Europa: hete lucht later naar Centraal-Europa

Foto boven: In Warschau, in Polen, wordt het later in de komende week erg warm - Wikipedia.

De verschillen in het Europese weer blijven de komende tijd behoorlijk groot. Zijn de temperaturen op het westen en noordwesten van het continent in het weekend nog relatief laag, vanaf maandag dringt een golf met erg warme lucht naar het noordoosten op en overspoelt delen van Frankrijk, de Alpen, Italië, het zuidoosten van Duitsland en Polen. In sommige gebieden schieten de temperaturen tot 35 graden omhoog.

In de overgangszone tussen de warmere lucht in het oosten en de koelere in het westen ontstaan steeds gebieden met regen- en onweersbuien. Ze worden door een zuidwestelijke wind, die rondom een lagedrukgebied in de buurt van IJsland waait, naar het noordoosten gestuurd. Vooral het noordwesten van Spanje, grote delen van Frankrijk en de Benelux hebben ermee te maken. En ook Noorwegen en Zuid-Zweden kunnen flink wat regen verwachten.

Naar het oosten warmer

Is het daarbij dit weekend in grote delen van Spanje en Portugal, in Frankrijk, de Benelux en ook op de Britse eilanden en Ierland nog relatief koel, verder naar het oosten zien we het kwik al in een duidelijke stijging gaan. Zo wordt het zuiden van Italië warm. Datzelfde geldt grote delen van Duitsland en Polen. De Alpen blijven nog even wat achter.

Dat verandert als maandag, dinsdag en woensdag aan de oostflank van een langgerekte zone van lagedruk boven Spanje en Frankrijk met een zuidelijke wind zeer warme, vanuit de Sahara afkomstige lucht via de centrale Middellandse Zee, delen van Italië, het zuidoosten van Frankrijk en het Alpengebied naar het noorden wordt gestuwd. Het westen van Frankrijk en de Benelux blijven grotendeels buiten die warmte. Dinsdag kan bij ons het zuidoosten wel even in de warme lucht terechtkomen, maar dat gebeurt dan in een relatief gematigde vorm.

Richting 35 graden

Vanaf dat moment kunnen de temperaturen in de warme gebieden gemakkelijk tot tussen 30 en 35 graden oplopen. Dat geldt later dus ook voor het zuidoosten van Duitsland en voor Polen. In de Alpen schiet het nulgradenniveau tot grote hoogte omhoog. Ook de hoogste bergtoppen lijken van maandag tot en met donderdag met dooi te maken te krijgen. Dan is het voor de eerste keer deze zomer dat de imposante sneeuwlagen op de gletsjers weer gaan smelten. Vanaf vrijdag lijkt in ons deel van Europa koelere lucht naar het oosten door te stoten.

Opmerkelijk is de bel met voor de tijd van het jaar echt koele lucht die vanaf maandag vanuit het noordwesten Spanje binnenstroomt. Op de overgang komen buien mee die vooral de westelijke helft van Spanje en grote delen van Portugal aandoen. In het oosten blijft het op de meeste plaatsen droog. Vooral woensdag en donderdag zijn de temperaturen in heel Spanje en Portugal wel even laag. Op veel plaatsen in het noorden komt het kwik er dan nauwelijks aan 20 graden toe. In het midden en zuiden kan het op de warmste plekken nog wel tussen 25 en 28 graden worden. Maar ook dat is middenin de Spaanse zomer erg gematigd.

Bij ons nog wisselvallig

Bij ons is het voorlopig nog wisselvallig. Tot en met dinsdag vallen vrijwel dagelijks buien en zijn de temperaturen iets onder normaal, al is het niet meer zo koud als eerder deze maand. Vanaf woensdag komt een hogedrukgebied in onze buurt en lijkt het even droog, wat zonniger en daardoor ook een tikkeltje warmer te worden. Dan kunnen we aan de zomer ruiken.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller