Supercells brengen tornado’s in Duitsland en Frankrijk

Foto boven: Regen in Nederland - Reinout van den Born

Was het gisteren bij ons vooral de regen in het zuidoosten die de aandacht trok, in het noorden van Frankrijk en in Duitsland ontstonden enkele supercells die in de Franse plaats Carlepont en (mogelijk) in het Duitse Gröditz bij Dresden tornado’s opleverden. Verder was er op diverse plaatsen sprake van zware hagel en wateroverlast.

Het zware weer hoorde bij de overgangszone tussen warme lucht in het zuiden en de minder warme lucht in onze omgeving. Begon de dag in Nederland gisteren in het noorden nog met zonneschijn, in de rest van het land kwam de bij de overgangszone horende bewolking al snel opzetten. De eerste regen viel in de ochtend in het zuiden en midden van het land.

Actieve regenzone

Uit die regenplek ontstond een actieve regenzone, die vooral in het strook van Oost-Brabant naar Noord-Limburg en de Achterhoek veel regen opleverde. Op veel plaatsen kwam er 20 tot 40 millimeter omlaag, lokaal nog iets meer. Later voegde ook het zuiden van Limburg zich bij het natte gebied, toen daar een paar actieve buien vanuit België overtrokken.

Het zware weer zat verder naar het zuiden. In een strook van Noord-Frankrijk via Luxemburg, over Duitsland in de richting van Dresden en Leipzig waren de omstandigheden gunstig voor de vorming van supercells, het zwaarste type buien dat we op aarde hebben. Er zat veel vocht in de lucht, het was er warm en de windopbouw van de atmosfeer was dusdanig dat zich in de buien draaiende luchtbewegingen konden ontwikkelen. Een supercell is uiteindelijk een bui die om zijn eigen as draait. Gaat dat snel genoeg, dan kan zich een tornado vormen.

Tornado in Carlepont

Bij supercells horen zware hagel, wateroverlast en zware windstoten. Bij de cel, die zich boven Noord-Frankrijk vormde, werd dit allemaal ook gemeld. Bij de plaats Carlepont kwam het tot een tornado die ook op filmpjes terug te zien is. Er werd schade gemeld. De supercell die deze tornado veroorzaakte, trok over Luxemburg verder naar het oosten.

Ook boven Duitsland waren in de eerder genoemde zone enkele supercells actief. Hier zagen we dezelfde beelden van zware hagel en wateroverlast. Het was de op enige afstand ten noordwesten van Dresden gelegen plaats Gröditz die mogelijk met een tornado te maken kreeg. Op X zijn er alleen indrukwekkende schadebeelden van terug te vinden. Een foto of filmpje waarop de tornado daadwerkelijk terug te zien is, is nog niet beschikbaar.

Zuidelijkere positie

Vandaag bevindt de overgangszone tussen de warmte en het koelere weer zich op een wat zuidelijkere positie. Er kan opnieuw zwaar weer op voorkomen, nu in het zuidoosten van Frankrijk en aan de noordzijde van de Alpen. De zwaarste buien lijken zich verder naar het oosten voor te doen, in de Baltische staten, het noorden van Belarus en in het uiterste westen van Rusland. En daar kunnen opnieuw ook enkele, mogelijk sterke, tornado’s bij zitten.

Bij ons wordt het door de invloed van een hogedrukgebied juist even rustiger. Hier krijgen we laat op donderdag en vooral vrijdag weer met buiige regen en lokaal onweer te maken.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller