Spaanse buien straks ook naar Nederland?

Foto boven: Onweer nadert de Spaanse stad Logroño - Still uit video

Een lagedrukgebied, ontstaan uit een bel met koude lucht in de bovenlucht, bracht gisteren de eerste zware buien met hagel en veel regen in korte tijd in het midden en noorden van Spanje. Onder meer de hoofdstad Madrid kreeg ermee te maken.

Voor Nederland is die storing mogelijk ook nog interessant. Vanaf zaterdag snelt hij over Frankrijk naar het noordoosten en trekt in de nacht naar zondag over Duitsland. Er zit dan een intens gebied met buiige regen omheen. Het kan ook boven het zuidenoosten van ons land terechtkomen. Dat zou dan zondagnacht en – ochtend het geval zijn.

Ongebruikelijk zware buien

Zoals we eerder op Weerverteller.nl al schreven, is het niet gebruikelijk dat in Spanje en Portugal middenin de zomer zware regen- en onweersbuien vallen. Al helemaal niet onder invloed van een bel met koude lucht in de hogere delen van de atmosfeer.

Gisteren kwam het systeem bij de Galicische kust aan. Tegelijkertijd werd het in Spanje nog erg heet. In Madrid steeg het kwik tot bijna 37 graden. De combinatie van die hitte onderin en de koudere lucht erboven maakte de atmosfeer erg onstabiel. Er ontstonden meteen zware buien, met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Ze zagen er erg spectaculair uit.

Onder meer in Madrid

Onder meer Madrid kreeg er dus mee te maken. Het ene moment was het er nog 35 graden, het andere moment geselden wind, grote hagel en wolkbreukachtige regens de stad. Bladeren en takken van de bomen vlogen in het rond, water stortte van de gebouwen omlaag en straten kwamen van het ene op het andere moment onder water te staan. In korte tijd viel zo’n 15 tot 20 millimeter. Toen de zon weer doorbrak, was het nog maar 20 graden.

Niet alleen Madrid, maar ook andere plaatsen in het midden en noorden van Spanje verging het zo. Er doken meerdere filmpjes van zware buien op die dorpen en steden in korte tijd onder water zetten. Ook waren veel foto’s van spectaculaire buienluchten te zien.

Ook Andalusië doet mee

Vandaag trekt het systeem naar het zuiden om bij de zuidwestpunt van Spanje aan te komen. De buien breiden zich daarbij verder naar het zuiden uit om morgen zelfs in het centrale deel van Andalusië uit te komen. Tot in Marbella en Malaga aan toe kunnen dan zware onweersbuien voorkomen. Een dag later doet ook het erg droge zuidoosten van Spanje mee.

Later op vrijdag en in de nacht naar zaterdag komt de depressie boven het noordoosten van Spanje aan, om vervolgens met een noodgang naar het noordoosten te trekken. Eerst is Frankrijk aan de beurt, vervolgens schiet het lagedrukgebied – deels over België – Duitsland in. Er omheen vormt zich een intense neerslagzone die in de nacht naar zondag en zondagochtend ook boven het zuidoosten en oosten van ons land terecht zou kunnen komen. Dat is een situatie die we nog even in de gaten moeten houden. In Duitsland gaat weer veel regen vallen.

Het Alpengebied blijft maar nat

Behalve boven het zuidwesten van Europa houden ook de buien in het Alpengebied nog steeds aan. Waren het enkele dagen geleden vooral de Franse en de Zwitserse Alpen die ervan langs kregen, met soms rampzalige overstromingen tot gevolg, gisteren kwam het in het noorden van Italië (overigens niet in de Alpen) tot zware onweersbuien die wateroverlast opleverden. Vandaag zijn het vooral de Alpen in Noord-Italië, Frankrijk, Zwitserland en het zuiden van Duitsland waar weer fikse regen- en onweersbuien ontstaan. Oostenrijk komt vooral morgen aan de beurt. Rond het weekend treedt onder een hogedrukgebied even een adempauze op.

En zo blijft het – ook de komende tijd – in grote delen van Europa behoorlijk nat. Dat is en blijft een opvallend verschil met de zomers van de afgelopen jaren, toen vooral droogte op veel plaatsen de hoofdrol speelde. Wat dat betreft, gaat het dit jaar toch echt anders.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller