Weersomslag in zicht: de zomer lonkt…

Foto boven: Buien boven het Groningse land - Jannes Wiersema

Lijkt het dit weekend nog wel herfst in plaats van zomer, in de loop van volgende week worden de bordjes verhangen en lonkt de zomer. Donderdag zou het in zuidoosten al een keer 28 graden kunnen worden. De kaarten voor de lange termijn zien er ondertussen steeds veelbelovender uit. Er is echt licht aan het einde van de tunnel.

Gisteren viel het allemaal nog niet mee. Na de passage van een flink aantal buien in de nacht, scheen overdag eerst weliswaar de zon af en toe, maar was het de wind die een hoofdrol voor zich opeiste. In het binnenland kwam een windkracht 5 tot 6 uit het zuidwesten te staan, in de kustgebieden werd de wind hard, kracht 7. Op Terschelling en even buitengaats in de buurt van Hoek van Holland kwam het daarbij tot windvlagen van ruim 80 kilometer per uur.

Veel regen weer

Later op de dag vielen ook weer buien die hier en daar met onweer gepaard gingen. Vooral in het noordwesten en noorden liepen de neerslaghoeveelheden flink op. Leeuwarden kwam tot 22,5 millimeter, Den Helder kreeg 19,5 millimeter in de regenmeter en IJmuiden bracht het tot 16,5 millimeter. Enschede volgde op afstand met 11 millimeter en de rest van het land kwam veel lager uit. Bij de weeramateurs was Ameland het natst met 23,8 millimeter.

Ook vandaag vallen nog buien, vooral wat later op de dag. De zuidwestenwind is aan zee eerst nog af en toe krachtig, maar neemt geleidelijk af en de temperaturen lopen vanmiddag uiteen van 17 graden in het noordwesten tot 20 graden, plaatselijk in Limburg. Het is dat tussen de buien door de zon af en toe te zien is, anders zou het opnieuw een herfstdag zijn.

Morgen iets beter

Vanavond en de komende nacht verdwijnen de buien en morgen merken we voor het eerst iets van een verbetering. We beginnen namelijk min of meer droog en met af en toe zon aan de dag. Later ontstaan vooral in de zuidoostelijke helft weer enkele regen- of onweersbuien. De wind neemt nog verder af met temperaturen tussen 18 graden in het noordwesten 22 graden in het zuidoosten zou het buiten zomaar een beetje aangenaam kunnen worden.

Dinsdag was de dag dat warmere onze omgeving vanuit het zuidoosten zou bereiken. In de bovenlucht gebeurt dat ook wel, maar op grondniveau lijkt de poging nog te mislukken. Het binnendringen van de warmte op hoogte leidt ertoe dat het bewolkt raakt en dat het in de middag vanuit het zuidwesten gaat regenen. Vooral in de zuidoostelijke helft kan flink wat vallen. In het noordwesten lijkt het allemaal mee te vallen. De zwakke tot matige wind draait dan naar noordelijke richtingen en van west naar oost wordt het tussen 17 en 21 graden.

Vanaf woensdag de omslag?

Vanaf woensdag slaat het weer om, al gebeurt dat in meerdere fasen. Woensdag komt een hogedrukgebied van over de Britse eilanden naar ons land. Het wordt een droge dag met vooral in het noorden en midden veel zon. In het zuiden kunnen nog lange tijd wolken blijven hangen. De matige wind wordt noordoostelijk, in het zuidwestelijk kustgebied haalt hij een windkracht 5 en van noord naar zuid komt het kwik tussen 18 en 23 graden uit.

Donderdag lijkt een echte zomerdag te worden met temperaturen tussen 21 graden in het noorden en maar liefst 28 graden, plaatselijk in Limburg. Eerst is er daarbij nog veel zon, in de tweede helft van de middag en in de avond komen vanuit het zuiden fikse regen- en onweersbuien opzetten. Vrijdag volgt vanuit het zuidwesten een lagedrukgebied. Dan kunnen opnieuw regen- en onweersbuien vallen die de warme lucht weer verdrijven. In het noordoosten komt de temperatuur die dag nog een keer op 23 of 24 graden uit.

Na het weekend echt zomer?

Vanaf het weekend komen we enkele dagen aan de noordflank van een hogedrukgebied boven de Golf van Biskaje terecht. Het weer knapt opnieuw op en de temperaturen gaan omhoog. Na het weekend lijkt dat hogedrukgebied naar het noorden te komen en zich boven de Noordzee te vestigen. Als dit inderdaad gebeurt, kan de zomer bij ons echt van start gaan.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @wee