Tweesprong: volgende droge periode dreigt alweer

Foto boven: Deze sproeier is in de buurt van Roodeschool na de 19 millimeter regen van dinsdag even niet meer nodig - Jannes Wiersema

Het weer in Nederland staat op een tweesprong. Voor nu is de ban, doordat het op veel plaatsen deze week twee keer heeft geregend, wel even gebroken. Als je goed naar de weerkaarten kijkt, dreigt echter alweer de volgende droge periode.

Advertentie

We hebben het er de afgelopen weken al vaker over gehad: de SSW (een plotselinge opwarming van de stratosfeer boven de noordpool) die zich rond 5 maart heeft voorgedaan. En die in die omgeving met enige regelmaat dalende lucht naar beneden stuurt.

Deze sproeier is in de buurt van Roodeschool na de 19 millimeter regen van dinsdag even niet meer nodig - Jannes Wiersema
Deze sproeier is in de buurt van Roodeschool na de 19 millimeter regen van dinsdag even niet meer nodig - Jannes Wiersema

Hogedrukgebied bij Groenland en IJsland

Op het moment dat die dalende lucht het aardoppervlak bereikt, zien we in de omgeving van IJsland en Groenland en hogedrukgebied ontstaan. De grote klap aan daalbewegingen moet nog volgen. Mogelijk gebeurt dat eind april, wellicht ook pas later in mei. Zolang die grote klap nog niet is geweest, zijn we waarschijnlijk ook niet van de gevolgen van de SSW af.

De regen van de laatste dagen en de veel vochtigere lucht die ons land heeft bereikt, voelen toch een beetje als een doorbraak van de droogte van de laatste tijd. Maar de grote vraag is of dit ook echt zo is? In elk geval weten we dat we nog veel water tekortkomen.

Aanwijzingen voor een volgende droge periode

Ook in de atmosfeer zie we alweer aanwijzingen voor een volgende droge periode. En dat misschien al wel vanaf het komende paasweekeinde. De volgende hoeveelheid dalende lucht, die in het poolgebied aan de grond komt, zou die nieuwe droge periode kunnen ontketenen. En dan is het toch weer de SSW van maart die gevolgen heeft.

Advertentie

Bij Groenland en IJsland is de luchtdruk vrij hoog. Verder zien we boven Noordwest-Europa tijdens de paasdagen een klein, apart hogedrukgebied ontstaan. Dat trekt in de dagen daarna naar het noordwesten en wordt uiteindelijk opgegeten door het hogedrukgebied bij Groenland en IJsland. Dat krijgt zo een stevige uitloper tot over de Britse eilanden en het Noordzeegebied. Het is een situatie die vervolgens heel de volgende week kan aanhouden.

Lagedrukgebieden volgen zuidelijke koers

Lagedrukgebieden zijn er ook. Ze worden door het hogedrukgebied in het noorden tot een vrij zuidelijke koers gedwongen en komen in het zuidwesten van Europa en in Frankrijk aan land. De bijbehorende frontuitlopers proberen vanuit het zuiden ook Nederland te bereiken. Dat lukt volgende week in het zuiden van ons land mogelijk nog wel af en toe; voor het noorden ziet het er een stuk droger uit. En het hogedrukgebied ten noorden van ons hoeft nog maar iets sterker te worden, of de regen vanuit het zuiden bereikt ook het zuiden van Nederland niet meer.

Sluipenderwijs is de droge optie in de pluim de afgelopen dagen sterker geworden. Meer en meer ook dringen berekeningen met oostelijke tot noordoostelijke winden de pluim binnen. Op dit moment kunnen we nog van een tweesprong spreken, en kan het dubbeltje nog beide kanten op vallen. Maar het zal interessant zijn om te zien hoe de trend de komende dagen verder doorzet. Met in het achterhoofd dat de gevolgen van de SSW van maart waarschijnlijk nog niet voorbij zijn, komen er later in de tijd vast meer hogedrukimpulsen vanuit het noorden.

Ontwikkeling voor verdere weersverloop van belang

Voor het verdere verloop zijn deze ontwikkelingen van groot belang. Het hoeft de komende tijd maar een paar dagen droog en zonnig te zijn en het effect van de regen van deze week op de droogte is ook alweer weg. Dan bouwen we weer verder op.

En voor de maanden die volgen, zeker de zomermaanden, maakt het veel uit of de bodem droog is of vochtig. Dat scheelt flink als we met warmbloedige hogedrukgebieden te maken krijgen, die ook bij de Nederlandse zomers horen. Met een droge grond wordt het dan stukken warmer dan op de momenten dat een eerdere periode met regen de bodem vochtig heeft gemaakt.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Advertentie