Begin volgende week - even - serieuze hitte op komst

Foto boven: Begin volgende week is even serieuze hitte op komst - Jolanda Bakker

Voor het eerst deze zomer is begin volgende week serieuze hitte in zicht. Tot regionale hittegolven komt het daarbij nog niet en ook een landelijke hittegolf is op basis van de berekeningen van nu voorlopig nog uit zicht. Dat dit niet lukt, heeft waarschijnlijk met de invloed van de dan ex-orkaan Debby te maken, die zondag de Oceaan op schiet en zich dan omvormt tot een zeer actief lagedrukgebied, op weg naar Schotland.

Eerder beschreven we op deze site al hoe hete lucht, die boven het zuiden van Europa steeds aanwezig is, rond 12 augustus in onze omgeving terecht zou kunnen komen. Lagedrukgebieden op de Oceaan, een sterke straalstroom en hogedrukgebieden boven Centraal-Europa zouden daarvoor op de juist manier met elkaar moeten gaan samenwerken.

Temperatuur Jolanda
Begin volgende week is even serieuze hitte op komst - Jolanda Bakker

Het lijkt even te gaan gebeuren

Inmiddels heeft het er meer en meer de schijn van dat dit – ook even – gaat gebeuren. Nadat komende zondag een rug van hogedruk ons land vanuit het zuiden is gepasseerd, draait de wind naar het zuidoosten en kan veel warmere lucht onze omgeving bereiken. De warmste lucht stroomt maandag al het land binnen. Dan kunnen – zo laat de Europese berekening op dit moment zien – de temperaturen op een hoogte van 1500 meter in het zuiden van het land tot plaatselijk 22 graden oplopen. Aan de grond lijkt een reactie daarop nog uit te blijven. Wel worden op grote schaal maxima van ruim boven 30 graden verwacht.

Een dag later is de bovenlucht met temperaturen tussen 13 en 15 graden, zo wordt nu berekend, al flink minder warm, maar kan het in het oosten toch nog bijna 30 graden worden. Nog een dag later lijkt de afkoeling verder door te zetten. Er steekt dan een stevige zuidwestenwind, onder invloed van het sterke lagedrukgebied met daarin de resten van Debby, dat tegen die tijd bij Schotland opduikt. Dan lijkt het ook weer iets wisselvalliger te worden. Daarmee blijven zowel de regionale als de landelijke hittegolven voorlopig toch weer uit beeld.

Eerst nog vriendelijk zomerweer

Voordat we voor even de hitte in gaan, laat de zomer zich eerst van zijn vriendelijke kant zien. Vandaag trekken de laatste buien in de ochtend via het oosten het land uit. Vanmiddag is het op de meeste plaatsen droog en komt de zon er beter door, al zijn er ook stapelwolken. Er waait een zwakke tot matige westelijke wind en het wordt vanmiddag tussen 20 en 24 graden. Vanavond draait de wind naar het zuidwesten en neemt vooral aan zee duidelijk wat toe.

Morgen passeert een zwakke storing ons land vanuit het westen. Wolken en de zon wisselen elkaar af en uit de bewolking kan plaatselijk wat regen of een buitje vallen. Grote hoeveelheden worden niet verwacht. Er waait een zwakke tot matige zuidwestelijke wind en de temperaturen komen opnieuw op waarden tussen 20 en heel lokaal 25 graden uit.

Een volgende storing

In de nacht naar vrijdag en vrijdag overdag passeert een volgende storing met bewolking en een periode met buiige regen. Daarbij waait het vooral in de nacht en ochtend behoorlijk door vanuit het zuidwesten. Aan zee kan af en toe een windkracht 7 worden bereikt. In de middag trekken de buien weg, neemt de wind af en komt de zon er vaker door. De temperaturen komen dan opnieuw op 20 tot 25 graden uit, met de hoogste waarden in het zuidoosten.

In het weekend is zaterdag een vrijwel droge dag met een afwisseling van wolken en zon en temperaturen tussen 20 en 25 graden, zondag dringt de warme lucht het land binnen. In Zuid-Limburg zou het dan al 28 of 29 graden kunnen worden, het noorden is met 22 tot 25 graden gematigder. Verder breekt vanuit het zuiden de zon steeds beter door.

Serieuze hitteopstoot - even

Maandag maken we dan, zoals eerder dit verhaal al beschreven, kans op de eerste serieuze hitteopstoot van deze zomer. En dan maar eens zien waar we die dag uitkomen.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller