Binnenland Nederland krijgt dit jaar erg veel regen

Foto boven: Een regenwaterput in het Park Daalhuizen in Velp stort over op een wadi - Grieta Spannenburg

Opvallend de laatste maanden in Nederland is hoe vochtig de lucht is waarin we ons steeds bevinden. Dat heeft gevolgen voor het weer. Niet alleen worden de temperaturen er tijdens hitte een beetje door gedrukt, ook valt in de delen van Nederland die normaal het droogst zijn gedurende de zomermaanden dit jaar erg veel regen.

Veel mensen in de oostelijke helft van Nederland kunnen zich afgelopen dinsdag waarschijnlijk nog wel herinneren. Het was de warmste dag van de korte hitteopstoot die we eerder deze week hadden, de dag waarop het in Nieuw-Beerta 34,9 graden werd en de dag die in delen van het land met spectaculaire luchten, veel wind en onweersbuien eindigde.

Put met water Velp Grieta
Een regenwaterput in het Park Daalhuizen in Velp stort over op een wadi - Grieta Spannenburg

Extreem hoge hitte-index

Ook al waren de temperaturen die dinsdag, vergeleken met eerdere hittegolven die we de afgelopen jaren in Nederland hebben gehad, niet eens zo heel bijzonder hoog, het gevoel van de warmte die dag was in het oosten bijna ondraaglijk. Dit had met de hoge luchtvochtigheid van dat moment te maken De dauwpunten bedroegen in de eerste helft van de middag op veel plaatsen tussen 24 en 26 graden. De hitte-index kwam daardoor in het oosten op 40 graden en in het noordoosten plaatselijk op 43,5 graden uit. Daardoor voelde het zo bar aan buiten.

Het was dan ook niet vreemd dat ’s avonds zware buien ontstonden. Dat gebeurde verspreid over het land en door een unieke interactie van windstoten vanuit bestaande buien, die op andere plaatsen nieuwe buien veroorzaakten. Uiteindelijk werd in de avond boven het westen een oud front geactiveerd, toen de windstoten daar tegenop botsten.

Mist in het bos

Een dag later bevonden we ons nog steeds in de tropische en zeer vochtige luchtmassa van een dag eerder. Eerst brak in het oosten en noordoosten de zon nog even door, later ontstonden nieuwe buien. In de tweede helft van de middag werd de regio Arnhem/Velp door een zeer zware bui getroffen. In delen van het gebied kwam in korte tijd meer dan 40 millimeter omlaag. De temperaturen daalden daarbij tot ongeveer 21 graden. Opvallend hierbij was dat zich na de bui en bij deze temperatuur tussen de bomen in het bos mist vormde. Zo vochtig was de lucht. Ook al regende het lange tijd nog een beetje door, je kon makkelijk in je T-shirt buiten zitten. Het voelde en deed een beetje aan als het weertype in een tropisch regenwoud.

Wadi Grieta
Het wadisysteem in het Park Daalhuizen in Velp werkte volop - Grieta Spannenburg

Vrijdag trok een gebied met regen over het land. In het binnenland werd het onder de wolkenzone niet warmer dan 21 graden. Maar het voelde wel warm aan, door de opnieuw hoge luchtvochtigheid. In de nacht naar zaterdag trok in het nog steeds boven ons land aanwezige front een golf, waarvan de bijbehorende regen al activerend van Midden-Brabant naar de regio Arnhem/Nijmegen, de Achterhoek en vervolgens Twente bewoog. Opnieuw spoelde het van de regen. Vooral in Gelderland en Twente viel tussen 13 en 17 millimeter en was in het schijnsel van de lantaarnpalen op straat aan de nevel goed te zien hoe vochtig de lucht was.

Nat binnenland

Het regent deze zomer duidelijk niet alleen in de gebieden waar het grote water dichtbij is om het benodigde vocht te leveren, maar ook in de delen van het land in het zuidoosten en oosten die anders meer een landklimaat hebben. Heel opvallend is wat dit betreft de Achterhoek. Was dit bij uitstek de afgelopen jaren de zone die vaak met droogte te kampen had, evenals gebieden in het zuidoosten van het land, nu hebben ze er steeds te veel water. Ook in deze augustusmaand is dat zo, terwijl het in de westelijke helft van Nederland juist veel droger is.

De vele regen in het binnenland is deels te verklaren door de ligging van de storingen deze zomer. Nederland houdt zich vaak aan de rand van het warmtegebied op, dat grote delen van het vasteland van Europa bedekt. Op de overgangszone valt neerslag. Daar hebben het oosten en zuidoosten meer last van dan gebieden verder naar het westen en noordwesten.

Vochtige bodem en warme zee

Het grootste deel van de verklaring zit hem in de vochtige lucht die we al lang hebben. Periodes met sterk drogend weer hebben we nauwelijks gehad, ook in het voorjaar niet. Terwijl het voorjaar bij ons bij uitstek het seizoen is waarin de luchtvochtigheid erg laag kan zijn. Dit jaar viel gedurende de lentemaanden juist veel regen. Uit de natte bodem kon veel vocht verdampen. Veder zijn de wereldzeeën vrijwel het hele jaar door recordwarm geweest. Ook die brengen veel vocht in de lucht. Zo heeft de combinatie van die natte bodem in ons land en de toch al vochtige lucht ervoor gezorgd dat het ook in het binnenland steeds weer hard regent.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller