Zomerperiode start, geheel volgens plan

Foto boven: Een periode met zomerweer is, geheel volgens plan, van start gegaan - Reinout van den Born

Geheel volgens plan is een periode met zomerweer van start gegaan. De zon scheen gisteren volop, er waren stapelwolken en de temperaturen stegen op enkele plaatsen (Heino, Volkel, Eindhoven en Ell) al tot iets boven de zomerse 25 graden. De komende dagen wordt het alleen maar warmer en gaan we op naar tropische temperaturen.

Advertentie

Vandaag lukt dat waarschijnlijk nog niet. Er is wel veel zon, er ontstaan nog maar een paar kleine stapelwolken en bij maar weinig wind lopen de temperaturen uiteen van 21 graden op de Wadden, via 23 tot 25 graden in het noorden tot lokaal 27 graden in het zuiden van het land. Daarbij schijnt de zon opnieuw fel en wordt een zonkracht 7 verwacht.

Hogedrukgebied

Brenger van zon en warmte is een hogedrukgebied dat vandaag boven Nederland ligt en de komende dagen richting de Baltische staten trekt. Doordat de wind daarbij geleidelijk via noordoost naar oost tot zuidoost draait, wordt het alleen maar warmer.

In een land als Nederland, dat dit jaar bepaald niet met mooi weer verwend is, zullen veel mensen het vandaag al behoorlijk wennen aan de warmte vinden. Morgen wordt dat gevoel nog sterker. Na een avond, die nog lang warm verloopt, en een nacht waarin de minimumtemperaturen tussen 11 graden in het noordoosten en rond 15 graden in het zuiden uitkomen, is de zon morgen overdag weer machtig van de partij. Wolken worden niet of nauwelijks verwacht en het kwik wordt verder omhoog gestuwd. Op heel veel plaatsen komen de temperaturen tussen 25 en 28 graden uit, lokaal kan het al 29 graden worden.

Tropische temperaturen

Voor tropische temperaturen moeten we naar de woensdag en de donderdag kijken. Aangenaam is het dan bepaald niet, doordat de lucht behalve warmer ook een stuk vochtiger wordt. Beide dagen worden in het binnenland temperaturen van 29 of 30, en lokaal 31 graden verwacht. Alleen op de Wadden en in de Kop van Noord-Holland is het waarschijnlijk een tikkeltje koeler. Woensdag, later op de dag kunnen al een paar stapelwolken ontstaan, maar dan lijkt het nog droog te blijven. Donderdag, als later in de middag en avond vanuit het zuidwesten een storing het land binnenkomt, neemt de kans op regen- en onweersbuien wel flink toe.

Was eerst nog niet duidelijk of die buien meteen ook het einde aan de eerste warmteperiode van deze zomer zouden betekenen, nu lijkt dat toch wel het geval te zijn. Vanaf vrijdag berekenen de meeste computermodellen een inzettende zuidwestenwind die de warmte uit ons land verdrijft. De temperaturen komen vanaf dat moment ook op een lager niveau uit, al zitten er mogelijk nog wel dagen tussen waarop het tussen 20 en 25 graden kan worden. Verder laat ook vanaf vrijdag de zon zich nog steeds behoorlijk zien, maar vallen wel weer af en toe buien.

Vervolg van de zomer

Om het verloop van deze zomer te begrijpen, volgen we al een tijdje de ontwikkeling van de NAO-index. Nog even ter opfrissing: dit is de index die het luchtdrukverschil weergeeft tussen IJsland in het noorden en het gebied van de Azoren in het zuiden. Bij een negatieve index is dat luchtdrukverschil klein, met een relatief hoge luchtdruk bij IJsland en juist een relatief lage luchtdruk in het gebied bij de Azoren. Die situatie hadden we de eerste weken van juni en was voor het zomerweer bij ons zeer ongunstig. Het was wisselvallig en erg koel.

Bij een positieve NAO-index is de luchtdruk bij IJsland laag en die bij de Azoren juist hoog. In de zomer is dat voor het weer bij ons gunstig. In dat geval ontstaat in onze omgeving vaak een hogedrukgebied dat de zomer vervolgens naar ons toe brengt. Zie daar de situatie van deze week. De NAO-index is de afgelopen dagen positief geworden, en kijk eens wat er met het weer in onze omgeving is gebeurd. Het leverde dus prompt een zomerperiode op.

Langere termijn nog onzeker

De weersverandering, die aan het einde van de week zijn beslag krijgt, gaat samen met het weer neutraal worden van de NAO-index. Toch is de ontwikkeling voor de langere termijn nog lang niet zeker. Want de mediaan van de NAO-pluim mag dan ook op de wat langere termijn min of meer neutraal blijven, de individuele leden vliegen alle kanten op. Er zijn er die weer sterk positief worden (goed voor onze zomer), maar ook die sterk negatief worden. Wat dat betreft ligt dus nog niet vast hoe het met het weer bij ons op de langere termijn verder gaat.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller