En ineens viel regionaal tot 25 millimeter regen

Foto boven: En ineens zijn ze er weer: de Hollandse Wolkenluchten - Jolanda Bakker

Soms loopt het weer heel anders dan je denkt. De afgelopen dagen was er eigenlijk steeds wel iets dat anders was. Het mooiste voorbeeld zagen we gisteravond en in de afgelopen nacht. In een deel van het land viel ineens heel veel regen.

Advertentie

Februari is tot nu toe een behoorlijke droge maand geweest. Hogedrukgebieden waren meestal dominant in het weer en hielden storingen op afstand. Eigenlijk zag het er de afgelopen dagen ook niet naar uit dat in die situatie nog heel veel zou veranderen.

En ineens zijn ze er weer: de Hollandse Wolkenluchten - Jolanda Bakker
En ineens zijn ze er weer: de Hollandse Wolkenluchten - Jolanda Bakker

Tot nu toe viel het allemaal mee

Storingen werden voor onze omgeving deze week wel berekend, maar echt grote hoeveelheden regen stonden nooit op het programma. En vielen tot gisteren dan ook niet.

Een storing die gisteren en de afgelopen nacht over Frankrijk en Luxemburg naar Duitsland trok, leek voor ons ook geen echte bedreiging. Te ver weg. Nog eergisteren kwam uit de berekeningen niet meer dan een smalle en verbrokkelde buienlijn, die gistermiddag en – avond vrij vlot over ons land naar het oosten had moeten trekken. Met maar weinig regen.

De buien bleven lang weg

Hoe we gisteren overdag echter ook keken, die buienlijn kwam er niet. Het weer was zelfs vriendelijk, met nu en dan zon en pas in de middag een duidelijk toenemende bewolking. In het zuidoosten van het land werd het nog plaatselijk 13 graden.

Advertentie

Het duurde lang voordat de eerste buien überhaupt ontstonden. Pas in de tweede helft van de middag gebeurde dat. In Tiel regende het toen even flink door en viel 9 millimeter. Ook Deelen bij Arnhem kreeg een bui over die daar 1,2 millimeter aan regen achterliet.

De modelberekeningen waren al wel veranderd

Intussen waren de modelberekeningen wel veranderd. Sommige hoge resolutie modellen kwamen ineens met een band van Brabant naar Gelderland waarin forse hoeveelheden regen werden berekend, voor later gisteravond en de afgelopen nacht. Het moest allemaal nog wel ontstaan, want op de radarbeelden was er nog niets van te zien.

Toch werd gedurende het verdere verloop van gisteravond dat er iets broeide. Op steeds meer plaatsen kwamen op de radar neerslagecho’s tevoorschijn. En uiteindelijk kwam die strook met felle regen er dus ook. Alleen wel op een oostelijker punt dan gedacht.

Uiteindelijk regionaal 20 tot 25 millimeter

Uiteindelijk viel de meeste regen in een strook van het zuidoosten van Brabant en het westen van Limburg naar de omgeving van Arnhem en Nijmegen en de Achterhoek. Op veel plaatsen kwam in die strook tussen 20 en 25 millimeter omlaag, flink veel in zo’n droge maand. In een breder gebied, aan weerzijden van deze strook viel vaak tussen 5 en 10 millimeter. Het zuidwesten, westen en ook de noordelijke helft van het land bleven vrijwel droog.

Tijdens opklaringen, na de regen werd het vanochtend vroeg in de duinpannen van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet nog behoorlijk koud. In Bol 2 werd het -5,36 graden op anderhalve meter (matige vorst) en op 10 centimeter -5,58 graden. Vogelmeer 3 werd tweede met -4,65 graden en Vogelmeer 2 derde met -4,60 graden. De duinpan van Castricum bleef als enige wel (duidelijk) boven het vriespunt.

Voordat een laatste in de serie van storingen passeert, is het vanmiddag eerst nog droog met af en toe zon. Het wordt op de warmste plekken 11 of 12 graden. Later vanmiddag neemt de bewolking toe en vanaf een uur of vijf trekt de eerste regen Zeeland binnen.

Een nieuwe regenzone

Die eerste regenzone passeert het land vanavond en trekt in de eerste helft van de komende nacht via het oosten het land weer uit. Daarna zijn er opklaringen, afgewisseld door een bui. De zuidwestenwind neemt toe tot matig en het koelt af tot tussen 4 en 6 graden.

Morgen zien we eerst een afwisseling van wolken en zon en vallen diverse buien, soms met hagel. In de middag komt de kern van een lagedrukgebied vanuit het noordwesten het land binnen. Er omheen ligt een regenzone gedraaid die dan het land passeert. Aan het einde van de middag ligt die regen over het oosten van het land. De wind, uit richtingen tussen west en noord is aan zee dan af en toe hard, met daar kans op zware windstoten. Verder lopen de temperaturen op tot 7 of 8 graden, maar liggen tijdens de neerslag duidelijk lager.

Vrijdag nog een paar lichte buien

Vrijdag is nog een dag met wolken en zon en een paar lichte buien. Later in de middag lijkt het geleidelijk droog te worden en komt de zon er beter door. Bij een matige, in het Waddengebied nog af en toe vrij krachtige noordelijke wind, wordt het 8 tot 11 graden.

Vanaf het weekend staat het weer een aantal dagen onder invloed van een hogedrukgebied. De zon komt er dan geregeld door, vooral in de ochtend zijn er ook laaghangende wolken en gedurende de nachten kan regionaal mist ontstaan. Zal het tijdens de nachtelijke opklaringen hier en daar een graadje vriezen, overdag wordt het 10 tot 12 graden, begin volgende week mogelijk nog iets warmer. Later volgende week zet die temperatuurstijging verder door.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller

Advertentie