Regen rond Middellandse Zee houdt maar aan

Foto boven: Een heldere start van Bevrijdingsdag in de buurt van Hilversum - Chris Meewis

Terwijl de droogte de komende weken in onze eigen omgeving verder lijkt te verscherpen, komt in het Middellandse Zeegebied maar geen einde aan het wisselvallige weer met gematigde temperaturen, dat deze regio al zo lang in de greep heeft.

De modelberekeningen zijn eensgezind. In een gebied ten zuiden van een lijn van Midden-Frankrijk naar Italië, de Balkan, Oekraïne en het westen van Rusland trekt de komende tijd het ene na het andere lagedrukgebied over dat steeds weer regen naar die gebieden brengt.

Een heldere start van Bevrijdingsdag in de buurt van Hilversum - Chris Meewis
Een heldere start van Bevrijdingsdag in de buurt van Hilversum - Chris Meewis

Italië en voormalig Joegoslavië krijgen de meeste regen

Vooral in Italië en in de kustgebieden van Slovenië, Kroatië en Bosnië kunnen de regenhoeveelheden daarbij behoorlijk oplopen. Ook in het zuidoosten van Frankrijk en in de noordelijke helft van Spanje en Portugal valt nog het nodige. In de zuidelijke helft van beide landen lijken de buien de komende tijd wat minder zwaar te zijn.

Advertentie

Het begint wel op te vallen, het natte en relatief koele weer van de laatste tijd in het zuiden van Europa. In Spanje en Portugal vragen steeds meer mensen zich af waar de zomer blijft. Want het is er de komende week niet alleen wisselvallig, ook dringt met noordelijke tot noordoostelijke winden een nieuwe golf met relatief koele lucht tot Zuidwest-Europa door.

Beeld is heel anders dan voorgaande jaren

Het beeld is er heel anders dan voorgaande jaren. Ging het vorig jaar over droogte en extreem vroege hittegolven, nu zijn de stuwmeren op het Iberisch schiereiland gemiddeld al voor meer dan 75 procent gevuld en dat ligt ruim boven het langjarige gemiddelde. Waren vorig jaar waterrantsoenen in het nieuws, nu worden foto’s van stuwdammen getoond die een teveel aan water afvoeren en van meren erachter die tot aan de rand gevuld zijn.

De bijzondere weerssituatie in het Middellandse Zeebekken heeft met de sterke subtropische straalstroom in die regio te maken. Daar waar de temperaturen in het Middellandse Zeegebied zelf door het wisselvallige weer daar nog steeds relatief gematigd zijn, is het aan de andere kant in de Sahara en in het Midden-Oosten juist steeds extreem warm.

Straalstroom voelt zich in het zuiden goed thuis

In een gebied met dergelijk grote temperatuurverschillen voelt een straalstroom zich erg goed thuis. De subtropische straalstroom is dit jaar dan ook een stuk sterker dan anders. Hij zorgt ervoor dat lagedrukgebieden die de regio via het zuidwesten (Spanje en Portugal) bereiken over flink wat energie beschikken en hun tocht naar het oosten daardoor redelijk ongestoord kunnen maken. Niet alleen het Iberisch schiereiland krijgt er zo de regen van, maar ook de andere gebieden op weg naar het oosten. En zo lopen de regenhoeveelheden op.

Advertentie

Tegelijkertijd is het zo dat de polaire straalstroom in onze omgeving ver naar het noorden ligt. Tussen de twee straalstromen in bevindt zich boven het Europese continent een groot gebied met erg rustige omstandigheden in de atmosfeer. Hogedrukgebieden, afkomstig vanuit de regio van IJsland en Groenland, of zich afsplitsend van het hogedrukgebied bij de Azoren, voelen zich in die rustige omgeving goed thuis en blijven daardoor hardnekkig op de weerkaarten aanwezig. In onze omgeving is het hierdoor stabiel en droog weer met vaak veel zonneschijn.

Drukverdeling versterkt zichzelf steeds weer

Doordat dit een patroon is dat zichzelf steeds versterkt, lijkt voorlopig geen einde te komen aan de huidige weersverdeling in Europa. Dit betekent dat het in de landen rond de Middellandse Zee voorlopig relatief koel en wisselvallig blijft. In onze omgeving is de wind de komende twee weken bijna niet uit de noordhoek weg te slaan.

Het zijn de kleine veranderingen die daarbij het verschil maken. Zoals bij ons een tijdelijke draaiing van de wind naar noord tot noordoost, rond het komende weekend. Dan komt de zon er beter door en kunnen de temperaturen weer even tot rond 20 graden oplopen.

Uiteindelijk wordt het toch warm en zonnig

In het zuiden moet het voortschrijden van de tijd uiteindelijk ook een einde maken aan het wisselvallige weer van dit moment. In mei lukt het allemaal nog wel, als het om wolken en regen gaat, zo heeft het verleden ook wel laten zien. Maar zodra de zon in juni, juli en augustus op het toppunt van zijn kracht is, moet het ook in Zuid-Europa warm en zonnig zomerweer worden.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Advertentie