Eerste contouren Ernesto worden op Oceaan zichtbaar

Foto boven: De eerste contouren van Ernesto, bij het gele kruisje - National Hurrcane Center

Orkaan Debby is nog maar nauwelijks van de weerkaarten verdwenen, of midden op de Atlantische Oceaan, meer dan halverwege de Kaapverdische eilanden en de ingang van de Caribische Zee, lijkt zich een nieuw systeem te vormen. Zodra zich uit deze buiencluster een tropische storm heeft gevormd, krijgt het de naam Ernesto.

Advertentie

Meer dan een gebied met buienclusters is het nu nog niet, maar de deskundigen van het National Hurricane Center in Miami houden het systeem al wel in de gaten. Ze kijken ernaar omdat ze de activiteit van de buien op het systeem al zien toenemen. Verder lijken de omstandigheden de komende dagen gunstig voor verdere ontwikkeling.

De eerste contouren van Ernesto, bij het gele kruisje - National Hurrcane Center
De eerste contouren van Ernesto, bij het gele kruisje - National Hurrcane Center

Volgende week tropische depressie

Het systeem beweegt met een behoorlijk vaart naar het westen tot noordwesten. Begin volgende week (of mogelijk pas halverwege de week) wordt de vorming van een tropische depressie verwacht. Het systeem bevindt zich dan ter hoogte van de ingang van de Caribische Zee, al is er tegen die tijd natuurlijk wel enige onzekerheid met betrekking tot de precieze koers.

Na Alberto, Beryl, Chris en Debby is dit het mogelijk het vijfde systeem van het lopende orkaanseizoen in de Atlantische sector. Na een wilde start, met orkaan Beryl (die tot een orkaan van de vijfde categorie uitgroeide en een spoor aan vernielingen achterliet) als meest opvallende systeem, werd het wekenlang rustig. Inmiddels lijkt het orkaanseizoen met Debby, en straks mogelijk dus de vorming van Ernesto, een nieuwe start te hebben gemaakt.

Actief seizoen

Vanwege de hoge watertemperaturen in het gebied waar de orkanen ontstaan en de start van La Niña wordt dit jaar een zeer actief seizoen verwacht. De gevolgen van het warme zeewater hebben we, in de vorm van de beschikbaarheid van grote hoeveelheden energie, de afgelopen tijd al kunnen zien. Debby was de vroegste orkaan van de vijfde categorie in de Atlantische sector ooit. Ze had maar 42 uur nodig om van een tropische depressie in een monsterorkaan (van de derde categorie of hoger) uit te groeien. Ze vestigde record op record.

Windschering

De verminderde windschering in het gebied van de orkanen, die bij La Niña hoort, hebben we eigenlijk nog niet gezien. In tegenstelling tot eerdere verwachtingen lijkt La Niña erg te treuzelen bij het op gang komen. Windschering was er boven de Oceaan de laatste weken nog genoeg, wat de stilte in die periode mede kan verklaren. Inmiddels lijkt het in de lucht boven de Oceaan wel wat rustiger te worden, zodat zich nieuwe systemen kunnen gaan vormen.

Windschering is de situatie waarbij de wind met de hoogte draait en toeneemt. Zich vormende tropische systemen houden daar niet van. Ze komen door die veranderende wind scheef te staan en kunnen niet zo efficiënt functioneren als nodig is om verder te groeien. Dat gaat in een ‘stille’ atmosfeer veel beter. La Niña kan helpen om die rust in de lucht te creëren.

Ex-Debby naar Schotland

De restanten van Debby zijn inmiddels verder naar het noorden getrokken en hebben in grote delen van Pennsylvania wateroverlast opgeleverd. Het restant van Debby is zaterdag de Oceaan opgetrokken en komt dinsdag als een klein, maar relatief fel lagedrukgebied bij de Schotse kust uit, om daarna naar het noorden weg te trekken. We krijgen er in Nederland niet mee te maken. De storingen, die bij ex-Debby horen, laten ons land helemaal ongemoeid.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller