Nieuwe buien en vooral in het oosten mogelijk actief

Foto boven: Het was maandag prachtig zomerweer in Nederland - Jannes Wiersema

We krijgen vandaag een dag met nieuwe buien. En opnieuw lijken die in de oostelijke provincies het actiefst te zijn. Hoewel daar kans is op kleine hagel en lokaal ook veel regen in korte tijd, komen we waarschijnlijk niet aan de extreme neerslagsommen van zondag toe. Dat komt doordat de buien een hogere treksnelheid hebben.

Eigenlijk zit de weerkaart voor vandaag best ingewikkeld in elkaar. We hebben met twee lagedrukgebieden te maken. Het ene steekt de Noordzee over en trekt in de richting van Denemarken, het andere komt uit Ierland en trekt al oplossend richting Nederland. Beide systemen sturen storingen onze kant op, die boven Nederland samengaan.

Jannes weerverhaal zomer
Het was maandag prachtig zomerweer in Nederland - Jannes Wiersema

De dag start bewolkt

In de eerste helft van de ochtend is het op veel plaatsen bewolkt en trekt de regen, horend bij het oplossende Ierse lagedrukgebied over de zuidoostelijke helft van het land naar het oosten. Het koufront, horend bij het lagedrukgebied dat richting Denemarken trekt, volgt in de eerste helft van de middag vanuit het noordwesten. Hierop ontstaan vooral in het binnenland enkele fikse buien, mogelijk met onweer, hagel en veel regen in korte tijd. En die lijken, zoals eerder in dit verhaal al aangegeven, in het oosten van het land het actiefst te zijn.

Op de natste plekken kan tussen 10 en 20 millimeter vallen, maar die liggen wel verspreid over het land. En zoals altijd bij buiensituaties zijn er ook plaatsen waar vrijwel niets omlaag komt. Er zijn modelberekeningen die het in het oosten nog een fractie natter laten worden.

Wind draait naar noordwest

Na de passage van het koufront draait de zuidwestelijke wind naar noordwest, om aan zee tot af en toe vrij krachtig toe te nemen. De temperaturen lopen bij dit alles uiteen van 18 graden in het noordwesten en op de Wadden tot 23 graden in het zuiden en zuidoosten van het land. Daarbij breekt vanuit het noordwesten op veel plaatsen ook de zon nog even door.

Vanavond en in de komende nacht is het droog en zijn er opklaringen. Hoog in de atmosfeer drijven wel een paar dunne wolkenvelden over. Bij een verder afnemende wind dalen de temperaturen tot tussen 13 graden in het binnenland en 17 graden aan zee.

Een hogedrukgebied komt dichterbij

Morgen komt vanuit het westen een hogedrukgebied dichterbij. Eerst laat de zon zich zien, later ontstaan stapelwolken, waaruit in het zuiden van Limburg een lichte bui kan vallen. In de rest van het land blijft het droog. Er is maar weinig wind en de temperaturen lopen van noord naar zuid op tot tussen 20 en 24, lokaal 25 graden. Het begint weer op zomer te lijken.

Dat laatste kunnen we zeker van de donderdag zeggen. Dan worden van noord naar zuid temperaturen tussen 23 en 26 graden verwacht. In het zuiden kan het lokaal ook 27 graden worden. Er waait dan een matige zuidelijke tot zuidwestelijke wind. Vooral in de ochtend zien we de zon nog, al drijft al wel hoge sluierbewolking binnen. In de middag wordt die hoge bewolking geleidelijk dikker. Het is overdag nog wel overal droog.

In het westen weer wat regen

Donderdagavond en in de nacht naar vrijdag worden de wolken dikker en kan in het westen en noorden de eerste regen vallen. In het zuidoosten is het nog meest droog. De wind wordt iets sterker en met temperaturen rond 18 graden is het een warme nacht.

Vrijdag overdag is het bewolkt en ligt de storing, die de scheiding tussen warme lucht in het oosten en koelere in het westen vormt, boven ons land. Het is bewolkt en vanuit het zuidwesten drijven gebiedjes met buiige regen over, die hun werkterrein in de loop van de dag meer en meer naar de zuidoostelijke helft van het land verleggen. In het noordwesten is er later ook kans op wat zon. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig en de temperatuurverschillen over het land zijn groot. Van noordwest naar zuidoost wordt het 20 tot 26 graden.

Zaterdag onzeker, daarna weer zomer?

Zaterdag lijkt de storing nog steeds boven onze hoofden te liggen. Het wordt een complexe dag, want vooral boven het zuidoosten en oosten kan het systeem nog enkele keren activeren, voordat het ons land naar het oosten verlaat. Als dat gebeurt, bestaat de kans dat regionaal toch weer flink wat regen valt. Wel lijkt de zaterdag weer iets koeler te verlopen.

Vanaf zondag komt een nieuw hogedrukgebied onze kant op en moeten we vrij snel opnieuw de zomer ingaan. Pas halverwege de nieuwe week neemt de buienkans daarbij weer toe.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller