Eieren zoeken met Pasen: koude handen, maar erg leuk

Foto boven: Paaseieren - Donar Reiskoffer

Als de krokussen hun kopjes boven het gras uitsteken en het lentezonnetje weer met verve door de wolken piept, dan weten we dat Pasen in aantocht is. En met Pasen komt er één traditie steevast uit de kast: het eieren zoeken. Het is niet zomaar een kinderspel, maar een vrolijk ritueel dat al generaties meegaat en een lang verleden kent.

Advertentie

De oorsprong van deze traditie voert terug naar een tijd waarin het ei symbool stond voor nieuw leven en vruchtbaarheid. Nog vóórdat de paashaas zijn intrede deed, gebruikten mensen beschilderde eieren om de lente en het einde van de donkere wintermaanden te vieren.

Paaseieren - Donar Reiskoffer
Paaseieren - Donar Reiskoffer

Ei als symbool van de opstanding

In de christelijke traditie kreeg het ei vervolgens een plek als symbool van de opstanding – het lege ei als het lege graf. Vandaag de dag is het vooral een feestje voor kinderen, en stiekem ook voor volwassenen die graag ‘per ongeluk’ een chocolade-ei in de tuin tegenkomen.

Opa’s en oma’s verstoppen kleurrijke eitjes achter bloempotten en in struiken, terwijl vaders en moeders het terrein afspeuren naar dat ene ei dat toch écht ergens moet liggen. Soms in de achtertuin, soms op een open veld waar de hele buurt samenkomt. En altijd met gelach, competitiedrang en een mandje dat al snel te klein blijkt.

Het plezier zit ‘m in het zoeken

Het is meer dan een spelletje – het is een ode aan de lente, aan samen zijn, en aan tradities die ons verbinden met het verleden. En of je nu zoekt naar echte eieren, chocoladevarianten of plastic eitjes met een klein cadeautje erin: het plezier zit ‘m in het zoeken zelf.

Advertentie

Toen ik zelf nog klein was, zochten we in Garderen op de Veluwe naar eieren in het bos. Ieder jaar in hetzelfde perceel. Het was de Oranjevereniging of Plaatselijk Belang die het evenement organiseerde. Volgens mij moesten we altijd al vroeg op pad. In elk geval was het vaak behoorlijk koud en hebben we ook nog weleens een winters buitje over ons heen gekregen.

Koude handen

Als er geen buien waren en de lucht helder was, zat er niet zelden rijp op de velden. En kreeg je koude handen als je tussen de bomen van het bos in de grond liep te wroeten. Maar het vinden van een ei vergoedde veel, zeker als het een chocolade-ei betrof.

Eieren zoeken met Pasen is niet uniek voor Nederland – het is een traditie die je op allerlei plekken in de wereld tegenkomt, vaak met lokale variaties en een eigen sfeer.

Duitsland

In Duitsland is Ostereiersuche minstens zo populair als hier. Kinderen zoeken naar gekleurde eieren die door de Osterhase (paashaas) zijn verstopt. In sommige streken worden de eieren nog echt met de hand geverfd, en er zijn zelfs dorpen waar hele paastuinen worden aangelegd met kunstig versierde takken en eieren.

Verenigde Staten

In de VS is het eieren zoeken big business. Naast talloze lokale ‘hunts’ in parken en scholen, organiseert het Witte Huis jaarlijks de beroemde Easter Egg Roll op het gazon, een traditie sinds 1878. Kinderen rollen daar eieren met een lepel in een soort estafettewedstrijd – minder zoeken, meer racen.

Frankrijk

In Frankrijk laten de klokken uit Rome (les cloches de Rome) de eieren ‘vallen’ in de tuin als ze terugkeren van hun reis naar Rome. Ook daar zoeken kinderen naar chocolade-eieren, vaak vergezeld van ander paassnoepgoed. In sommige dorpen worden zelfs gigantische omeletten gebakken op Paasmaandag – met duizenden eieren!

Verenigd Koninkrijk

De Britten houden van hun Easter Egg Hunts, vaak georganiseerd door National Trust-locaties op kastelen en landgoederen. Naast chocolade-eieren zijn er ook raadsels en opdrachten te vinden onderweg. Een soort speurtochten dus, maar dan met spelletjes erbij

Zweden en Finland

Hier komt Pasen met een verrassende twist: kinderen verkleden zich als kleine heksjes (påskkärringar in Zweden), gaan langs de deuren en krijgen snoep in ruil voor een tekening of wens. Soms worden ook eieren gezocht, maar de heksen en het verkleden zijn net zo belangrijk.

In Nederland houden we het dit paasweekeinde bij het ‘gewone’ eieren zoeken. En is het vroeg in de morgen op beide paasdagen ook vrij koud. Met maandagochtend in het zuiden mogelijk een bui. Voor iedereen weer veel plezier met de eierzoektochten van dit jaar.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Advertentie