30-Daagse (+): en nu dan toch de echte doorbraak van de zomer

Foto boven: De zomer lijkt nu dan toch echt door te breken - Jolanda Bakker

Zag het er vorige week, in de laatste aflevering van de 30-daagse op deze site, naar uit dat we misschien nog een tijdje geduld zouden moeten hebben voor een definitievere doorbraak van de zomer, inmiddels weten we dat er in korte tijd veel kan veranderen.

Advertentie

Na inderdaad nog een erg natte week, met in diverse delen van het land forse wateroverlast, ziet het er voor de komende week een stuk beter uit. Het Azorenhoog heeft er, onder invloed van de positieve NAO-index, inmiddels een gewoonte van gemaakt om de ene na de andere hogedrukcel op Europa af te vuren. In het Nederlandse weer betekende dit tot nu toe een golfbeweging waarin de ene keer de warme en de andere keer de koelere lucht aan zet was, met op de overgangszones tussen beide steeds de storingen met de (zware) buien.

De zomer lijkt nu dan toch echt door te breken - Jolanda Bakker
De zomer lijkt nu dan toch echt door te breken - Jolanda Bakker

Doordat de NAO-index nog een stukje positiever wordt, komen de hogedrukcellen volgende week nog wat noordelijker uit. De ruimte tussendoor voor het door laten sijpelen van koelere lucht wordt daarmee nog wat kleiner. Helemaal weg is de golfbeweging ook de komende week nog niet, maar het lijkt er nu wel op dat de zomer toch de overhand krijgt.

Week 1: van 29 juli tot en met 4 augustus

  • Fraai zomerweer

  • Veel zon

  • Hoge temperaturen

Het beeld lijkt vrij duidelijk. Tussen twee lagedrukgebieden, bij IJsland en boven het noordwesten van Rusland, zit een hogedrukgebied ingeklemd. Het wordt met zijn kern bij Denemarken ingetekend. In Nederland levert zou dit in grote lijnen zonnig weer opleveren, met niet al teveel wind en hoge temperaturen. Overdag wordt het in dat geval 25 tot 30 graden, in de nachten koelt het nog lekker af. Dit is een drukverdeling die het in zich heeft een op-en-top zomerweek neer te zetten. Maar dan moet het wel zo gaan.

Week 2: van maandag 5 tot en zondag 11 augustus

  • Nog warmer

  • Iets minder zon

  • Iets grotere onweerskans

Deze week lijkt iets spannender. Het hogedrukgebied is er nog wel, maar wordt verder weg, ergens boven het zuidoosten van Europa ingetekend. We zien nog wel een uitloper tot over het zuiden van Scandinavië. In Nederland waait de wind uit richtingen tussen zuid en oost. Met temperaturen die gemiddeld tussen 1 en 3 graden boven de norm uitkomen, lijkt het ten opzichte van een week eerder nog wat warmer te worden. Nog steeds zomerweer dus, met veel zon. Maar wel een iets grotere kans op af en toe een verstoring in de vorm van een regen- of onweersbui.

Week 3: van maandag 12 tot en met zondag 18 augustus

  • Noordoostelijke wind

  • Opnieuw veel zon

  • Iets minder warm

Het lijkt erop dat het hogedrukgebied zijn centrum naar de Britse eilanden verplaatst. Een uitloper in de richting van Scandinavië zorgt er bij ons voor dat de wind in de noordoosthoek terechtkomt. Daarmee wordt de warmte bij ons iets getemperd, maar lijkt het opnieuw zonnig en droog te worden. En zouden we dus hernieuwd een op-en-top zomerweek kunnen verwachten.

Week 4: van maandag 19 tot en met zondag 25 augustus

  • Wind uit noordoost tot noord

  • Nog steeds veel zon

  • Ietwat getemperde temperaturen

Er lijkt maar weinig te veranderen. Het hogedrukgebied wordt nog altijd met zijn kern boven de Britse eilanden ingetekend, de uitloper ligt nu boven het zuiden van Scandinavië en dus iets verder bij ons vandaan. Hierdoor kan de wind behalve noordoostelijk ook af en toe noordelijk zijn, waarmee in een deel van het land af en toe wat minder warme lucht zou kunnen binnendringen. Doordat de zon volop schijnt, maakt het niet veel uit. Het zomerweer lijkt gewoon aan te houden.

Week 5: van 26 augustus tot en met 1 september

  • Weer voluit zomer

  • Heel veel zon

  • Hoge temperaturen

En nog steeds is het hogedrukgebied van de partij, ook in de vijfde week vanaf nu, als deze berekeningen tenminste uitkomen. Het centrum wordt deze week op de Noordzee en boven het zuiden van Scandinavië ingetekend. In Nederland deze week, als dit allemaal zo uitkomt, weer overal een noordoostelijke wind en een hernieuwde stijging van de temperaturen. We komen opnieuw op tussen 25 en 30 graden uit, en misschien nog wel wat hoger. Met veel zonneschijn daarbij zouden we deze week opnieuw van puik zomerweer kunnen spreken.

Samenvattend:

Als het hiervoor geschetste beeld uitkomt, is dit de verwachting van dan toch de echte zomerdoorbraak. In de tweede helft van de zomer, zoals we in onze zomerverwachting al aangaven. Of het voldoende zal zijn om het beeld van de tot nu toe toch tegenvallende zomer nog echt te laten kantelen, weten we tegen het einde van de zomer pas. Maar als het de komende 4 tot 5 weken inderdaad vooral fraai zomerweer zou zijn, zoals deze verwachting toch een beetje suggereert, wordt in elk geval een bijzonder goede poging gedaan.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller