weer gewoon aan en is er nog altijd een belangrijke rol voor de zon weggelegd.
Pas tegen het einde van de 15-daagse periode die in deze verwachting centraal staat, zou vanuit het zuidwesten een storing in de buurt kunnen komen. Als dat inderdaad gebeurt, zou de kans op regen wel toenemen. Helemaal als vervolgens een lagedrukgebied daarna zijn ankers in onze omgeving zou uitgooien, zoals in deze berekening gebeurt.
Op de lange termijn nog een grote onzekerheid
Het is echter belangrijk om aan te geven dat de berekeningen op de lange termijn op dit moment nogal klapperen. Ze gaan van het ene uiterste naar het andere. Daaruit blijkt dat de onzekerheid op die termijn nog steeds erg groot is, en dat we verwachtingen voor die periode voorlopig nog met een korreltje zout moeten nemen. Vooralsnog is het dan ook zo dat het droge en vaak zonnige weer lijkt aan te houden met alleen variaties in de temperatuur.